V televizi poběží dokument Česko-19 o lidech, kteří se s nemocí COVID-19 setkali tváří v tvář

Natáčení probíhalo ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a v Alzheimercentru v Ostravě. 
 
 
Koronavirus je téma, které je a ještě nějaký čas bude velmi aktuální. Režisér Michal Kratochvíl se rozhodl natočit časosběrný dokumentární film Česko-19 mapující příběhy lidí, kteří se přímo setkali s nemocí COVID-19. Jedná se nejen o pacienty, ale i zdravotníky či pracovníky sociálních služeb. Dokument nabídne zpovědi lidí, kteří mají s virem svoji osobní zkušenost a jsou ochotni se o ni podělit. Komentář namluvila Tatiana Dyková.

Natáčení probíhalo ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a v Alzheimercentru v Ostravě, kde měl štáb exkluzivní přístup přímo k nakaženým, ke klientům i personálu, který nasazoval vlastní zdraví, aby zachránil ostatní. „Při natáčení jsme museli nosit stejné ochranné obleky jako zdravotníci. Jakmile jsme si je oblékli, nebylo možné jít na toaletu nebo se najíst. Byli jsme na tom stejně jako oni. Velkým přínosem bylo, že jsme si s režisérem Michalem Kratochvílem vše točili sami, tedy žádné velké štáby. I proto je výsledek tak autentický,“ přibližuje natáčení spoluautor scénáře Vladimír Hoť. 

Režisér snímku upozorňuje, že dokument není o smrti s strachu. „Nechce vyvolávat paniku. Nabízí příběhy lidí, kteří se s nemocí covid-19 skutečně setkali a jejichž stav vyžadoval hospitalizaci,“ vysvětluje Kratochvíl a ředitel zpravodajství Kamil Houska dodává: „Do projektu jsme šli na začátku bez jakéhokoliv scénáře. Jen jsme věděli, že je důležité tuto dobu zachytit. A výsledek? Skvělá a unikátní výpověď lidí, kteří nejsou jen statistickými čísly. Mají tvář, jméno a vyprávějí, jaké to je, setkat se s dosud neznámou nemocí. Zaposlouchat se do jejich výpovědí je velmi přínosné a donutí to člověka přemýšlet.“ Dokument Česko-19 budeme moci zhlédnout na televizních obrazovkách již v úterý 22. září večer.

 

(Foto: Česko-19, TV Nova)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací