Recenze – Spider-Man: Daleko od domova nabízí především dobrou akci a propracované vizuální efekty

Pavoučí muž je v Praze!
 
 
A bojuje tu se záhadnými Elementály, kteří ničí Zemi. Své síly spojuje s tajemným Mysteriem, pocházejícím z alternativní dimenze. Seznamuje se s ním za pomoci Nicka Furyho, který vystopuje Spider-Mana alias Petera Parkera na jeho školním výletě po Evropě. Vše se však malinko zvrtá a Peter zjišťuje, že tyhle prázdniny nebudou tak pohodové, jak si naplánoval.

Tak se ve zkratce prezentuje Spider-Man: Daleko od domova. Ten přímo navazuje na Avengers: Endgame a hluboce se odkazuje i na předchozí díla z MCU. Zkrátka tvůrci v čele s režisérem Jonen Wattsem dobře ilustrují, jak je všechno v tomto filmovém světě propojené. Zde je však také na místě říci, že i když dějově nový Spider-Man navazuje na předešlé příběhy, tak tónově se od nich jaksi distancuje. Celým snímkem se nese jiná nálada, než na jakou jsme zde běžně zvyklí. A to je jen dobře, neboť tím Watts a spol. přinášejí do tohoto světa něco nového.

Velký podíl na tom má i scenáristická dvojice Chris McKenna a Erik Sommers, kteří se po úspěšné jedničce vrací s již zmíněným Wattsem. Společně vytvořili poměrně konzistentní příběh, který však vrcholí až ve své druhé polovině. První polovina sice baví, ale je lehce vleklá a trochu jí chybí elán, a hlavně ten Spider-Man. Tedy, ne že by tam vůbec nebyl, ale zkrátka začátek postrádá přesně to, co od těchto filmů čekáme nejvíce, a to je akce se Spider-Manem. Ta nás čeká až v druhé polovině a tvůrci nezklamou. Nejenže dostáváme plno propracované akce, ale i samotný příběh nabírá na obrátkách a konečně se začíná něco pořádného dít.

Chytrost a elegance, která se za některými momenty a efekty skrývá je chvályhodná.K tomu se váží téměř úchvatné vizuální efekty spojené především s postavou Mysteria, mezi jehož schopnosti už v komiksech patřily iluze. Technici si s některými scénami opravdu pohráli a diváci budou mile překvapeni. Chytrost a elegance, která se za některými momenty a efekty skrývá je chvályhodná.

Pochválit je nutné i herce. V první řadě tu je Tom Holland coby titulní protagonista. Ten zase jednou ukazuje, proč byl vybrán jako nový Spider-Man a Peter Parker. Mladý Brit podává velmi silný výkon, kterému nechybí emoce a hloubka. Na druhém místě se pak předvádí Jake Gyllenhaal jako tajemný Mysterio. Gyllenhaalův přednes je jedním z nejvýraznějších. Navíc herec dodává své postavě více vrstev a vytváří tak komplexní charakter. Z ženské reprezentace zde pak jsou Zendaya a Marisa Tomei, které, byť představují klasické a typické ženské postavy tohoto žánru, dodávají jim jiskru a energii, takže nenudí a přinášejí něco do filmu. V dalších rolích se tu pak objevují Jon Favreau, Samuel L. Jackson či Cobie Smulders. Snímek také nabízí pár nečekaných cameí, které však není radno vyzrazovat kvůli spoilerům.

Samozřejmě se zde také nesmí opomenout lokace, kterých je tu požehnaně. Daleko od domova se natáčelo na několika místech po celé Evropě, což dodává celému příběhu svěží a neokoukaný nádech, neboť se pro jednou odehrává mimo Ameriku. Významnou lokací je i Praha, kde se též točilo a překvapivě naše hlavní město hraje v ději poměrně důležitou roli, což potěší. Mezi další místa patří například Benátky, Londýn, Berlín, Rakousko či Nizozemsko. Autentické evropské prostředí přidává i po vizuální stránce a je prezentováno tak, že divák má pocit, jako by tam opravdu byl.

Na posledním místě je pak nutno krátce zmínit i hudební doprovod. O klasický soundtrack se postaral Michael Giacchino (Spider-Man: Homecoming, Doctor Strange). Ten, ač nepřinesl nic inovačního, dobře dokreslil celkovou atmosféru příběhu. V druhé řadě tu pak zaznívají známé hity, které opět nastolují odlišnou náladu.

Spider-Man: Daleko od domova je nejnovějším příspěvkem do spidermanovské i marvelovské série. A jako vždy jde o příjemnou podívanou, která zkrátka nezklame (až na trochu slabší začátek). Nabízí především dobrý příběh, který nepostrádá emoce, akci, humor ani povedenou romanci, avšak má jiný tón, který je zjevný již od úvodu a nese se až po závěrečné potitulkové scény. Svým novým a nevšedním vyzněním nastoluje novou éru MCU. A je dobré vidět, že se tvůrci odvážili udělat skok do neznáma, který se jim vyplatil.
 

Víte, hrozně mi připomínáte Thora, jste si jistý, že nejste příbuzní?


 

Tak povídej, jak se ti líbilo v Praze?


 

MJ, drž se tohle bude jízda.


 

80%

Spider-Man: Daleko od domova / Spide-Man: Far From Home

Spider-Man: Daleko od domova je nejnovějším příspěvkem do spidermanovské i marvelovské série. A jako vždy jde o příjemnou podívanou, která zkrátka nezklame (až na trochu slabší začátek). Nabízí především dobrý příběh, který nepostrádá emoce, akci, humor ani povedenou romanci, avšak má jiný tón, který je zjevný již od úvodu a nese se až po závěrečné potitulkové scény. Svým novým a nevšedním vyzněním nastoluje novou éru MCU. A je dobré vidět, že se tvůrci odvážili udělat skok do neznáma, který se jim vyplatil.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací