Recenze: Další jehňátko vyniká uhrančivou obrazností. Přibližuje tabu náboženských sekt

Kterak se ovečka vzepře svému pastýři.
 
 
Přemýšleli jste někdy, jaký je život v sektě? Nejdivočejší a nejhrůznější z takových představ na plátně zhmotnila režisérka Małgorzata Szumowska. Polská autorka, která ve svých snímcích i v minulosti poukazovala na společenská tabu, diváky tentokrát zavede kamsi hluboko do polských lesů, kam nedohlédne ani zrak Boží. Nebo snad ano?

Temný hororový příběh z irsko-belgicko-polské koprodukce vypráví o dívce jménem Selah (Raffey Cassidy), která se narodila do alternativní náboženské komunity nazvané „Stádo“. V čele čistě ženské komunity však stojí Pastýř (Michiel Huisman), který jako jediný přítomný muž komunitě vládne a své ovečky odměňuje za oddanost věčnou spásou. Ženy, které u něj našly útěchu, mu rodí dcery, a nikdo se celou dobu neptá, kam se ztrácí mužští potomci.

Dospívající Selah je ale jiná než její sestry.Dospívající Selah je ale jiná než její sestry. Přestože zpočátku oddaná víře v učení Pastýře, okolní příroda na dívku mocně působí a ona si uvědomuje její zákonitosti. Že může nezkrotná povaha v kombinaci s kritickým myšlením pro sektu představovat vážné ohrožení si uvědomuje i Pastýř. Avšak stejně jako Selah pro tyto vlastnosti nenávidí, pro ty stejné se jí nemůže nabažit.

Díky Pastýřově přízni se jí brzy dostane pocty dohlížet na posvátný rituál „rození jehňátek“. Místo další oddané ovečky se však uvnitř Selah probudí hluboko skryté instinkty, a aniž by to zfanatizovaný, sadistický Pastýř tušil, začne na něj mít políčeno rozhněvaný, feministický vlk.

Ačkoliv snímek Małgorzaty Szumowské dějově ničím příliš nepřekvapí, nad jinými snímky rozebírajícími tematiku náboženských sekt má šanci vyniknout díky své mimořádně propracované obraznosti a důrazu na symboliku. Scény působí promyšleně nejen z hlediska logiky, ale také svou kompozicí a užitím barev. Značná část uhrančivého náboje, jaký film má, stojí na promyšlené práci se záběry a hudebním podkresu, který mrazivý dojem ještě umocňuje.

Aniž by režisérka užila jakékoliv prvoplánové prostředky k vyvolání odporu, děsu nebo zhnusení, dosahuje stejného efektu jednoduchou kombinací estetiky a faktu, že nic z toho, co na plátně sledujeme, není nerealistické. Naopak. Přestože je sekta smyšlená, není vyloučené, že na chlup podobné „stádo“ zrovna nyní přechází polské hřebeny a hledá svou zemi zaslíbenou. A i když je děj poměrně předvídatelný, má Další jehňátko jedno velké pozitivum. Ukazuje totiž, že ať už je na světě kolik chce zfanatizovaných pastýřů, stačí jediné kriticky smýšlející jehňátko, aby zlomilo totalitní řád.
 

Přiznejme si,  že  Pastýř jako správný náboženský guru tak  trochu  vykradl  vizáž  Ježíše  Krista.


 

Teprve sedmnáctiletá Raffey Cassidy působila v roli Selah velmi věrně.


 

Pastýř ani zdaleka netuší, s kým si zahrává…


 

65%

Další jehňátko / The Other Lamb

Aniž by režisérka užila jakékoliv prvoplánové prostředky k vyvolání odporu, děsu nebo zhnusení, dosahuje stejného efektu jednoduchou kombinací estetiky a faktu, že nic z toho, co na plátně sledujeme, není nerealistické. Naopak. Přestože je sekta smyšlená, není vyloučené, že na chlup podobné "stádo" zrovna nyní přechází polské hřebeny a hledá svou zemi zaslíbenou. A i když je děj poměrně předvídatelný, má Další jehňátko jedno velké pozitivum. Ukazuje totiž, že ať už je na světě kolik chce zfanatizovaných pastýřů, stačí jediné kriticky smýšlející jehňátko, aby zlomilo totalitní řád.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací