Zlata Adamovská a Pavel Nový obdrží na Zlín Film Festivalu cenu Zlatý střevíček

Jitka Schneiderová bude předsedat hlavní festivalové porotě.

Přesně za tři týdny, tedy na Mezinárodní den dětí, odstartuje 63. ročník Zlín Film Festivalu. Zahájení proběhne již tradičně ve dvou vlnách, a to dopolední dětskou projekcí animovaného snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo.

Slavnostní večerní zahájení mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež nabídne světovou premiéru kanadského filmu Billie Blue, kterou osobně uvedou režisérka Mariloup Wolfe, autorka předlohy a scénáře Sarah-Maude Beauchesne a hlavní představitelka Lilliane Skelly. Během otevíracího ceremoniálu převezme ocenění Zlatý střevíček Pavel Nový. Oblíbený herec, kterého známe ze snímků Největší dar, Bába z ledu, S tebou mě baví svět a mnohých dalších, měl z oznámení velkou radost a svěřil se, že se cítí poctěn. Další Zlatý střevíček za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež si odnese herečka Zlata Adamovská, která se zúčastní slavnostního zakončení festivalu.

Během tiskové konference organizátoři festivalu odtajnili i členy festivalových porot, kteří do Zlína přijedou z mnoha koutů světa. Mezi celkem 18 porotci budou například režisér Šimon Holý, animátorka Alexandra Májová, slovenský novinář Martin Kudláč či herečka Hana Vagnerová. Hostem setkání s novináři byla i herečka Jitka Schneiderová, která se zhostí role předsedkyně festivalové poroty.

Do soutěží se letos přihlásilo na 1500 snímků, ze kterých dramaturgové ZFF vybrali 295 z 50 zemí světa. Filmy se budou ucházet o prvenství v kategoriích celovečerní filmy pro děti do 10 let, od 11 let a do 15 let, krátké animované filmy pro děti do 12 let, celovečerní evropské dokumenty pro mladé publikum a studentské filmy Zlínský pes. Umělecká ředitelka Markéta Pášmová prozradila, že v soutěžích najdeme projekty z Německa, Finska, Francie, Kanady či Norska. „Zastoupeny jsou však i exotické krajiny jako je Peru, Katar či Nikaragua,“ dodala Pášmová.

Úvodní i závěrečná řeč TK patřila prezidentovi Zlín Film Festivalu, kterým je Čestmír Vančura. „Naší snahou je ukázat to nejlepší ze světové tvorby pro děti a mládež a nabídnout alternativu k běžně dostupnému audiovizuálnímu obsahu. Festival je pro naše návštěvníky především zábava. Prostřednictvím filmů a doprovodných programů jim ale nabídneme, stejně jako v minulých letech, i příležitost vzdělávat, rozšiřovat povědomí o okolním světě, otevírat aktuální témata a diskutovat o nich,“ uvedl Vančura.

Jak to na tiskové konferenci vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací