Mimořádný Severský filmový čtvrtek a kouzlo finské loutkové animace

Retrospektiva oceňované finské režisérky loutkových filmů Katariiny Lillqvist s následnou besedou.
 
 
I když nová sezóna Severských filmových čtvrtků teprve začala, hned první měsíc přináší dvojitou porci filmových večerů. Ve čtvrtek 26. září 2019 budeme moci v kině Evald prozkoumat kouzlo finské loutkové animace.

Na akci dorazí speciální host, a to finská režisérka a scenáristka Katariina Lillqvist, jež dlouhodobě žije a působí v České republice. V rámci programu budeme moci zhlédnout několik krátkých filmů, po kterých bude následovat velmi poutavá beseda s Katariinou Lillqvist.

Co: Severské filmové čtvrtky – kouzlo finské loutkové animace

Kde: Kino Evald v Praze

Kdy: 26. září 2019 v 19:00

Vstupné: 120 Kč

Podrobnosti: skandinavskydum.cz

Program:

  • Rádio Dolores (18 min, 2017, finské znění, české titulky) – do každodenního života ve finské továrně na boty ve 30. letech minulého století vstupují dobrodružné příběhy o povstalcích z kotelny, ilegálním rádiovém vysílání a ševci zmizelém během španělské občanské války.
  • Dívka a voják (9 min, 1995, bez dialogů) – film na motivy staré lidové balady z finské občanské války o panně, která se vydá hledat svého ztraceného snoubence. Nalezne ho v lazaretu, kam už Smrt přišla plnit svůj neveselý úkol. Inspirací pro snímek byla též báseň Bertolda Brechta Legenda o mrtvém vojákovi.
  • Ochočený čáp (9 min, 1994, bez dialogů) – za soumraku se vetchý stařec, prodavač starých knih, vrací domů, kde ve strojovně výtahu nalezne obrovské bzučící vejce. V kramářově příbytku se krátce nato vylíhne malý čáp. Inspirováno textem Franze Kafky.
  • Xenie Petrohradská (28 min, 1999, anglické znění, české titulky) – příběh známé pravoslavné světice, která se v 18. století dostává z nablýskaných petrohradských paláců až do bahna na dně Něvy.
  • Babybox (9 min, 2015, bez dialogů) – zoufalý pouliční muzikant se rozhodne vložit své dítě do babyboxu. Sociální drama se záhy obrací v neuvěřitelnou grotesku.
  • Beseda s Katariinou Lillqvist (30 min, česky)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací