Ženské postavy Marvelu a jejich svět: Pepper Potts, Black Widow, Maria Hill, Shuri a další

Jsou spanilé, ale i pěkné drsňačky.
 
 
V obsáhlém filmovém univerzu známém jako MCU figuruje spousta postav, ale nejznámější jsou především ty mužské. Superhrdinové jako Iron Man, Kapitán Amerika nebo Thor stojí v popředí těchto snímků a jsou jejich hlavními taháky. Není tedy tolik překvapující, že teprve loni jsme viděli první marvelovskou dámskou sólovku, tedy Captain Marvel. A letos bychom se měli dočkat té další. Dlouho očekávány samostatný projekt nejpopulárnější protagonistky MCU Black Widow se (doufejme) brzy konečně chystá na velká plátna. Původně měl vyjít již letos na konci dubna, ale kvůli koronaviru byl nakonec odsunut na letošní listopad. Ještě předtím, než Black Widow vůbec vyjde, si však pojďme připomenout i ostatní ženské postavy Marvelu.

Vezmeme to tedy hezky chronologicky, podle toho, jak se postupně objevovaly ve filmech.

Pepper Potts

Vše to začalo, když se z Tonyho Starka stal Iron Man. Jenže jak už praví rčení, za každým úspěšným mužem stojí silná žena. A Tony Stark měl po svém boku už od počátku Pepper Potts. Na plátně tuto zrzku pravidelně ztvárňovala Gwyneth Paltrow. Po dobu sedmi filmů se z asistentky postupně vyklubala milenka a později i manželka a matka jejich společné dcery Morgan. V dosud posledním snímku se z Pepper Potts stala i hrdinka s vlastní přezdívkou. Vzala na sebe totiž mantinel postavy Rescue, jako už tomu tak bylo v komiksech, a stala se ženskou paralelou Iron Mana, akorát její oblek je modrostříbrný.

Betty Ross

Po Iron Manovi měl další snímek Hulk, v té době ještě v podání Eda Nortona. Středem jeho milostných zájmů byla, podle komiksové předlohy, Betty Ross (v podání Liv Tyler), dcera vojenského generála Thunderbolta Rosse. Kromě Neuvěřitelného Hulka pak tato postava byla ještě krátce zmíněna v prvních Avengers. V komiksech se pak z Betty stane i She-Hulk (v červené podobě), zde stojí za zmínku, že Marvel ve spojení s Disney+ plánuje seriál právě na motivy této dámské verze Hulka.

Natasha Romanoff

Bývalá sovětská agentka a zabijačka Natasha Romanoff známější pod svým alter egem jako Black Widow je beze sporu jednou z nejprominentnějších dámských postav v MCU, právě pro to také letos uvidíme její sólo snímek. Svůj debut si však odbyla už v roce 2010 v druhém Iron Manovi. Zde se pod vedením organizace S.H.I.E.L.D. infiltrovala k Tonymu Starkovi, aby ho pak její šéf Nick Fury přesvědčil k zapojení se do iniciativy Avengers. V současnosti se už objevila v jedenácti marvelovských snímcích (počítána jsou i camea, nebo potitulkové scény), v tom posledním (Avengers: Endgame) nás však její postava oficiálně opustila. Fanoušci však nemusí mít strach, neboť zanedlouho se objeví ve svém vlastním filmu, který má být prequelem a jako takový se odehrává po událostech z Captain America: Občanská válka.

Jane Foster

A pak přišel Thor. Zde jsme se setkali s řadou silných ženských postav. Bezesporu nejvýznamnější byla vědkyně Jane Foster (Natalie Portman), která se postupně stala objektem jeho lásky. V současnosti bylo oznámeno, že v novém Thorovi (s podtitulem Love and Thunder) se po několika filmové pauze tato postava vrátí a stane se z ní ženská verze Thora. Vedle ní se pak v prvním Thorovi i ostatních dílech objevuje například nebojácná norská válečnice Sif, Thorova matka Frigga nebo Janina kolegyně Darcy.

Peggy Carter

Agentka a zakladatelka organizace S.H.I.E.L.D. Peggy Carter je vlastně jedinou ženskou postavou, která vzešla ze světa Kapitána Ameriky. Diváci si nebojácnou tajnou agentku v podání Hayley Atwell natolik oblíbili, že si vysloužila i svůj vlastní seriál, který bohužel běžel pouhé dvě řady.

Maria Hill

V prvních Avengers pak debutovala agentka Hill, která stojí věrně po boku svého šéfa Nicka Furyho. Herečka Cobie Smulders si tuto svou roli poté zopakovala ještě v několika snímcích i v seriálech, posledně třeba v Endgame.

(Foto z filmů: Iron Man 2, Captain America: Občanská válka, Thor, Captain America: První Avenger, Avengers)

Gamora a Nebula

V roce 2014 vzniká první vesmírné dobrodružství v říši Marvelu a jsou nám představeni Strážci Galaxie. V rámci toho se setkáváme i s dvěma adoptivními dcerami Thanose, zelenou Gamorou (Zoe Saldana) a modrou Nebulou (Karen Gillan). Gamora se brzy přidává na stranu hrdinů a stává se strážkyní galaxie, Nebula ještě nějakou dobu slouží jejich otci, ale později také procitá. Vedle nich se ve snímku objevuje i Glenn Close jako Iran Rael, vůdkyně galaktické vojenské policie Nova Corps.

Sharon Carter

V druhém snímku ze světa Kapitána Ameriky se krátce objevuje další agentka s příjmením Carter. Není to však náhoda, Sharon je totiž neteří teď už zestárlé Peggy a pracuje pro S.H.I.E.L.D. pod kódem Agent 13. Herečka Emily Van Camp se pak v této roli vrátila i v Občanské válce či Endgame.

Hope Van Dyne

V roce 2015 přichází na plátna zmenšující se mužík Ant-Man a po jeho boku nesmí chybět jeho komiksová družka Wasp. Hope v podání Evangeline Lilly je zde ztvárněna coby dcera bývalého Ant-Mana Hanka Pyma (Michael Douglas) a bývalé Wasp (Michelle Pfeiffer). Mantinel nové Wasp si však na sebe vezme až v druhém filmu, kde v názvu figuruje i její jméno. Zde se pak také objeví její zmíněná matka, která je legendární první Wasp.

Wanda Maximoff

Ve filmu Avengers: Age of Ultron se představuje další prominentní ženská hrdinka, Wanda Maximoff, jejíž alter ego je podle komiksů Scarlet Witch. V MCU jí ztvárnila mladší sestra slavných dvojčat Olsenek Elizabeth Olsen. Wanda je známá jako dvojče Petera Maximoffa čili Quicksilvera, oba jsou pak podle komiksů dětmi Magneta, jenže Disney ještě v době uvedení filmu nemělo na X-Meny právo, a tak jejich původ vysvětlili po svém. Scarlet Witch mimo jiné představuje jednu z nejsilnějších postav marvelovských komiksů vůbec a do budoucna by se měla objevit sequelu k Doctoru Strangeovi a Disney+ také chystá spin-offový seriál s ní a jejím amantem Visionem nazvaný WandaVision, který by měl vyjít letos v prosinci.

Christine Palmer a Ancient One

Kde je doktor, tam je i sestřička, a právě tím se řídil i Doctor Strange, když přivedl na scénu postavu Christine Palmer (Rachel McAdams). I když ve snímku je ztvárněna jako chiruržka a kolegyně titulního hrdiny, tak v komiksech je zpravidla zdravotní sestřičkou a později na sebe přebírá i mantinel Night Nurse, která je ošetřovatelkou superhrdinů. Ještě významnější je však postava Strangeovi mentorky Ancient One (Tilda Swinton), která ho naučí vše, co je zapotřebí, aby se stal tím největším čarodějem. Její ztvárnění zde je však poněkud odlišné od její komiksové předlohy, neboť tam je běžně mužem.

Mantis

Ke Strážcům Galaxie se pak v druhém díle přidává kudlankovitá mimozemšťanka Mantis (Pom Klementieff). Ta původně slouží pro Star-Lordova otce Ega, ale později přechází na stranu hrdinů a pomáhá jim svými schopnostmi, díky kterým dokáže kohokoliv uspat (to ostatně zkusí i na Thanose).

(Foto: Strážci Galaxie Vol. 2, Ant-Man a Wasp, Avengers: Age of Ultron)

Hela a Valkyrie

Třetí Thor pak také nebyl chudý na ženské hrdinky, Jane, Sif, Friggu a Darcy zde nahradily Hela a Valkyrie. Hela (Cate Blanchett) je zde interpretována jako bohyně podsvětí a smrti a hlavní záporačka (mimochodem první ženský padouch v MCU). Je to však poměrně zvláštní obrat od komiksů, kde je Hela dcerou Lokiho. Dále se tu objevuje Valkyrie (Tess Thompson), poslední přeživší bájná bojovnice z Ásgardu, jichž je Thor velkým fanouškem. V Endgame se pak objevuje na svém bílém Pegasovi. Zajímavostí pak může být, že jak tvůrci, tak i samotná herečka potvrdili, že Valkyrie je jednou z prvních LGBT+ postav v MCU (mnozí fanoušci jí třeba párují s Captain Marvel).

Aunt May

Když se na plátně poprvé objevuje MCU verze Spider-Mana, tak je jasné, že po jeho boku nesmí chybět jeho starostlivá tetička May. Jenže když je postava Petera Parkera mladší, tak musí být mladší i May, a tak se fanoušci místo klasické roztomilé stařenky dočkali v této roli pohledné Marisy Tomei. Další významnou ženskou postavou ze světa tohoto Spider-Mana je Michelle Jones (Zendaya), které je zde přezdíváno MJ, nejde však o novou verzi Mary Jane Watson. Naopak, spekuluje se (na bázi snímku Daleko do domova), že by se z ní do budoucna mohla stát členka komiksové skupiny Black Dahlias.

Ghost

V druhém Ant-Manovi se pak objevuje postava Ghost (Hannah John-Kamen), která z počátku stojí proti hrdinům, ale když se vysvětlí nedorozumění, tak se s nimi spojuje. V komiksech je však Ghost zpravidla záporačkou, která bojuje hlavně proti Iron Manovi.

Shuri, Okoye a Nakia

Black Panther je velkým milníkem Marvelu jakožto první černošský superhrdinský film, ale figuruje v něm i pár významných dam. Tou první je protagonistova sestra Shuri (Letitia Wright). Ta působí jako hlavní vědkyně, která svému bratrovi vynalézá veškerou výstroj. Vedle ní je pak významná Okoye (Danai Gurira) velitelka ženské královské gardy, která si říká Dora Milaje. Do třetice je tu pak ještě hrdinova přítelkyně a také nebojácná bojovnice Nakia v podání oscarové Lupity Nyong’o.

Carol Danvers

Captain Marvel je dalším milníkem MCU jakožto první ženský soló film v tomto světě. Představuje se zde titulní hrdinka Carol Danvers, pozemšťanka, která žije ve vesmíru a po několika letech se vrací na svou rodnou planetu, aby odkryla tajemství svých sil a to, kým vlastně je. Vedle ní se tu pak objevují i pilotka Maria Rambeau, její dcera Monica Rambeau (ta je v komiksech jednou z mnoha budoucích inkarnací Captain Marvel) či mimozemšťanka Minn-Erva.

Cassie Lang, Lila Barton a Morgan Stark

V Avengers: Endgame jsme pak mohli vidět potenciální budoucnost Avengers týmu. Představily se nám zde dcery tří superhrdinů: Ant-Mana, Hawkeye a Iron Mana. Cassie, dcera Ant-Mana, se poprvé představila v jeho prvním sólo filmu. V komiksech se pak z této postavy stane hrdinka Stature nebo Stinger (podle edice). Další dcerou je Lila Barton, jejíž otec je Hawkeye. Ta zase v komiksech přejímá mantinel svého otce a stává se z něj ženská Hawkeye. Iron Manův potomek Morgan Stark pak má také silný potenciál převzít práci po svém otci a stát se novým dámským Iron Manem.

Kromě filmů pak do světa MCU patří i spoustu seriálů, ve kterých se téže objevují známé komiksové ženské hrdinky. Jmenovitě stojí za zmínku například Daisy Johnson čili Quake, která se objevuje v seriálu Agenti S.H.I.E.L.D. a je z části Inhuman, díky čemuž má schopnost vyvolat zemětřesení. Vedle ní se tu pak objevuje další Inhuman Elena „Yo-yo“ Rodriguez čili Slingshot, agentka Melinda May (krycí jméno The Cavalry), vědátorka Jemma Simmons nebo Bobbi Morse čili Mockingbird. Svůj vlastní seriál pak má superhrdinka Jessica Jones, vedle které se objevuje i postava Hellcat. V Daredevilovi a ostatních MCU seriálech se pak objevují Karen Page či Claire Temple známá též jako jedna z verzí již výše zmíněné Night Nurse.

Samozřejmě ženských postav je v Marvelu daleko více, ty zde uvedené však lze považovat za ty nejvýznamnější.

(Foto z filmů: Thor: Ragnarok, Ant-Man a Wasp, Black Panther, Captain Marvel)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací