Manažer Freddieho Mercuryho Peter Freestone pohovořil s diváky na valentýnské projekci Bohemian Rhapsody

Rozpovídal se o Freddiem Mercurym i filmu.
 
 
Při příležitosti speciální valentýnské projekce filmu Bohemian Rhapsody v multikině CineStar v Centru Černý Most, proběhlo i krátké posezení s Peterem Freestonem. Ten byl po dobu dvanácti let osobním tajemníkem a manažerem Freddieho Mercuryho a staral se i o zbylé členy kapely Queen. Také mimo jiné napsal i biografii o Mercurym a kuchařku inspirovanou zpěvákovými oblíbenými pokrmy. Freestone, který v současnosti pobývá v Hradci Králové, se nejaktuálněji podílel na tvorbě velmi úspěšného snímku Bohemian Rhapsody, kde působil jako odborný poradce.

Na konferenci prozradil, jaký Mercury ve skutečnosti byl a jak ho pro film změnili. Ku příkladu podle něj v prezentovaném příběhu chyběla umělcova osobnější stránka. A to sice třeba v tom, že zpěvák se sice kvůli svému výraznému předkusu styděl smát na veřejnosti, doma se však neostýchal a smál se rád a na plné kolo. „Freddie měl báječný smysl pro humor,“ podotkl Freestone, který litoval, že tuto Mercuryho stránku snímek více neukázal.

Po představení se Mercury dal s Freestonem do řeči.A jak se vlastně se slavným frontmanem seznámil? Freestone pracoval pro londýnský Královský balet v kostymérně, kde převlékal tanečníky z kostýmů a navlékal je do dalších. Mercury zde jednou vystupoval s písněmi Crazy Little Thing Called Love a samozřejmě Bohemian Rhapsody. Po představení se Mercury dal s Freestonem do řeči, zeptal se ho, co tam dělá a po nějaké době obdržel Freestone telefonát s pracovní nabídkou. Dvanáct let se pak Freestone o umělce staral se vším všudy, dokonce o něj pečoval v době, kdy umíral na AIDS.

Kromě Mercuryho však měl Freestone blízko i k ostatním členům skupiny Queen, tedy Brianu Mayovi, Rogeru Taylorovi a Johnu Deaconovi. Byl vždy u jejich soukromých konverzací. Pohovořil zejména o tom, jak to vždy vypadalo po koncertě v zákulisí. Čtyři členové sdíleli společnou šatnu, ve které vždy pobývali po vystoupení, kde s nimi byl i Freestone. „Vždycky se tam hrozně pohádali,“ vyprávěl bývalý tajemník. Vytýkali si vzájemně, co kdo z nich pokazil, po každé se něco našlo. „Všichni čtyři byli šílení perfekcionisté,“ dodal na to konto Freestone.

Ten však také úzce spolupracoval s tvůrci filmu Bohemian Rhapsody. Působil tu jako odborný poradce, zejména ve věcech týkajících se Freddieho Mercuryho. „Po scéně se mě vždy zeptali, zda by to tak Freddie opravdu udělal. Já na to odpověděl, že pro film je to tak dostačující, na což oni řekli, že to je nezajímá, že chtějí vědět, zda je to věrné skutečnosti,“ vyprávěl o své angažovanosti při tvorbě příběhu. Pomáhal zde také hlavně představitelům Mercuryho (Rami Malek) a Johna Deacona (Joe Mazzello), aby se lépe vtělili do svých postav. Brian May a Roger Taylor tu pak byli pro své dva představitele (Gwilym Lee a Ben Hardy).

Freestone také prozradil pár zajímavostí z natáčení. Prvním příkladem je koncert Live Aid na stadionu Wembley, kterým končí celý film. Tento monumentální moment byl však tím prvním, co herci vůbec natočili. Tvůrci podle Freestona našli architekty stadionu Wembley (ten už dnes nestojí), kteří se podíleli na přípravě osudného koncertu a s jejich pomocí vytvořili repliku celé akce. „Dívali jsme se na vznik toho s Brianem a Rogerem a měli jsme husí kůži,“ vyprávěl Freestone.

Za druhé pak šlo o scénu, kdy Mercury oznámí svým třem kamarádům z kapely, že má AIDS. Jde o jednu z nejdojemnějších scén z filmu, a i postavy jsou zde na pokraji emocí. Například baskytarista John Deacon se i rozpláče. To však, podle slov Freestona, nebylo původně ve scénáři. Jeho představitel Joseph Mazzello se zkrátka rozněžnil a už to zůstalo ve filmu.

Mercuryho bývalý tajemník také pochválil výkon Ramiho Maleka.Mercuryho bývalý tajemník také pochválil výkon Ramiho Maleka, který ve snímku ztvárnil slavného zpěváka. Malek si za svůj výkon vysloužil četná ocenění (Zlatý glóbus, BAFTA, SAG Award a další), nyní ho čeká udílení již toho posledního, kterým jsou Oscaři. „Rami odvedl skvělý výkon. Sice se mu dá vytýkat, že neměl správnou barvu očí, měl nesprávný tvar a velikost očí či chvílemi vypadal spíše jako Mick Jagger,“ zažertoval na to konto Freestone. „Ten seznam by mohl jít dál a dál, ale Rami podal skvělý výkon a v závěru mu věříme, že je opravdu Freddie,“ dodal pak.

Mimo to však padla i řeč na to, že Česká republika se může chlubit účastí ve filmu Bohemian Rhapsody. Českou stopu zde totiž zanechal zpěvák Milan Šatník. Ten tu měl krátkou postranní roličku, coby jeden ze skupinky Mercuryho nápadníků v Mnichově, kam mu je přivede Paul Prenter (Allen Leech). Šatník, který se také účastnil čtvrteční valentýnské akce, prozradil, že se k roli dostal přes Freestona, kterého zná již léta. „Byla to neuvěřitelná zkušenost,“ podotkl mladý zpěvák.

Bohemian Rhapsody má v Česku i své prvenství. Od nedávna se totiž stal u nás nejnavštěvovanějším filmem v historii. V přepočtu ho tu viděla zhruba jedna desetina národa. A i když zanedlouho vyjde snímek na DVD a Blu-ray, tak je i nadále k vidění v tuzemských kinech, kde se hraje již přes tři měsíce.

Jak to na setkání s Peterem Freestonem vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací