Recenze Pokémon: Detektiv Pikachu nás zavede do města, kde by chtěl žít každý

Pikachu je miláček všech, ale nezachrání celý film.
 
Pokémon. Původní anime seriál sledovali už dnešní pětatřicátníci, které by tenkrát určitě nenapadlo, že budou moct jednou brát do kina na hraný celovečerák své vlastní děti. Ale už je to tak. Tyhle potvůrky ostatně nikdy neupadly v zapomnění. Fenomén, který je oživován znovu a znovu, ať už jde o hry na Nintendo, PlayStation, nebo aplikace na mobil. Nutno však říci, že se takřka každý další pokus o resuscitaci pokémonů zadaří, a ani tento celovečerák nebude výjimkou. Není to sice největší podívaná roku, ale na jeden zábavný večer s rodinou to stačí. Co nám film tedy přináší?

Mladík Tim Goodman (Justice Smith) žije ve světě pokémonů: jsou stejně běžní jako zvířata a nejeden člověk má svého věrného parťáka. Tim přišel o rodiče, když jeho máma umřela a táta se začal věnovat pokémonům a kariéře detektiva víc než svému synovi. Když jednoho dne dostane zprávu, že otec při nehodě zemřel, už je to pro něj uzavřená kapitola. Zbývá už jen odcestovat do Ryme City, aby převzal, co po otci zbylo. A překvapivě po něm zbyl i jeho pokémoní a detektivní parťák Pikachu. Jako by nestačilo, že Tim z nějakého důvodu rozumí jeho řeči, což není normální, tak Pikachu tvrdí, že jeho otec nezemřel, ale někam zmizel. Jenže kam, to neví, protože utrpěl ztrátu paměti. Tim přistoupí na to, že se společně pokusí záhadu vyřešit, a brzy samozřejmě zjistí, že v ohrožení je celé město…

Převedení pokémonů do „reality“ se zdařilo působivě a věrně. Mají stále pohádkové kouzlo, ale vypadají realisticky, tedy alespoň natolik, jak je to možné. Režisér a spoluscenárista Rob Letterman, který má se zábavou pro celou rodinu už slušnou zkušenost, si dal evidentně jasný cíl: nenudit! Proto děj pádí kupředu a občas je až příliš zamotaný, stejně tak v některých akčnějších scénách už občas ztratíme přehled, co že se to děje, kam to hrdina padá a podobně. Protože ne všichni diváci na fenoménu Pokémon vyrostli, rozhodl se Letterman přivést po boku fantastických stvoření na plátno nové charaktery, aby ti, kteří by Ashe a jeho (ne)přátele neznali, nebyli zmatení. Proto jsou lidští hrdinové úplně jiní a šanci na to, přirůst divákům k srdci, mají také. Motiv Pikachu jako detektiva zase můžou znát fanoušci novější hry.

Pikachu je samozřejmě symbolem pokémonů, který zná snad každý. Pikachu je samozřejmě symbolem pokémonů, který zná snad každý. Ve filmu je nejvýraznější postavou, chová se dost lidsky, je závislý na kávě, flirtuje se ženami a má nevybíravý smysl pro humor. Svou roztomilostí okouzlí malé diváky a ty starší pobaví svou prořízlou pusou a hláškami, které děti ještě nemají šanci pochopit. Vedle něj lidský hlavní hrdina trochu pokulhává, ale jelikož další postavy se dějem jen mihnou, tak si na něj zvykneme.

Samozřejmě že film, který se snaží uspokojit takřka všechny věkové kategorie, si pod sebou zároveň podřezává větev: akční části, které jsou zábavné pro teenagery, budou chaotické pro mladší publikum, ty scény, které budou roztomilé pro děti, zase unudí zbytek diváků, a průměrný příběh nemůže příliš uspokojit dospěláka, který musí spoléhat na občasnou záchranu od Pikachu nějakým tím hrubším humorem. Pokud uvidíte film v originálním znění, užijete si navíc hojně probíraný hlasový výkon Ryana Reynoldse, ale u českého dabingu toto opepření pochopitelně chybí.

Děti budou nadšené z roztomilých a všudypřítomných pokémonů, teenageři z nějaké té akce a soubojů, Pikachu zase komentuje dění vtípky, které pomůžou film zdárně přežít rodičům. I když se na plátně pořád něco děje, vlastně bychom dokázali shrnout příběh do dvou vět, a to je málo. Škoda, že pro tento fenomén nikdo nevytvořil zajímavější scénář. Co se týče charakterů nebo děje, nic přelomového nepřijde, ale stačí to na zábavný večer pro celou rodinu? Pika Pika!
 

„Jen se rozcvičím a pak vám ukážu, co je to pořádná zábava!“


 

„I feel it in my fingers, I feel it in my toes, Pokemons are all around me, and so the feeling grows…“


 

Sličná asistentka pomůže přijít záhadě na kloub!


 

70%

Pokémon: Detektiv Pikachu / Pokémon Detective Pikachu

Děti budou nadšené z roztomilých a všudypřítomných pokémonů, teenageři z nějaké té akce a soubojů, Pikachu zase komentuje dění vtípky, které pomůžou film zdárně přežít rodičům. I když se na plátně pořád něco děje, vlastně bychom dokázali shrnout příběh do dvou vět, a to je málo. Škoda, že pro tento fenomén nikdo nevytvořil zajímavější scénář. Co se týče charakterů nebo děje, nic přelomového nepřijde, ale stačí to na zábavný večer pro celou rodinu? Pika Pika!

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací