Rozhovor s Vítem Kanyzou: Nokken a Severská pohádka přináší na MFOF romantiku

Skandinávská mytologie, překrásná příroda i láska dvou mladých lidí.
 
 
Program XVII. Mezinárodního festivalu outdoorových filmů nabídne i poctivou porci romantiky, o kterou se zasloužil režisér Vít Kanyza. Zhlédnout budeme moci jeho snímek Nokken, který nás vezme daleko za polární kruh, kde odkrývá bájná skandinávská mytologie svá tajemství. Navíc, díky jeho Severské pohádce se staneme svědky lásky dvou lidí, a to Lubomíra a Pavlíny, pro které se stal Island tak důležitý, že se zde rozhodli uspořádat svatbu.

V krátkém rozhovoru nám Vít Kanyza prozradil nejen to, jak tyto dva snímky vznikly, ale i co bylo na natáčení v nádherné, ale přesto drsné krajině nejtěžší. Mladý režisér se navíc podělil o své plány do budoucna.

Červený koberec: Letos na MFOF prezentujete v kategorii Cestopisný film dva snímky, a to Nokken a Severskou pohádku. Oba „kraťasy“ jsou svým způsobem romantické. Jste vy sám romantik?

Vít Kanyza: Svým způsobem ano. To jsem si uvědomil, jakmile jsem dostal tuhle otázku. Jelikož si myslím, že každý do své tvorby nějakým způsobem vloží část sebe. Takže abych odpověděl na vaši otázku, tak ano :)

Červený koberec: Nokken se zaměřuje na skandinávskou mytologii. Musel jste dlouho pátrat, než jste se blíže seznámil s bytostí pojmenovanou Nökken? Odkud jste čerpal?

Vít Kanyza: Již před odletem do Norska jsem se na základě mého krátkého filmu z Portugalska „Mladý Portugal“ rozhodl, že bych rád natočil i něco v Norsku. Každopádně příběh bájného Norského Nokkena se zrodil až o týden později ve střižně. Pamatuji si, jak jsme s kamarádem hledali různé spojitosti v záběrech, podle čeho bychom mohli film dostříhat. Nic nás nenapadalo. Proto jsme zavolali mému dobrému kamarádovi Ondřejovi Smékalovi ze Slezské univerzity, který nám poradil, že máme vyzkoušet probádat mytologii. No a přesně takto se Nokken zrodil. Najednou vše zapadalo a my se mohli vrhnout do finalizace projektu. Myslím si, že to byla velká shoda několika náhod, kterým jsme lehce pomohli tím, že jsme příběh nějakého krátkého filmu z Norska předem plánovali.

Červený koberec: Bájné tajemství přibližujete prostřednictvím malebných záběrů tamní krajiny, kresbami a poezií. Kdo je autorem ilustračních obrázků a básně?

Vít Kanyza: Všechny záběry jsem pořizoval sám s občasnou pomocí kamaráda, Matěje Smékala, který hraje hlavního hrdinu.  A to jak snímky ze země za pomocí fotoaparátu, tak ze vzduchu za pomoci dronu. Záběry, které podkreslují text básně na začátku a na konci, jsou pořízené z fotobanky.

Báseň samotnou složil náš kamarád Sebastian Karvay a namluvil hlavní hrdina Matěj.

Červený koberec: Bylo vaší první volbou provázet diváky příběhem prostřednictvím poezie?

Vít Kanyza: Mám zkušenost s tím, že poezie dokáže diváka velmi zaujmout, ale prvotní plán to nebyl. Jak jsem říkal výše, myslím si, že tento projekt vznikl spojením několika náhod.

Červený koberec: I když je snímek Nokken protknut truchlivou atmosférou, Severská pohádka přináší happy end. Lubomíra a Pavlínu Island okouzlil natolik, že se zde rozhodnou uspořádat svatbu. Je náročné filmovat svatbu v severských podmínkách?

Vít Kanyza: Přesně jak říkáte. Osobně na Islandu byli nespočetněkrát a jejich touha zdolat část jednoho z nejkrásnějšího treku světa Laugavegur byla velmi silná, a proto se i v půlce treku rozhodli oddat sobě navzájem pod velmi nádhernou sopkou.

Osobně jsem se na natáčení velmi těšil, jelikož mám mnoho jiných zkušeností s natáčením v zahraničí, ale musím říct, že tohle bylo úplně jiné. Člověk musel každý den přemýšlet nad tím, kde si nabije baterie, případně, když nebyl přístup k zásuvce, bylo třeba natáčení rozplánovat tak, aby se nestalo, že v určité chvíle nebudu mít nabitou baterii.

Jinak musí být člověk vždy dobře oblečený a dle mého názoru i velmi dobře naladěný, jelikož čím lepší nálada je, tím lepší je i výsledek.

Červený koberec: Zvolit si jako místo svatby Island asi není příliš obvyklé. Jak jste se k projektu Severská pohádka dostal?

Vít Kanyza: Posledních pár let jsem se věnoval natáčením svatebních videí a na jedné takové svatbě uprostřed středočeského kraje jsem potkal fotografku Pavlínu. Během oběda jsme se bavili o svých koníčcích mimo práci a dostali jsme se k cestovaní. Jakmile začala mluvit o svatbě na Islandu, ihned jsem jí zastavil a navrhl se, že bych jím svatbu rád natočil. Souhlasila, domluvili jsme se na termínu a do jednoho roku se jelo. Příležitost, která se nedala odmítnout.

Tohle je život a nic víc už nebude, tak proč toho nevyužít. Stálo to za to.

Červený koberec: Pracujete již na dalším projektu? Pokud ano, o čem bude?

Vít Kanyza: Mám jich pár rozpracovaných ve střižně a několik dalších v hlavě. Ale nyní se soustředím na dokončení dokumentárního snímku z Haiti, kde jsem v roce 2017 absolvoval charitativní misi. Film bude použit i jako můj absolventský film na oboru Audiovizuální tvorba na Slezské univerzitě v Opavě.

Následně mám v plánu dokončit s kamarádem Ondřejem Smékalem film ze Sumatry, kde jsme v lednu 2019 absolvovali rovněž charitativní misi v The Kukang rescue programu, která bojuje za záchranu primáta Outloně váhavého.

A poté? Poté se uvidí… Mám natočený i materiál z orientačního rally závodu s názvem Gumbalkan, který se uskutečnil napříč Rumunskem, takže o zábavu bude postaráno. Věřím ale v to, že to bude skvělý a divákům se tyto počiny budou líbit.

(Foto z filmů Nokken a Severská pohádka, Vít Kanyza)

 

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací