Recenze: Zelená kniha / Green Book

Netradiční přátelství, které dobylo letošní Oscary. 
 
 
Bývalý vyhazovač Tony Pysk Vallelonga (Viggo Mortensen) je člověk, se kterým byste si to rozhodně nechtěli rozházet. Nejen mezi newyorskou italskou komunitou má totiž pověst drsňáka, který si dokáže poradit i v té nejsvízelnější situaci. Proslulý klavírista Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) si ho proto najme jako osobního řidiče, který bude mít nelehký úkol – ochránit afroamerického muzikanta na turné, které se má konat na americkém Jihu 60. let.

A že to nebude mít snadné. Zatímco horkokrevný Tony má na všechno odpověď (ať už slovní nebo pěstní), Don je kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad, který si stojí za tím, že násilí není nikdy to správné řešení. S tím však bohužel nesouhlasí spousta naštvaných jižanů, kteří by nejraději „barevné“ znovu zotročili a přijmout fakt, že doktor Shirley na severu působí jako velmi úspěšný a dobře placený hudební virtuóz, je pro ně naprosto nereálné. Aby hrdinové společně překonali všemožné nástrahy, musí k sobě najít cestu a postupně odbourat vzájemné předsudky.

Nehledě na náročné téma diskriminace a nerovnosti, kterým se Zelená kniha zabývá, se snímek Petera Farellyho udržel v žánru komedie a tři z pěti nominací proměnil na Oscary. Příběh založený na skutečných událostech, na jehož tvorbě se podílel i Vallelongův syn Nick, získal nejen hlavní ocenění za nejlepší film, ale rovněž Oscara za nejlepší původní scénář a cenu za nejlepšího herce ve vedlejší roli (Mahershala Ali). Kromě toho má film na kontě i tři Zlaté glóby. Nutno podotknout, že právem.

Herecký výkon, který Mortensen a Ali na plátně předvedli, místy skutečně odzbrojí.Herecký výkon, který Mortensen a Ali na plátně předvedli, místy skutečně odzbrojí. Preciznost, autenticita a maximální vcítění se do postav Tonyho a Dr. Shirleyho nás během pár minut snadno přenese do Ameriky 60. let minulého století. Svůj podíl na tom nenese pouze pečlivě strukturovaný a zároveň jednoduchý scénář, ale i propracovaná vizuální stránka nebo vtipné a smysluplné dialogy.

Zelená kniha pro černošské motoristy, pomocí které Tony a Dr. Shirley zjišťují, která jižanská ubytovací zařízení jsou otevřená afroamerickým návštěvníkům, přitom nefunguje jako okatý klíčový prvek, ale spíše jako nespravedlnost podtrhující detail. Průvodce, který byl nepostradatelným nástrojem černošských cestovatelů, obsahoval informace o tom, kde se mohou Američané černé pleti na své cestě po jihu ubytovat, aby se vyhnuli obtěžování, zatčení nebo násilí.

Skutečnost, že se musí talentovaný Dr. Shirley potýkat s rasistickými útoky, je však pro Tonyho nepřijatelná. Cesta na turné se tak promění v pokojný boj plný vzájemného obohacování, v němž hrdinové divákům dokážou, že ani sebevíc beznadějnou situaci nemá člověk nikdy předem vzdát. Bojovat za spravedlnost stejně jako Tony a zachovat si při tom důstojnost jako Dr. Shirley, je totiž sdělení, které ještě cennější než oscarová soška.
 

Tony a Dr. Shirley jeden druhého stále obohacují.


 

Zatímco se Dr. Shirley snaží kultivovat Tonyho vystupování, Tony klavíristu učí radosti z maličkostí. Třeba i ze smaženého kuřete.


 

Oscarová Zelená kniha dává pojmu vítězství zcela nový rozměr.


 

90%

Zelená kniha / Green Book

Cesta na turné se tak promění v pokojný boj plný vzájemného obohacování, v němž hrdinové divákům dokážou, že ani sebevíc beznadějnou situaci nemá člověk nikdy předem vzdát. Bojovat za spravedlnost stejně jako Tony a zachovat si při tom důstojnost jako Dr. Shirley, je totiž sdělení, které ještě cennější než oscarová soška. 

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací