Herec Pavel Nový na slavnostním zahájení 63. Zlín Film Festivalu převzal Zlatý střevíček

Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež je otevřen.

Tematicky na Den dětí byl slavnostně zahájen 63. ročník Zlín Film Festivalu. Hned první festivalový den byl plný hostů, aktivit a oceňovaní. Nechyběla ani chůze po červeném koberci a filmové delegace.

První minuty oficiálního programu zlínského filmového festivalu patřily dětem. Po krátké úvodní tiskové konferenci do Kongresového centra naběhly stovky dětí, které se těšily na úvodní ceremoniál jenom pro ně. Na kluky a holky čekala světová premiéra animovaného snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo, kterou uvedla tvůrčí delegace v čele s loutkou Slávky. Na pódiu se objevil i Pavel Nový, který ve filmu namluvil domovníka.

Oblíbeného herce jsme mohli již za pár hodin vidět znovu, a to v, pro něho, netradičním oblečení. Chůzi po červeném koberci totiž absolvoval v obleku. Moderátoři Dana Morávková a Jan Čenský dále před zlínským Kongresovým centrem přivítali Šimona Bilinu, Hanu Drozdovou a hned dvě filmové delegace, a to ke snímkům Billie Blue a Tajemství pana M. v čele s režisérem Pavlem Šimákem.

Kanadský snímek Billie Blue uvedla trojice žen, ve složení režisérka Mariloup Wolfe, autorka předlohy a scénáře Sarah-Maude Beauchesne a hlavní představitelka Lilliane Skelly. Po chůzi po červeném koberci dámy absolvovaly fotografování, tiskovou konferenci a uvedení filmu ve světové premiéře ve velkém sále. Režisérka Mariloup Wolfe divákům poděkovala a pozvala je na promítání roztomilou češtinou.

Prezident festivalu Čestmír Vančura v rámci ceremoniálu předal několik ocenění, a to stříbrné medaile Petrovi Dvořákovi a Petrovi Kolihovi při příležitosti 70. výročí České televize a 10 let od startu vysílání ČT:D. Zlatý střevíček za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež si odnesl dojatý a nadšený Pavel Nový. Hosté jedinečného herce přivítali nekončícím bouřlivým potleskem. Předána byla i Filmová cena TA ČR „Za popularizaci vědy mezi mládeží“. Tu získala ZUŠ Střezina.

První festivalový večer ZFF byl završen projekcí v letním kině a tradičním ohňostrojem s hudebním doprovodem, jenž byl tentokrát věnovaný stému výročí společnosti The Walt Disney. Zlín Film Festival bude kluky, holky i dospělé bavit do středy 7. června 2023.

Jak zahajovací den ZFF vypadal, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací