Festival Letní shakespearovské slavnosti se vrací na Nejvyšší purkrabství Pražského hradu

Emoce, humor, vášeň i láska pod širým nebem.

Po šesti letech se festival Letní shakespearovské slavnosti vrací na Nejvyšší purkrabství Pražského hradu. Před oblíbenou historickou zdí se budou nejen odehrávat jednotlivá představení, ale odstartovala zde i tisková konference, kde organizátoři, tvůrci a herci představili aktuální tituly a premiéry.

Letošní ročník festivalu zahájí komedie Jak se vám líbí v režii Jakuba Nvoty. V inscenaci plné nečekaných událostí, zmatku i milostné poezie se představí Václav Matějovský, Lucie Štěpánková, Roman Zach, Markéta Děrgelová či Pavla Tomicová. Všichni jmenovaní aktéři se zúčastnili tiskové konference a svěřili se, že aktuálně si užívají zkoušení a seznamování se se svými rolemi. „Na Shakespearovi se mi nejvíc líbí, že nepředkládá konkrétní návod, jak si postavy vyložit. Jako by vám nabídl mapu, ve které je několik cest a možností, a je jen na vás, kterou se vydáte. Hledat to je velká zábava,“ přiblížila své první dojmy ze zkoušení Štepánková. Pavla Tomicová s úsměvem představila svoji Audrey jako pasačku koz a ovcí (ovce si, dle svých slov, herečka do popisu přidala).

Prague Shakespeare Company přiveze do Prahy premiéru hry Romeo a Julie, kterou budeme moci slyšet v Shakespearově rodném jazyce. Třetí pražskou premiérou je slovenský Hamlet, kde se hlavních rolí zhostili Luboš Kostelný, Marek Majeský, Tereza Kostková nebo Henrieta Mičkovicová. Dále v programu najdeme hry Macbeth, Sen noci svatojánské, Veselé paničky windsorské, Zkrocení zlé ženy, Zimní pohádka či Bouře.

Specialitou letošního ročníku jsou dva komponované večery Na scéně Martin Hilský uspořádané při příležitosti životního jubilea překladatele Shakespearova díla, výjimečného muže a profesora Martina Hilského. Na jevišti ho bude zpovídat Marek Eben a zazní sonety v mluvené i zpívané podobě v podání výjimečných hostů.

Jak to na tiskové konferenci vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací