Nabarvené ptáče – film, který slavil úspěch u nás i ve světě a probojoval se do užších nominací na Oscara

Černobílé drama míří na televizní obrazovky.

Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula, které je filmovou adaptací stejnojmenného světového bestselleru spisovatele Jerzyho Kosińského, se divákům poprvé představilo v hlavní soutěži Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. Od té doby má na kontě mnoho festivalových úspěchů i filmových cen.

Kamery se chopil špičkový kameraman Vladimír Smutný, který natáčel na černobílý 35 mm negativ ve formátu Cinemascope. Natáčelo se celých sto dnů během šestnácti měsíců v celkem 43 lokacích na Ukrajině, Slovensku, v Polsku a Česku. Poslední klapka s číslem 3 531 padla 5. července 2018. Nabarvené ptáče se pyšní hvězdným hereckým obsazením. Ve snímku se představí Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Julian Sands, Barry Pepper, Tim Kalkhof, Alla Sokolova, Aleksej Kravčenko, Lech Dyblik, Júlia Valentová, Martin Nahálka a také Jitka Čvančarová, Radim Fiala a Petr Vaněk. Hlavní roli ztvárnil taletovaný Petr Kotlár.

Nabarvené ptáče mohli vidět diváci na festivalech po celém světě, kde se těšilo přízni diváků i poroty, a to například Mezinárodní filmový festival v Benátkách (cena studentské poroty), filmový festival v Torontu, 55. Mezinárodní filmový festival v Chicagu (cena za Nejlepší kameru), v Kalkatě získal režisér Václav Marhoul cenu Golden Royal Bengal Tiger pro Nejlepšího režiséra a mnoho dalších. K velkým úspěchům patří i nominace na cenu Zlatý Glóbus a na cenu za Nejlepší zahraniční film v rámci 92. ročníku amerických filmových cen Oscar.

Minulý rok Nabarvené ptáče doslova ovládlo předávání Českých lvů, kde film bodoval v osmi kategoriích. Sošku si odnesl Václav Marhoul (nejlepší film, nejlepší režie, Vladimír Smutný (nejlepší kamera), Luděk Hudec (nejlepší střih), Pavel Rejholec (nejlepší zvuk), Jan Vlasák (nejlepší scénografie), Helena Rovná (nejlepší kostýmy) a Ivo Strangmüller (nejlepší masky). Několik týdnů před slavnostním večerem navíc snímek získal cenu za Nejlepší filmový plakát.

Televizní premiéra proběhne 6. března 2021 po přímém přenosu předávání cen Český lev.

(Foto: Bioscop)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací