Minisérie Božena: Nejslavnější českou spisovatelku ztvárnily Anna Kameníková a Aňa Geislerová

„Barboru poznají diváci z úhlu, který není úplně vše bořící, ale je rozhodně překvapivý.“

Česká televize s příchodem nového roku opět nabízí televizní minisérii, která nás seznámí se zajímavou historickou osobou. Po Marii Terezii, která okouzlila nespočet diváků, na televizní obrazovky přichází Božena, která nám v rámci čtyř televizních filmů přiblíží skutečný příběh nejslavnější české spisovatelky. Barboru (Boženu) Panklovou Němcovou ztvárňují hned dvě herečky, a to Anna Kameníková a Aňa Geislerová.

Režisérka Lenka Wimmerová prozradila, že když na castingu vedle sebe uviděla obě herečky, měla v obsazení hlavní role jasno. „Pro mě jsou Aňa s Aničkou tak nějak záhadně propojené z podstaty. Když jsem si je na castingu vyfotila pohromadě na jedné fotce, prostě jsem věděla, že ony dvě jsou jedna Božena. Zrovna tak, když napochodoval na casting Jan Hájek. Josef. On a nikdo jiný. Vykašlala jsem se na známé vnější rysy Boženy i Josefa a šla ryze po energii, kterou dotyční nesou,“ prozradila svoje pocity Wimmerová.

V prvním díle minisérie se seznámíme se sedmnáctiletou Bárou, která je odbojnou, dychtivou a svobodomyslnou dívkou. Tato nespoutaná dívka uhrane Josefa Němce, který se, i přes varování přátel a protesty dívky, žene do manželství. Prožijeme s nimi stěhování do Prahy v roce 1842, český ples na Žofíně, manželskou krizi, život v maloměstských Domažlicích i revoluci. Poslední čtvrtý díl nás zavede až do roku 1855, kdy je Josef kvůli vyšetřování postaven mimo službu, Božena živí rodinu svým psaním, užívá si bujaré večírky, prožívá románek a svým chováním pohoršuje Prahu.

„Barboru poznají diváci z úhlu, který není úplně vše bořící, ale je rozhodně překvapivý. Byla to ve své době mnoho emocí vzbuzující postava, a to se nezměnilo. Stejně jako každá silná osobnost budila i ona protichůdné emoce. My se jich nebojíme,“ přibližuje minisérii herečka Aňa Geislerová.

Vedle Boženy (Anna Kameníková, Aňa Geislerová) a Josefa Němce (Jan Hájek) v minisérii uvidíme celou řadu známých herců a hereček. Historické kostýmy oblékli například Lucie Žáčková (Tereza Panklová), Vladimír Javorský (Johann Pankel), Veronika Freimanová (Magdalena Dobromila Rettigová), Lada Jelínková (Viktorka), Linda Rybová (Kateřina Vilemína Zaháňská), Ondřej Malý (František Ladislav Čelakovský), Martin Myšička (Václav Staněk), Vladimír Škultéty (Karel Jaromír Erben), Dana Morávková (Anna Rottová), Brigita Cmuntová (Žofie Rottová / Sofie Podlipská) a mnoho dalších.

O kostýmy se postarala oceňovaná výtvarnice Katarína Štrbová Bieliková. „Jako svůj největší úkol při tvorbě kostýmů jsem vnímala vyjádření příběhu, který začíná u divoké mladé, šestnáctileté dívky žijící v souladu s přírodou a končí smutným koncem zralé ženy, která prodělala několik životních ran. Volila jsem několik výrazových prostředků, s nimiž jsem pracovala. Jednou z nich je barevnost,“ uvádí Štrbová Bieliková a upřesňuje: „U Boženy dominují různé tóny modré až po šedou, u ostatních postav jsem se snažila jít do barevného kontrastu. Mnoho postav se v ději vrací, proto jsem se i pro lepší divákovu orientaci snažila u mnohých postav držet jasnou barevnou linii. Třeba matka Rottová měla zelené šaty. Barevnost podvědomě pomáhá identifikovat jednotlivé postavy.“

(Foto: Česká televize)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací