Peter Fonda a Louis Garrel budou hosty 26. MFF Praha – Febiofest

Mezinárodní filmový festival zahájí snímek Gentleman s pistolí.
 
 
Ve čtvrtek 21. března 2019 odstartuje devítidenní filmový maraton MFF Praha – Febiofest. V rámci slavnostního zahájení bude promítnut snímek Gentleman s pistolí a bude uděleno ocenění Kristián Peteru Fondovi a Jiřině Bohdalové. Dánský oscarový režisér Bille August sošku převezme na zakončení 29. března 2019.

Petera Fondu ovšem neuvidíme pouze na zahájení v Obecním domě. Masterclass s Peterem Fondou je naplánovaný na páteční odpoledne. Poté americký herec osobně představí dobrodružné drama Bezstarostná jízda.

Po rozloučení se s Peterem Fondou se naše pozornost zaměří na francouzského herce a režiséra Louise Garrela. Tento pětatřicetiletý umělec na Febiofestu představí svůj nejnovější režisérský počin Věrní nevěrní. V dramatické komedii po boku Garrela uvidíme například Laetitiu Castu a Lily-Rose Depp.

I letos bude třiatřicet filmových fanoušků vybraných prezidentem festivalu Fero Feničem rozhodovat o vítězi soutěžní sekce Nová Evropa. Předsedou poroty se tentokrát stal světoznámý fotograf Jan Saudek, který na tiskové konferenci prozradil, že fandí pornografii, protože se u ní člověk uvolní. Vítěz získá cenu Grand Prix a finanční odměn ve výši 5 000 eur.

V rámci tiskové konference byla předána i pamětní medaile České mincovny, a to jednomu z nejvýznamnějších českých režisérů, Jiřímu Menzelovi. Medaile z ryzího stříbra v limitovaném počtu čtyř kusů za manžela převzala Olga Menzelová.

Během devíti dnů budeme moci zhlédnout desítky filmů. Ze sekce Centropa jmenujme například česko-izraelský koprodukční povídkový film Problémy prvního světa režisérů Elada Keidana, Jakuba Felcmana, Anny Kopecké a Jana Hechta či snímek inspirovaný skutečným kriminálním případem z roku 2005 Ostrým nožem debutujícího režiséra Teodora Kuhna. Chybět nebudou ani silné ženské hrdinky, které ovládnou sekci Made in USA. Vidět budeme moci životopisný počin Lizzie s Kristen Stewart a Chloë Sevigny, hudební drama Bradyho Corbeta s názvem Vox Lux o kariéře popové zpěvačky v podání Natalie Portman či drama Básník ze školky s Maggie Gyllenhaal v hlavní roli. 

Jak to vypadalo na tiskové konferenci, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilu a Instagramu.

Co: 26. MFF Praha – Febiofest 

Kdy: 21. – 29. března 2019

Kde: v multikinech CineStar Anděl, CineStar Černý Most, v kině NFA Ponrepo a v Městské knihovně v Praze

Podrobnosti: febiofest.cz 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací