Finále Plzeň 2020: Každý festivalový den přinese alespoň jednu filmovou novinku, včetně dokumentu Karel

Festival zahájí snímek Svět podle Muchy režiséra Romana Vávry.
 
 
Již 33. ročník filmového festivalu Finále Plzeň se pomalu blíží, i když v trochu netradičním podzimním termínu. Diváci se mohou těšit nejen na objemnou nabídku českých filmů, ale i německou a slovenskou ochutnávku, studentské prvotiny či na průzkum stop českých tvůrců v zahraniční kinematografii.

„Festival je letos opravdu bohatý na premiéry a předpremiéry. Každý festivalový den přinese alespoň jednu filmovou novinku, která vznikla v České republice,“ láká diváky programový ředitel Peter Badač. Z žhavých novinek jmenujme například celovečerní dokument Karel režisérky Olgy Malířové Špátové o legendárním Karlu Gottovi, tři díly minisérie Petera Bebjaka Herec v hlavní roli s Janem Cinou, dokument Apoleny Rychlíkové Češi jsou výborní houbaři, projekci prvního dílu nového seriálu režiséra Jaroslava Brabce Zločiny Velké Prahy a mnoho dalších. Festival otevře snímek Svět podle Muchy režiséra Romana Vávry. Přijet by měl i vnuk věhlasného malíře Alfonse Muchy George Mucha.

Sekce ZOOM nás nechá ponořit se do slovenské filmové produkce (politický snímek Sviňa, komedie Šťastný nový rok či komediální drama Loli parádička) a sekce Německé kino nám představí různé pohledy na „východ” a „západ”. Snímky, které na festivalu uvidíme, jako jsou Dálnice (Autobahn), Na vrchol (Zu den sternen), Dokonalejší už to nebude (Nothing more perfect), Až budeme tančit (Wenn wir erst tanzen), Stejná kůže (Same skin), Stav beztíže (Moonjump), Babylon či Svět za zdí (Drubenland) spojuje společné téma „30 let bez opony“.

Finále Plzeň se koná během prodlouženého víkendu a na návštěvníky tak čekají nejen filmy, ale i dobré víno a knihy. Festival navázal spolupráci s Plzeňským festivalem vína (Kopeckého sady a Smetanova ulice od 26. do 28. 9.) a Světem knihy (DEPO2015 25. a 26. 9.). Okusit tak budeme moci například víno, které si „zahrálo“ ve filmu 3Bobule. „Navíc při koupi dvou vstupenek na Svět knihy dostanete voucher na Finále Plzeň. Když si koupíte akreditaci na Finále, získáte vstupenku na Svět knihy,” doplňuje ředitelka festivalu Finále Plzeň Eva Veruňková Košařová.

Chybět nebudou ani hosté. Pozvání přijali například Jana Plodková (Bábovky, Hodinářův učeň), Klára Issová (Tichý společník), Jitka Čvančarová (Nabarvené ptáče), Martin Dejdar (Ženská na vrcholu), Josef Trojan (Šarlatán, Abstitnent), Miro Žbirka (Meky), Jiří Mádl (Modelář, Hra), Bára Poláková (Bábovky, Krajina ve stínu), Petra Nesvačilová (Bourák, Karel, já a ty) a další.

Všechny bezesporu zajímají i koronavirová opatření. Pro diváky je asi nejdůležitější nutnost registrace, bez které nebudete vpuštěni do sálů. Na všechny vnitřní akce je nutné vyzvednout si nebo zakoupit platnou vstupenku (na základě zmíněné registrace). „Vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci jsem opravdu ráda, že se festival koná v téměř neomezeném rozsahu. Všem sálům, s výjimkou Velkého sálu v Měšťanské besedě, jsme snížili kapacitu tak, aby nepřekročila sto lidí včetně delegace a personálu. Sály budeme po skončení projekce dezinfikovat a větrat. Ve všech festivalových prostorách budou rozmístěny stojany s dezinfekcí. Máme také speciální tým, který se postará o bezpečnost všech, kteří nám zachovali přízeň a přijdou si festival s námi užít. Operativně jsme samozřejmě schopni reagovat na všechna opatření, která nastanou,“ ubezpečuje ředitelka festivalu.

(Foto: Finále Plzeň)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací