Letošní Jeden svět zahájí běloruský film Kuráž

Festival nabídne 101 filmů.

Již 23. ročník festivalu Jeden svět proběhne tento rok, vzhledem k pandemické situaci, od 10. května do 6. června 2021 on-line napříč Českou republikou. Hlavní kategorie pojmenovaná „Vypadáváš“ se zaměřuje na technologie a jejich vliv na jednotlivce i společnost.

Zhlédnout tak budeme moci celou řadu snímků zabývající se vlivem on-line světa na naše životy, manipulací ve virtuálním prostředí nebo tím, jak technologie přebírají lidské předsudky do svých algoritmů. Z konkrétních titulů jmenujme například Digitální předsudek, Naše generace Z, Bílý šum a Manželství.

Těšit se můžeme i na tři nové kategorie, a to Ruský standard, Sex náš vezdejší a Stáří vpřed! Desítku tematických nesoutěžních kategorií doplní Cesty ke svobodě, Zemětaje, Ať žije život, Panorama, Krátce a výstižně a Jeden svět interaktivně. Nechybí ani Jeden svět dětem.

I on-line ročník Jednoho světa přinese soutěžní klání ve třech sekcích. Aktuální světovou dokumentární produkci přinese Mezinárodní soutěž. Na diváky i porotu čeká deset soutěžních snímků, mezi kterými najdeme Kuráž (zahajovací film), dokument Sabája, snímek O muži, který hledal svého syna a další. V kategorii Máte právo vědět se představí dokument o filipínské novinářce Marii Resse Pomalu vykrvácet a prostřednictvím filmu Jedním dechem okusíme Čínu během covidové pandemie. V České soutěži poměří síly komedie ze sokolského prostředí Na značky!, poslední film Heleny Třeštíkové Anny nebo Nová šichta Jindřicha Andrše.

Těšit se můžeme i na řadu vzácných hostů. I když pouze virtuálně, ale i tak se s námi setkají režiséři Aliaksei Paluyan, Hogir Hirori, Delphine Deloget, Celina Escher, Nicholas Bruckman, Jindřich Andrš, Martin Páv, Barbora Chalupová, Daniel Lombroso a mnoho dalších.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací