Tvorba Michaela Hanekeho i dvě letní kina na 45. Letní filmové škole Uherské Hradiště

Na letošní Filmovku přijedou Lech Majewski, Christian Berger nebo Alexej German ml.
 
 
Těsně před začátkem prázdnin proběhla i druhá tisková konference k 45. Letní filmové škole Uherské Hradiště, která přinesla nové informace i hosty. Dozvěděli jsme se, kdo bude představen v rámci sekce Ikona i jaké další novinky přinese letošní léto.

Začneme sekcí Ikona, která byla do programu zařazena loni poprvé a vždy se zaměřuje na hvězdného režiséra, jeho tvorbu a cestu ke slávě. Tentokrát se pozornost zaměří na rakouského režiséra, držitele dvou Zlatých glóbů Michaela Hanekeho. „Cílem programu je představení základních prvků, ze kterých se postupně složil obraz velkého režiséra,“ řekl Jan Jílek, hlavní dramaturg festivalu. Tohoto velikána hostům LFŠ přiblíží rakouský filmový publicista a katolický kaplan Alfred Jokesch či kameraman a dlouholetý Hanekeho spolupracovník Christian Berger.

Výběr ze své tvorby na festivalu osobně uvede polský filmový režisér, spisovatel, básník a malíř Lech Majewski. Potkat se budeme moci i s Alexejem Germanem ml., významnou postava současné ruské kinematografie. Ohlášen je i velká návrat. Herečka, modelka a fotografka Marika Green se do Uherského Hradiště vrací po deseti letech, aby zde představila fotografickou výstavu mapující osobnosti jejího rodu „Green / Fotografické paměti“.

45. Filmovka přinese i novou sekci, a to FAMU History zaměřující se na režiséry a režisérky pražské Filmové akademie múzických umění. Vidět budeme moci projekty studentů a studentek školních roků 1946/47 až 1956/57, mezi které patří například Václav Vorlíček, Milan Vošmik, Drahomíra Reňáková – Králová, Hynek Bočan, Jaromil Jireš nebo Jan Němec.

Vrací se i filmy natočené ve virtuální realitě či sekce HOT TV, tento rok zaměřující se na televizní vyprávění. K prázdninám bezesporu patří i letní kino, a LFŠ nabízí hned dvě. Akreditovaní návštěvníci festivalu i místní obyvatelé se tak mohou těšit na atraktivní české snímky Ženy v běhu, Teroristka, Úsměvy smutných mužů, Čertí brko, Návrat idiota, Kouř, Jízda či Postel nebo hit Bohemian Rhapsody, promítaný v innogy letním kině.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací