První akční hrdina s Jiřím Mádlem dokazuje, že Češi umí natočit povedený akční film

Největší předností českého humoru je to, že si dokáže dělat srandu sám ze sebe.
 
 
V pražském kině Oko proběhla slavnostní předpremiéra krátkometrážního snímku debutujícího režiséra Jana Haluzy s názvem První akční hrdina. Současně s ním se promítal i První akční dokument, který mapuje starší české filmy, kde je možné vidět prvky akce. Tímto způsobem tvůrci dokládají, že i v českém prostředí umí zkušení režiséři tento druh záběrů natáčet, je to tedy vyjádření úcty vůči nim. Odkazuje se například na snímky jako Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela, Cesta do pravěku a na mnoho dalších.

Tato dvojkombinace bude uvedena do našich kin 17. října. Důvodem dřívější předpremiéry bylo především těhotenství hlavní ženské protagonistky filmu a zároveň manželky režiséra Lenky Haluzové. Zvláště tihle dva zde zářili štěstím. Téměř s dojetím mluvili o uvedeném snímku také producenti Radim Procházka a Jan Bušta, kteří byli moc rádi, že tento zprvu riskantní projekt dovedli až ke zdárnému konci. Přítomen byl také oblíbený herec Jiří Mádl, který ztvárnil ústředního hrdinu.

Příběh se odehrává v prostorách jedné redakce, která se náhle změní ve filmový svět pod vedením dvou režisérů (Jiří Vyorálek a Radim Špaček). Ti vymýšlí pro své hrdiny nejrůznější překážky. Dva rozdílní redaktoři se předhání v boji o svou kolegyni (Lenka Haluzová), jeden je zkušený (Kryštof Hádek) a druhý zase nesmělý (Jiří Mádl). Kvůli nuceným okolnostem se z plachého novináře stane pravý akční hrdina se vším všudy. Jeho úkolem je především zachránit milovanou dívku před padouchy, kteří ji unesli.

Celý večer se nesl v duchu nadsázky a milého humoru. Zásadní poselství tvůrců je, že čeští filmaři nemusí vytvářet velkolepé akční scény jako z Hollywoodu, mnohem lépe jim jde vymýšlet kreativní nápady a stylizovat se spíše do komické polohy, zkrátka se nebrat moc vážně.

(Foto: Bontonfilm) 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací