Již za měsíc padne první klapka pátého dílu minisérie Marie Terezie

Po boku Vojtěcha Kotka uvidíme novou herečku.

Výpravná minisérie Marie Terezie míří do finále. Aktuálně v budovách Barrandovských ateliérů probíhají pečlivé přípravy v podobě vzniku kostýmů, paruk či odlitků pro speciální masky pro ztvárnění stárnutí postav. První klapka závěrečného pátého dílu Marie Terezie III padne v druhé polovině dubna.

Štáb nejprve navštíví Valtice, a poté se přesune do Kroměříže. Natáčet se bude také na zámcích Slavkov, Milotice, Jaroměřice a v klášteře Plasy. Historická minisérie vzniká v koprodukci České televize, rakouské ORF, slovenské RTVS, německo-francouzské ARTE a ve spolupráci se společnostmi Maya Production a Beta Film. Scénář opět roste pod rukami Mirky Zlatníkové, režie se chopil Robert Dornhelm a dramaturgie Radek Bajgar. „Vymyslet, napsat a vyrobit pět set minut výpravné dramatiky o Marii Terezii je velké dobrodružství. Když jsme s Mirkou Zlatníkovou a Radkem Bajgarem před šesti lety poprvé hovořili o myšlence natočit něco o této panovnici, určitě jsme si nic takového nedokázali představit,“ zavzpomínal kreativní producent minisérie Jan Maxa.

Poslední epizoda se bude zabývat posledními dvaceti lety života habsburské panovnice Marie Terezie. Jde o období takzvané sňatkové politiky, výchovy Marie Antoinetty pro francouzský trůn, cesty Josefa II. k převzetí moci a bohužel nás čeká i několik úmrtí. Navždy se budeme muset rozloučit s Františkem Štěpánem i titulní hrdinkou.

Františka Štěpána naposledy ztvární Vojtěch Kotek. „Mám velkou radost, že se díky maskérskému řemeslu našeho týmu, mohu octnout v kůži Františka Štěpána i v jeho posledních letech života. Je to pro mě obrovská výzva, se kterou se herec nepotkává každý den, a na kterou se moc těším, protože samotná maska, ač dokonalá, k uvěřitelnosti rozhodně stačit nebude. I když je to úkol nelehký, jsem šťastný, že se ho můžu zhostit, protože mi postava Františka opravdu hodně přirostla k srdci a jen s tíhou na něm, bych se s tímhle kavalírem teď – těsně před cílovou rovinkou – loučil,“ svěřil se Kotek.

Naopak v roli Marie Terezie spatříme již třetí herečku. Marii-Luise Stockinger jsme mohli vidět v prvních dvou dílech, poté štafetu převzala Steffi Reinsperger a nyní se do historického kostýmu převlékne šestačtyřicetiletá Ursula Strauss. V dalších rolích se představí Aaron Friesz, Táňa Pauhofová, David Švehlík, Stanislav Majer, Igor Bareš, Maroš Kramár a další.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací