Herečka Gabija Siurbytė a režisér Ernestas Jankauskas uvedou zahajovací snímek jubilejního Severského filmového podzimu

Festival snímků z Norska, Švédska, Dánska, Finska, Islandu a Litvy otevře komorní drama Byl tady Saša.
 
 
Již podesáté budeme moci okusit nabídku přehlídky kinematografie severských a pobaltských zemí. Jubilejní ročník festivalu Severský filmový podzim přinese čtyřiadvacet snímků z Norska, Švédska, Dánska, Finska, Islandu a Litvy. Program zahájí 14. listopadu 2019 česká premiéra komorního dramatu Byl tady Saša, který osobně uvede jeho režisér a herečka. Tvůrci festivalu tentokrát mysleli i na děti a připravili si i další novinky.

Kluci a holky bezesporu ocení promítání norského filmu Tresčí jazýčky, který slavil úspěch na nespočtu festivalech, včetně MFF pro děti a mládež ve Zlíně. K dalším překvapením patří i zařazení arktických filmů. V programu tak nalezneme například drama režiséra sámského původu Nilse Gaupa Stopař či jeho legendární drama Vzpoura v Kautokeinu. Snímky jsou součástí Arktického festivalu.

Podívejme se ale na ústřední nabídku filmů z Norska, Švédska, Dánska, Finska, Islandu a Litvy. Festival zahájí drama Byl tady Saša přibližující příběh manželského páru, který chce adoptovat vytouženou holčičku, ale osud mu do života přinese vzdorovitého dvanáctiletého chlapce. Snímek osobně uvede herečka Gabija Siurbytė a režisér Ernestas Jankauskas. Litvu bude dále zastupovat road movie Přežít léto nebo historické drama Emilia.

Bohaté zastoupení bude mít i Dánsko. Dánská režisérka Frederikke Aspöck představí v české premiéře komedii Falešně. Dále se můžeme těšit na dánské dramata Experiment, dokument Cena za pól či drama o sexu zdravotně znevýhodněných Neonové srdce. Švédskou černou drama-komedii s hororovými prvky ZOO představí producent Alexander Brøndsted a režisér Antonio Tublén. Island zastoupí trýznivý portrét závislosti Nech mě padnout.

Již tradičně budou všechny snímky opatřeny barevně upravenými titulky pro neslyšící. V Praze, Brně a Ostravě nebudou opomenuty ani titulky anglické. Po Praze se festival Severský filmový podzim vydá do další českých a moravských kin (Brno, České Budějovice, Hodonín, Chynín, Jablonec nad Nisou, Jeseník, Kutná Hora, Liberec, Ostrava, Polička, Řež, Teplice, Třebušín, Ústí nad Labem, Veselí nad Moravou, Vrchlabí, Vysoká u Mělníka a Zlín).

(Úvodní foto z filmu Byl tady Saša)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací