Recenze: Příběh Beastie Boys vypráví o mimořádném přátelství. Zaujme i nezasvěcené diváky

Pamatujete na Beastie Boys?  
 
 
Tři ztřeštění pubertální rappeři skáčou na pódiu jeden přes druhého, každý kompletně jinak oblečený, rozhazují věci, stříkají okolo sebe pití a smějí se. Přesně takhle se Beastie Boys poprvé zapsali do paměti svých fanoušků. Byli kapelou, která zažila snad všechno – gigantický úspěch, pauzy, legendární comeback i bolestivé ztráty. Režisér Spike Jonze, který s Beastie Boys roky spolupracoval, nyní představil dokumentární snímek, který ukazuje víc než cestu tří mimořádných muzikantů. Totiž mimořádné přátelství.

Beastie Boys začínali v 70. letech jako punková kapela. Brzy však začali experimentovat s hip-hopem. Hned jejich první album Licensed to Ill (1986) dominovalo americké hitparádě Billboard. A to jako první hip-hopové album v historii. Za svou kariéru následně prodali přes 40 milionů desek a stali se světoznámými hudebníky, které lidé buďto milovali, nebo je zatracovali.

Po bouřlivé pubertální fázi, vzájemném odloučení členů kapely a jejich opětovném setkání si však kapela napravila reputaci. V obecnou známost vešla hlavně činnost Adama Yaucha, který se angažoval v humanitární činnosti – díky jeho iniciativě v Americe například proběhl velkolepý koncert na podporu Tibetu.

Kdo jiný ví o Beastie Boys více než sama kapela?Co na snímku zaujme i ty, kteří o hip-hopových legendách neslyšeli, je zvolená forma. Kdo jiný ví o Beastie Boys více než sama kapela? Dokument je tak záznamem vystoupení Mikea Diamonda (alias Mikea D) a Adama Horovitze (alias Ad-Rocka), kteří vypráví příběh Beastie Boys, zatímco na plátně za nimi Jonze promítá fotografie, hudební nahrávky i domácí videa natočená Beastie Boys. Jeden ale na pódiu schází. Adam Yauch (alias MCA) v roce 2012 podlehl rakovině, Mike a Adam mu tak i touto formou vyjádřili své poděkování za dlouholeté přátelství.

Jonzeho dokument jednoznačně přesahuje hudební tematiku. Popisuje životní úspěchy i pády tří kamarádů, které ze všeho nejvíc bavilo společně trávit čas, dělat hudbu, klukoviny a smát se. Nese v sobě důležitý odkaz nejen pro další „boys bands“ – Mike a Adam otevřeně vypráví jak o společných radostných chvílích, tak o přešlapech, kterých litují.

Vystoupení členů kapely je přitom perfektně sladěné a secvičené, jejich promluvy svižné a v poměru s promítanými fotografiemi a nahrávkami působí vyváženě. Mike a Adam jsou navíc nenuceně vtipní a situační humor dokument dokonale zpestřuje.

Příběh Beastie Boys tak má šanci zaujmout i ty, kteří o ikonickém, ztřeštěném hip-hopovém triu nikdy neslyšeli. Spike Jonze v něm využil důstojnou, poutavou a dobře promyšlenou formu, jak příběh o ryzím přátelství přiblížit divákovi bez ohledu na jeho oblíbený hudební žánr.
 

Beastie Boys ovládli začínající MTV i americkou hip-hopovou scénu. Důležitější než úspěch pro ně však bylo přátelství.


 

Vyprávění Mikea a Adama je mimořádné.


 

S Beastie Boys nebyla nikdy nuda. 


 

90%

Příběh Beastie Boys / Beastie Boys Story

Příběh Beastie Boys tak má šanci zaujmout i ty, kteří o ikonickém, ztřeštěném hip-hopovém triu nikdy neslyšeli. Spike Jonze v něm využil důstojnou, poutavou a dobře promyšlenou formu, jak příběh o ryzím přátelství přiblížit divákovi bez ohledu na jeho oblíbený hudební žánr.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací