Recenze: Dámský klub / Book Club

Jak čtyři stárnoucí kamarádky ke štěstí přišly.
 
 
Romantické komedie nejsou jen pro dvacetileté! To dokazuje snímek o nerozlučných kamarádkách: ovdovělé Diane (Diane Keaton), nespoutané Vivian (Jane Fonda), opuštěné Sharon (Candice Bergen) a hyperaktivní Carol (Mary Steenburgen). Pravidelně se schází, aby se podělily o knižní tipy. Když se dostanou k erotickému bestselleru Padesát odstínů šedi, rozhodnou se, že je načase si života ještě pořádně užít. Od těchto vyzrálých žen už nikdo nic neočekává, a už vůbec ne to, že by si chtěly dopřát romantiku a sexuální hrátky. A proč ne? Měly by jen hlídat vnoučata a čekat na smrt? To rozhodně ne, protože láska a zábava nejsou jen pro mladé.

Dámský klub dává jasně najevo, že je o ženách a pro ženy.Dámský klub dává jasně najevo, že je o ženách a pro ženy. Vzhledem k věku představitelek není ani žádným překvapením, že je určen vyzrálejšímu publiku. Tedy ne co se humoru týče, ale spíše kvůli životním zkušenostem. Dvacetiletým divačkám, které ještě ani nemají děti, nejspíš nebudou blízké osudy šedesátnic, řešící vnoučata. Přesto je to také příběh o lásce a přátelství naplněný humorem, takže ani ony ho nemusí zatracovat.

Diane chtějí její dcery přestěhovat k sobě do Arizony, protože o ni mají panický strach po nečekané smrti otce. Jí se moc nechce, zvlášť poté, co o ni začne projevovat zájem elegantní pilot Mitchell (Andy Garcia). Škoda, že kromě své představitelky tato postava moc nenabízí, zatímco její mužský protějšek má obrovské charisma (a peníze, vilu, bazén a letadlo). Prostě nám zákonitě musí problesknout hlavou, proč raději neprohání mladé letušky.

Sharon zasvětila život kariéře a její osobní život se smrsknul na péči o kočku. Když zjistí, že její bývalý manžel si bude brát o dvě generace mladší krasavici, rozhodne se konečně začít zase randit. A protože žijeme v moderní době, vrhne se na internetovou seznamku.

Vivian je jako starší kopie Samanthy Jones ze Sexu ve městě. Závazky a vztahy neuznává, má úspěšnou kariéru a muži jsou pro ni jen předmětem zábavy. Dokud do jejího života znovu nenakráčí Arthur (Don Johnson), který ji v mládí vášnivě miloval, ona ale jeho žádost o ruku odmítla a věnovala se budování svého hotelu. Nyní se bude muset zamyslet nad tím, zda to byla správná volba, a jestli by neměla svůj přístup k lásce přehodnotit.

Carol je šéfkuchařka s vlastní restaurací a velmi aktivní žena. Její manžel už její tempo příliš nestíhá, a navíc není příliš otevřený rozhovorům o jejich intimním životě. Protože je Carol zvyklá neustále něco organizovat a šéfovat každé situaci, rozhodne se jít za svým cílem bez ohledu na přání ostatních. Tato dějová linka je jedinou, která se zabývá udržováním dlouholetého vztahu, ostatní se věnují láskám novým.

Dámský klub dobře funguje jako oddychová podívaná pro zralé ženy, které chtějí na chvíli vypnout hlavu. Úplně. Jinak by je mohlo trochu deptat, že sledují čtyři stále výborně vypadající hrdinky, které mají obrovské domy a úspěšné kariéry a opravdu jediným životním problémem je pro ně láska. A do hlavní hrdinky se na první pohled zamiluje bohatý švihák, přestože kromě její představitelky Diane Keaton na ní není vůbec nic zajímavého. Nepravděpodobný děj jsme ochotni přehlédnout díky dávce vtipů. Ale ne to, že nonšalantním dámám je dopřán happy end formou křečovitých monologů a v tváří tvář lásce se najednou inteligentní hrdinky chovají jako vyplašené slepice…

Je příjemnou změnou, že i na starší divačky se zaměřuje romantická komedie. Nesnaží se je inspirovat jen k erotickým hrátkám, ale především k tomu, že jejich život ještě nekončí a mohou si ho směle užívat. Že mohou žít tak, jak chtějí, ne tak, jak to od nich chce společnost nebo potomstvo. Ovšem s vilami a bezednými účty se to přece jen dělá snadněji…
 
 

Padesát odstínů šedi(n).


 
 

Kdo by se nenechal okouzlit?


 
 

Setkání s bývalým může být hororem v každém věku.


 
 

65%

Dámský klub / Book Club

Je příjemnou změnou, že i na starší divačky se zaměřuje romantická komedie. Nesnaží se je inspirovat jen k erotickým hrátkám, ale především k tomu, že jejich život ještě nekončí a mohou si ho směle užívat. Že mohou žít tak, jak chtějí, ne tak, jak to od nich chce společnost nebo potomstvo. Ovšem s vilami a bezednými účty se to přece jen dělá snadněji...

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací