Recenze: Enola Holmes nabízí silné obsazení, avšak trochu chaotický a bezpředmětný příběh

Netflix představuje trochu jiného Holmese.
 
 
Po Downeym a Cumberbatchovi je tu Millie Bobby Brown. Ta se představuje jako Enola, mladší sestra Sherlocka a Mycrofta Holmese. Jedná se o originálně vytvořenou novou postavu, která v původních Sherlockovských příbězích nevystupuje a ani neexistuje. Celý příběh se totiž inspiruje stejnojmennou knižní sérií Nancy Springer, která si vlastně vytvořila takový fanfiction ze světa Sherlocka Holmese. Vlastně jde o něco podobného, jako jsou nové knihy o Herculu Poirotovi z pera Sophie Hannah, nebo, když to přeženeme, například trilogie Padesát odstínu inspirovaná Stmíváním.

A i když Enola v Sherlockovském univerzu poměrně funguje, tak nutnost její přítomnosti je poněkud pochybná. Člověk si říká, zda je taková postava vůbec potřeba, Sherlock Holmes má přeci jen obrovské množství charakterů a zápletek, které mají mnohem větší potenciál, Enola se vedle toho zdá spíše jako splnění něčího dívčího teenagerovského snu.

Což trochu vyplývá i z celého příběhu, který je v určitých momentech příliš idealistický a dětsky naivní (například v tom, jak fyzicky zdatná je hlavní hrdinka). Celá zápletka pak odstartuje tím, že jednoho dne záhadně zmizí matka Holmesová. A jelikož její slavní bratři jí nejsou příliš nápomocní, rozhodne se Enola vzít věci do vlastních rukou. Na své cestě potkává nové komplice a dostává se jí pod ruku ještě jedna záhada.

Příběh, i když po většinu času dost zajímavý, však chaoticky a těkavě skáče z jedné myšlenky do druhé.Příběh, i když po většinu času dost zajímavý, však chaoticky a těkavě skáče z jedné myšlenky do druhé, což kazí jeho celkový dojem. Nehledě pak na to, že centrální zápletku (tedy tu se zmizelou matku), se, ve zhruba druhé třetině, rozhodne zahodit stranou a věnuje se náhle jinému problému. Ono by to zas až tak nevadilo a působilo to vlastně jako poměrně dobré odvrácení očekávání, ale celkové rozhřešení záhady a finále je bohužel takové nijaké a plytké. Nepomáhá tomu pak ani neustálá narace titulní protagonistky, která má být sympatická svým odbouráváním tzv. čtvrté stěny, se po nějaké době stane trochu iritující.

S tím souvisí i herecké obsazení. V titulní roli se objevuje Millie Bobby Brown (Stranger Things), která podává solidní výkon, avšak chvílemi se až příliš snaží. Vlivem toho je její přednes trochu přehnaný a nepomáhá mu ani nepovedená a překarikovaná snaha o viktoriánský anglický přízvuk. Naopak velmi příjemný dojem za sebou zanechává Henry Cavill (Zaklínač, Muž z oceli) coby Sherlock Holmes. Cavill představuje opět o něco odlišnější verzi slavného detektiva z 221B Baker Street. Dobrou oporu mu pak je i Sam Claflin (S láskou, Rosie, Než jsem tě poznala) jako Mycroft Holmes. Ten je velice výrazný a odvádí dobrou práci.

Za vyzdvihnutí pak určitě stojí i zvuková stránka filmu, která se velmi povedla. Tvůrci používají hravé přechody ze scény do scény, jako když například plynule prolnou křik jedné z osob do pískotu vlaku. Navíc zaujme i samotný hudební doprovod, který dotváří atmosféru a hraje si s jejím vyzněním. Za tímto soundtrackem stojí Daniel Pemberton, který pracoval například na oscarovém animáku Spider-Man: Paralelní světy. Za zmínku stojí například utlumený tikot při jedné napjaté přestřelce ke konci snímku, který jí dodává tu správnou tenzi. A nejen to, Pembertonovy skladby též povedeně navozují prostředí viktoriánské Anglie a vyzdvihují scény, ve kterých zaznívají.

Viktoriánská éra je pak také skvěle zdůrazněna veškerými rekvizitami, kostýmy, make-upem i lokacemi, na kterých se odehrává. Tvůrci si dali záležet na nejmenších detailech, z čehož je vidět, že z toho hlediska do snímku vložili opravdu vše. Je zkrátka znát, že šlo o velkoprodukční projekt Netflixu, a to se odrazilo na výsledku.

Enola Holmes je kvalitní podívaná, o tom není pochybu. Od kvalitního hereckého ansámblu, přes povedený soundtrack až po propracovanou výpravu, tvůrci, v čele s režisérem Harry Bradbeerem, zkrátka neponechali nic náhodě. Kde však snímek pokulhává, je příběh. Ten sice zaujme a nabídne poutavou detektivní zápletku. Ta je však ke své škodě příliš rozvlečená a poněkud chaoticky vyřešená. I přes to však Enola Holmes nabídne příjemnou zábavu a divák se u ní nebude nudit.
 

Stůj! Nebo střelím.


 

Holka, co to máš na sobě?


 

Asi se ptáte, jak jsem se sem dostala…


 

65%

Enola Holmes / Enola Holmesová

Enola Holmes je kvalitní podívaná, o tom není pochybu. Od kvalitního hereckého ansámblu, přes povedený soundtrack až po propracovanou výpravu, tvůrci, v čele s režisérem Harry Bradbeerem, zkrátka neponechali nic náhodě. Kde však snímek pokulhává, je příběh. Ten sice zaujme a nabídne poutavou detektivní zápletku. Ta je však ke své škodě příliš rozvlečená a poněkud chaoticky vyřešená. I přes to však Enola Holmes nabídne příjemnou zábavu a divák se u ní nebude nudit.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací