54. MFF Karlovy Vary končí: Patricia Clarkson a Vladimír Smutný převzali Křišťálový glóbus

Poslední chůze po červeném koberci a vyhlášení vítězů.
 
 
Devět dnů plných filmů, setkání, večírků a veselí končí. Již 54. ročník MFF Karlovy Vary ocenil Patricii Clarkson a Vladimíra Smutného a porotci předali ocenění vítězným filmům a tvůrcům. Prezident festivalu Jiří Bartoška se spolu s manželkou letos naposledy prošel po červeném koberci před hotelem Thermal. A bezesporu již pomalu rozjíždí plánování jubilejního 55. ročníku, který se koná od 3. do 11. července 2020.

Největší hvězdou závěru festivalu se stala americká herečka Patricia Clarkson, která všechny přítomné nadchla přátelským chováním a nakažlivým úsměvem. Již v pátek si všechny podmanila nejen na tiskové konferenci, ale i na uvedení snímku Řidičský průkaz v Městském divadle Karlovy Vary. Na závěrečném ceremoniálu převzala Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Ještě před tím, než vstoupila na podium za Jiřím Bartoškou, pozdravila se s fanoušky a rozdala několik desítek autogramů.

Tím ale oceňování významných tvůrců neskončilo. Cenu prezidenta MFF KV za přínos české kinematografii osobně převzal kameraman Vladimír Smutný, který ve Varech prezentoval i jeden ze svých posledních filmů, a to drama Nabarvené ptáče.

K závěrečnému ceremoniálu samozřejmě patří i vyhlášení vítězů. Porota Hlavní soutěže udělila Křišťálový glóbus filmu Otec, na kterém pracovala dvojice režisérů Kristina Grozeva a Petar Valchanov. Zvláštní cena poroty putovala na konto snímku Lara Jaan-Olea Gerstera. Cenu z režii si odnesl Tim Mielants za dramatickou komedii Patrick. Za svůj herecký výkon byli vyznamenání herec Milan Ondrík (Budiž světlo) a Corinna Harfouch (Lara). Zvláštním uznáním byla vyznamenaná nadějná mladá herečka Antonia Giesen za roli ve filmu Muž budoucnosti a drama Srpnová madona. Diváky nejvíce zaujal dokument Olgy Sommerové Jiří Suchý – Lehce s životem se prát.

Jak vypadal závěrečný den 54. MFF Karlovy Vary se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací