Filmové tipy: Vánoce s šesti českými snímky s vánoční nebo zimní tematikou

Co budete sledovat letos o Vánocích?
 
 
Ve velkém zástupu vánočních filmů najdeme plnou řadu režisérských počinů, které se staly obzvláště v období svátků klasikami, jež se nikdy neomrzí. Přitom nijak zvlášť ani nezáleží na tom, zda jde o tuzemské, nebo cizojazyčné snímky, viz klasické pohádky jako Mrazík či romantické komedie jako Láska nebeská. V dnešním seznamu se podíváme na české vánoční filmy, přičemž české pohádky v tomto konkrétním případě vynecháme. Zároveň nemusí jít nutně o něco, v čem by Vánoce hráli podstatnou úlohu. V tomto případě postačí, když dokáže snímek navodit onu vánoční atmosféru.

Přijde letos Ježíšek?

Šedesátník José (Josef Abrhám), který za minulého režimu emigroval do Mexika, se po třiceti letech vydá zpátky do Prahy i se svojí rodinou. Na výlet do Čech naléhala především jeho manželka Dolores (Dolores Heredia), která věří, že její rodina je prokletá od doby, kdy byla z Prahy odnesena soška Pražského jezulátka, což má mít za následek to, že jejich dcera Penélope (Aislinn Derbez) nemůže otěhotnět. Celá rodinka se tak vydává na svátky do Prahy, kdy na ní čeká nejedno překvapení a zázraky, které se mohou stát jedině o Vánocích. Předem je důležité říct, že v celku nejde o nějaké veledílo, jelikož celkový koncept mohl být uchopen o trochu lépe. Přesto jde ale o poměrně příjemný a pohodový snímek, kterým na rozdíl od některých jiných titulů na tomto seznamu vánoční atmosféra přímo prostupuje a hraje v něm velkou roli. A nelze také opomenout, že samotné propojení s mexickou kulturou je v celku originální nápad.

S tebou mě baví svět

Oceňovaný a velmi úspěšný český snímek z roku 1982, jež je označována jako „Komedie století“, vypráví příběh tří otců, kteří se vydávají na svojí tradiční pánskou jízdu do hor. Tentokrát ovšem nikoli sami, nýbrž se všemi svými malými dětmi. Jejich matky na druhou stranu zůstávají doma a užívají si svého klidu. Otcové pojmou tuto výzvu sportovně a jejich výchovné metody vedou k jedné zábavné situaci za druhou. Skvělé herecké obsazení, krásné zimní scenérie a velký příval kvalitního humoru zaručí, že během letošních Vánoc s tímto hitem Marie Poledňákové budete mít o zábavu postaráno.

Krakonoš a lyžníci

Příběh této klasiky z období počátku 20. století vypráví o dvou mladších bratrech Matějovi a Jeníkovi, kteří se setkávají v horách s jakýmsi pašerákem. Tento pašerák dodává chudým sklářům zásoby ze zahraničí, díky čemuž je místními považován za jakéhosi hrdinu a Matěj s Jeníkem jej začnou považovat za legendárního Krakonoše. Tomuto „Krakonošovi“ se zároveň daří unikat hlídkám kvůli tomu, že má lyže, které jsou v této době zcela novým vynálezem. Právě dobové zasazení je to, co vyniká na snímku ze všeho nejvíce. Jsme ještě v období, kdy se říkalo „za císaře pána“, kde byly lyže něco zcela převratného a kdy nebylo v horách zrovna snadné se uživit a přežít. Poměrně silná témata jsou podána velmi zajímavým způsobem, který je přístupný pro všechny generace. Díky tomu je Krakonoš a lyžníci příjemným zážitkem, u kterého se dokáže celá rodina nejen zabavit, ale i si z něj něco málo odnést.

(Foto: Přijde letos Ježíšek?, Bioscop, Krakonoš a lyžníci, Filmové Studio Barrandov / Alena Červená, S tebou mě baví svět, Ústřední půjčovna filmů)

Sněženky a machři

A máme tady další úspěšnou českou komedii. Sněženky a machři se soustředí na studenty pražského gymnázia, kteří jedou se svými vyučujícími na povinný lyžařský výcvik. Parta náctiletých jako je Radek Převrátil, Karel Mácha a Viky Cabadaj si chtějí tento kurz pořádně užít děláním různých vylomenin a popíjením alkoholu. Zároveň se všichni tři zakoukají do Mariky, dcery profesora Kardy. Právě osoby jako profesor Karda a lyžařský instruktor Brťka se ovšem snaží jít všem příkladem a neplechy party spolužáků zarazit. Souboj učitelů a profesorského sboru tak vede k řadě zábavných situací a především hlášek, které od dob vydání zlidověli. Samotné Vánoce sice nehrají ve filmu v podstatě žádnou roli, nicméně všudypřítomnost zasněžených hor a dobrého humoru dokážou vyvolat atmosféru, kterou si lze nejvíce užít právě v období vánočních svátků.

Křídla Vánoc

Romantické drama s komediálními prvky a mystickými elementy z roku 2013 vypráví o čtyřech přátelích, kteří pracují v obchodním centru. Každý z nich je jiný, každý má své sny, své obavy a každý vnímá zcela jinak období Vánoc. Přesto se jejich cesty v tomto období propojí ještě více, než by si mysleli a budou vystaveni zkouškám, které ukážou, co jsou vlastně zač. Ve filmu účinkují známé hvězdy jako Jakub Prachař, David Novotný, Vica Kerekes a Richard Krajčo, který pro tento snímek zároveň nazpíval dnes již dobře známou píseň Cesta. Pokud budete mít o Vánocích náladu na nějakou českou romantiku, můžete zkusit dát Křídlům Vánoc šanci.

Pelíšky

Co by to bylo za seznam na téma Vánoc v českém podání, kdybychom v něm neměli Pelíšky. Snímek režiséra Jana Hřebejka z roku 1999 vyprávějící o střetu několika generací ve velmi specifickém období našich dějin se stal jedním z nejúspěšnějších českých filmů vůbec. Největší předností Pelíšků je bezpochyby obsazení. Dokázala se zde sejít plejáda skvělých herců, kteří se na své role perfektně hodily. Každá postava v příběhu je jiná, má specifický smysl pro humor, a přesto se každá z nich nějakým způsobem zapíše do paměti diváka, ať už je to nějakou dnes již legendární hláškou, či komediálním výstupem. Pelíšky ale mají i vážné momenty a v závěru nejsou tak veselé, jak byste si v období Vánoc nejspíše přáli. Všechna zmíněná pozitiva z nich přesto dělají něco, co se stalo nedílnou součástí vánočních svátků a co se nikdy neomrzí.

(Foto: Sněženky a machři, Bontonfilm, Křídla Vánoc, Falcon, Pelíšky, Space Films)
 
 

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací