Svatojánský věneček: Jiří Mádl absolvoval natáčení ve studené řece i prašném horku

Česká televize opět přinese pohádkový večer.
 
 
Ještě před tím, než se herec Jiří Mádl začal prosazovat jako úspěšný režisér, mohli jsme ho vidět hned v několika pohádkách. Zahrál si například v projektech Škola ve mlejně, Láska rohatá či Peklo s princeznou, kde se zamiloval do princezny Anety s tváří Terezy Voříškové. Ovšem i po svém režisérském debutu (Pojedeme k moři) vstoupil do pohádkových vod, a to pod taktovkou Jiřího Stracha ve Svatojánském věnečku, kde si užil nejen tropických teplot, ale i náročného filmování ve vodě.

Jiří Mádl hraje v pohádce z roku 2015 Ondru, který pochází z rodiny plavců, jež sváží dřevo po řece. Rodiče ovšem chtějí, aby se stal kuchařem. Náhoda tomu chtěla, aby se mu do ruky dostal Svatojánský věneček, který ho přivedl za krásnou a chytrou princeznou Verunkou (Eliška Jansová). Jak už krátký popis napovídá, herce neminulo natáčení ve vodě. Tyto scény bohužel vznikaly v říčce Černá Desná začátkem září, kdy přišlo ochlazení. Tropické počasí vystřídaly deště a zimy. Jiří Mádl na tiskové konferenci prozradil, že do té doby snad nezažil těžší natáčecí den. Naopak, když se filmovalo v prašných prostředích, teploty dosahovaly až 35, 6 °C.

Princeznu milující aritmetiku ztvárnila Eliška Jansová. Ta se svěřila, že nejnáročnější pro ni byla scéna, kdy se na slavnostní hostině sešla téměř celá herecká sestava. Při citově vypjatém momentu nemohla zastavit výbuchy smíchu. Dokonce musela být vyhlášena přestávka, během které ji zkušenější kolegové radili, jak salvy smíchu ovládnout. Scénu se nakonec podařilo natočit. „Doufám, že to na pohádce nebude vidět, ale já, když se budu koukat, si na to určitě vzpomenu,“ přiznala se Jansová.

Pohádka Svatojánský věneček byla náročná i po maskérské stránce.  Na filmu pracoval tým tří maskérů a herci před nástupem na plac trávili v maskérně i 1,5 hodiny. Nejnáročnější přípravy vyžadovala postava barona Wajsmana (Jaroslav Plesl), která představuje dvě osoby v jednom těle. Další nápadníky si zahráli Marek Taclík (Sir Tomas Klever), Martin Myšička (Alexandr Alexandrovič) a Pavel Liška (Markýz). Jako krále uvidíme Boleslava Polívku a jeho komorníka Jana Vondráčka. Do Morany se převtělila Vilma Cibulková.

(Foto: Česká televize)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací