České filmy roku 2020: Který si získá vaše srdce? Můj příběh, 3Bobule, Havel, Jan Žižka nebo Karel?

Nejen hollywoodské trháky, také tuzemské snímky se hlásí o vaši pozornost.
 
 
I když české snímky si obvykle nevyslouží takovou pozornost jako zahraniční hity, některé kousky by našemu zájmu určitě neměly uniknout. Připravili jsme pro seznam toho nejzajímavějšího, co pro nás domácí filmaři připravili, a každý si jistě najde nějakého favorita.

 

Zakleté pírko

premiéra: 2. 1. 2020


Nová pohádka Zdeňka Trošky vstupuje do kin hned druhý den v roce. Laskavá dívka Aninka trpí pod nadvládou sester, až dokud se neseznámí se zakletým princem. Svou lásku musí vysvobodit z kletby, a proto se poprvé vydává do světa. Po cestě jí snad pomůže vodník v podání Lukáše Pavláska. Snímek jinak představí především neokoukané tváře.

 

Můj příběh

premiéra: 9. 1. 2020

Romantické drama o baletce Elizabeth (Vlastina Kounická Svátková) zavítá do kin 9. ledna. Kvůli osudové lásce přijde hlavní hrdinka o kariéru a dostane se na úplné dno. Díky kamarádkám a své mentorce se pomalu staví na nohy a doufá, že vyhraje nad nepřízní osudu i sama nad sebou. Dále uvidíme Sašu Rašilova, Vilmu Cibulkovou či Milana Kňažka.

Případ mrtvého nebožtíka

premiéra: 16. 1. 2020

Vadí vám klišé v kriminálních thrillerech a seriálech? Pak by vás mohla potěšit česká parodie s vyšetřovateli v podání Davida Novotného, Hany Vagnerové, Lukáše Příkazkého a Martina Pechláta. Tým má jen týden na to, aby vyřešil vraždu. Snímek využívá slovní humor a přihlouplá klišé žene do absurdna.

Karel Svoboda: Šťastná léta

premiéra: 16. 1. 2020


Dokument o slavném skladateli bude velmi osobní, jde totiž o snímek jeho syna Petra. Dočkáme se tak záběrů nejen oficiálních, ale také těch z domácích archivů, a Svobodův příběh bude vyprávěn očima jednoho z jeho nejbližších. Nebudou ale chybět rozhovory s hvězdami české hudební scény, které se Svobodou spolupracovaly, tedy například s Karlem Gottem a Helenou Vondráčkovou.

Příliš osobní známost

premiéra: 23. 1. 2020

Především fanynky snímku Všechno nebo nic by si měly poznačit datum 23. ledna. Režisérka Marta Ferencová a spisovatelka Eva Urbaníková totiž opět spojily síly, aby potěšily fanynky romantických zápletek. Budeme sledovat zamotané osudy dvou osamělých třicátnic (Petra Hřebíčková, Tatiana Dyková), ale i postarší dámy v podání Elišky Balzerové.

(Foto z filmů: Zakleté pírko, Můj příběh, Případ mrtvého nebožtíka, Příliš osobní známost)

Daria

premiéra: 30. 1. 2020

Do kin zavítá 30. ledna mysteriózní thriller, ve kterém se hlavní hrdina Marek (Jaromír Nosek) seznámí s mladou farmaceutkou Dariou (Klára Miklasová), která však po prvním rande zmizí. Marek ji najde v psychiatrické léčebně a snaží se přijít na kloub jejímu příběhu, který může být součástí velkého spiknutí. V dalších rolích se představí Jiří Schmitzer a Jana Šulcová.

Modelář

premiéra: 6. 2. 2020


Kryštof Hádek a Jiří Mádl se setkávají v novém snímku Petra Zelenky. Psychologické drama s prvky humoru vypráví o dvou kamarádech vlastnících půjčovnu s drony. Ty se dají využít všelijak. V prezidentské kampani, na módní přehlídce, ale i pro mnohem temnější účely. Snímek vletí do kin 6. února.

Chlap na střídačku

premiéra: 13. 2. 2020

Šťastně vdaná Zuzana (Ivana Chýlková) po patnácti letech vztahu zjišťuje, že její muž Jirka (Jiří Langmajer) asi zas tak šťastný není, protože má milenku (Lucie Žáčková). Jenže obě ženy se domluví, že jim bude stačit, když budou svého drahého sdílet a střídat si ho po týdnech. Jaké následky to pro všechny bude mít, to se dozvíme v kinech od 13. února.

V síti

premiéra: 27. 2. 2020

Alarmující dokumentární snímek Víta Klusáka a Barbory Chalupové představuje svět sexuálních predátorů na internetu. Tři plnoleté herečky předstírají ve fiktivních pokojíčcích, že jsou 12leté dívky, hledající na síti kamarády. Sledujeme jejich reálné konverzace a videohovory, dokonce i osobní setkání s muži, kteří se s těmito dětmi chtěli “kamarádit”. Snímek by neměl minout ani dospívající, ani jejich rodiče a učitele.

3Bobule

premiéra: 12. 3. 2020

Na plátno se znovu vrací příběh z vinic a Jižní Moravy. Hrdinové se nezměnili, je to pořád Honza (Kryštof Hádek), Klára (Tereza Ramba) a Jirka (Lukáš Langmajer). Ale jejich problémy jsou po letech úplně jiné. Ať už je to výchova dětí, rozpadající se manželství, nebo problémy se sklizní či penězi.

Princezna zakletá v čase

premiéra: 19. 3. 2020


Dobrodružná fantasy pohádka nám představí princeznu Ellenu (Natalia Germani), která je kvůli kletbě zákeřné čarodějnice nucena prožívat jeden den svého života stále dokola. Bude muset čelit mnoha výzvám a nebezpečím, aby vysvobodila sebe i své království. V dalších rolích Marek Lambora, Martin Dejdar a Roman Zach.

Promlčeno

premiéra: 26. 3. 2020

Noční Praha, vynikající herci, silný příběh, originální hudba a jedna promlčená vražda. To slibuje ambiciózní debut Mirka Veselého s Karlem Rodenem, Terezou Rambou či Zuzanou Bydžovskou. Temná tajemství z minulosti hlavních hrdinů můžeme odhalovat v kinech od 26. března.

Šarlatán

premiéra: 26. 3. 2020

Životopisný snímek, inspirovaný skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, byl natočen ve spolupráci se Slovenskem, Irskem a Polskem. Hlavní roli představuje Ivan Trojan a mladší verzi Mikoláška ztvárňuje jeho syn Josef. Složitý příběh léčitele, na kterého se obracely i významné osobnosti, vstoupí do kin 26. března.

Štěstí je krásná věc

premiéra: 2. 4. 2020

Něco pro milovníky českých komedií. Může vás výhra v loterii udělat nešťastnými? Není nakonec největším vítězstvím v životě láska? Na to musí přijít manželský pár Čenda a Jana, kteří si doma podávají dveře s exekutorem. Až do momentu, kdy se jim zadaří v loterii. To ale přináší do jejich života problémy a lidi, kteří se na nich chtějí jen přiživit… Uvidíme zde Petru Hřebíčkovou, Marka Taclíka či Jana Dolanského.

Žáby bez jazyka

premiéra: 9. 4. 2020


Mira Fornayová podle vlastního scénáře natočila příběh Jaroslava (Jaroslav Plesl), který bojuje s bývalou ženou i dominantní matkou. Od 9. dubna můžeme v kinech očekávat bizarní drama plné metafor.

(Foto z filmů: Modelář, Chlap na střídačku, 3Bobule, Princezna zakletá v čase)

Bourák

premiéra: 28. 5. 2020

Scénář od Petra Jarchovského, režie Ondřeje Trojana a v hlavních rolích Ivan Trojan, Jiří Macháček a Kateřina Winterová. To bude černá komedie plná gangsterů a hudby ve fiktivním městě Šlukdorf, kde se snaží mladá dcera zachránit vztah nedospělých rodičů. Na hravé letní dílo se můžeme těšit 28. května.

Havel

premiéra: 16. 7. 2020

Osudy Václava Havla a potažmo i české země v letech 1968 – 1989, to je téma, které se rozhodl zpracovat podle vlastního scénáře Slávek Horák. Ideálního představitele našel ve Viktorovi Dvořákovi, choť Olgu pak hraje Anna Geislerová, v dalších rolích Martin Hofmann a Stanislav Majer.

Tichý společník

premiéra: 30. 7. 2020


Lenka (Klára Issová) se vrací z Prahy na rodnou vísku. Děje se tu spousta bláznivých věcí. Některé dělá její táta, jiné vymýšlí sousedé. Na hřbitově zrovna došlo místo, co teď? V komedii Pavla Göbla se dále představí Ondřej Malý a Bolek Polívka.

Jan Žižka

premiéra: 6. 8. 2020

O velkolepém projektu Petra Jákla už jste asi zaslechli. Historické drama ze 14. století o našem velkém vojevůdci bude v kinech od 6. srpna. V hlavních rolích se objeví Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, z českých herců Karel Roden či Jan Budař.

Zátopek

premiéra: 13. 8. 2020

Ve filmu Davida Ondříčka Václav Neužil ml. s vystříhanou pleší ztvárňuje jednoho z našich nejúspěšnějších sportovců, Emila Zátopka. Jeho ženu Danu představuje Ondříčkova partnerka Martha Issová. Na scénáři spolupracovala i Alice Nellis a Jan P. Muchow, který se tradičně ujal také hudby.

Cesta domů

premiéra: 20. 8. 2020

Po filmech Cesta z města a Cesta do lesa se dostává režisér a scénárista Tomáš Vorel st. ke třetímu dílu. Znovu se setkáme s hrdiny předchozích dílů, ale tentokrát půjde především o jejich děti a problémy této nové generace. V kinech se můžeme od 20. srpna těšit na Milana Šteindlera, Tomáše Hanáka i Evu Holubovou.

Civilizace

premiéra: 3. 9. 2020


Petr Horký, režisér více jak stovky cestopisných dokumentů, spojil síly s egyptologem Miroslavem Bártou, aby nám přinesl informace o proměnách i zániku civilizací. Čeká zánik i tu naši, nebo bude první, která se tomuto osudu vyhne? Nad tím se v kině můžeme zamyslet od 3. září.

Krajina ve stínu

premiéra: 3. 9. 2020

Režisér Bohdan Sláma se poprvé pouští do historického snímku. Věnuje se složitému česko-německému soužití v pohraniční oblasti Vitorazska za druhé světové války a po ní. Snímek se navíc rozhodl natočit černobíle. Uvidíme tu Stanislava Majera a Barboru Polákovou.

(Foto z filmů: Bourák, Havel, Tichý společník, Zátopek)

Ženská pomsta

premiéra: 10. 9. 2020

Dušan Rapoš nám představuje tři hrdinky, podváděné ženy, které se rozhodly si teď pořádně pohrát se svými manžely a také si užívat života. Jednu z hlavních rolí dostala Rapošova partnerka, Eva Vejmělková, její kamarádky si zahrály Jana Paulová a Mahulena Bočanová. Komedie vtrhne do kin 10. září.

Bábovky

premiéra: 24. 9. 2020


Rudolf Havlík se ujal filmového zpracování úspěšného románu Radky Třeštíkové, spolu pracovali také na scénáři. V předloze se to hemží postavami, a i obsazení tomu odpovídá. Těšit se můžeme na Ondřeje Vetchého, Janu Plodkovou, Marka Taclíka a Jiřího Langmajera.

Myši patří do nebe

premiéra: 8. 10. 2020

Oceňovaná kniha Ivy Procházkové získá celovečerní animovanou podobu dle scénáře Alice Nellis. Myška a Lišák, úhlavní nepřátelé, se dostanou do nebe, a jelikož tu už nemusí bojovat o život, spřátelí se. Když se ale znovu narodí na Zemi, jejich role se vymění. Ustojí to jejich přátelství?

Karel

premiéra: 15. 10. 2020

Fanoušci Karla Gotta na svého oblíbeného umělce budou moci zavzpomínat díky dokumentu Olgy Špátové, který si Mistr s manželkou sám přál. Na natáčení se pracovalo rok a od 15. října si budeme moct připomenout Gottovu profesionální osobnost i laskavou povahu.

Největší dar

premiéra: 22. 10. 2020

Příznivci pohádek se mohou těšit na příběh z dávných dob pohanských bohů, hodných i zákeřných, kteří se začnou plést do života lidem. Obsazení se jen hemží příjmením Polívka. Objeví se tu Bolek, dcera Anna, i Chantal Poullain. Dále Sabina Rojková či Petr Čtvrtníček.

 

Chyby

premiéra: 29. 10. 2020

Jan Prušinovský (MOST!, Kobry a užovky) si pro nás připravil romantické drama. Režisér se chtěl věnovat příběhu s dominantní ženskou postavou a charakterům, které nejsou ani dobré ani špatné, jen musí nést následky za své chyby.

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

premiéra: 24. 12. 2020

Komedie Patrika Hartla podle jeho první knihy, kde si zahrají Martin Hofmann, Hynek Čermák, Martin Pechlát, David Švehlík, od takového projektu asi můžeme očekávat hodně. I ženské protějšky hlavních postav budou stát za to, jmenujme Danielu Kolářovou či Báru Polákovou. A Hartl slibuje, že i milovníci knihy se dočkají překvapení.

(Foto: Bábovky, Prvok, Šampón, Tečka a Karel)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací