Harry Potter na Zlín Film Festivalu: Moderátoři se rozpovídali o filmových i knižních rekvizitách

Jaké artefakty jsou pro svět Harryho Pottera ikonické?

Jako první při této otázce zcela určitě každého fanouška napadnou čarodějnické hůlky, Relikvie smrti, obraceč času nebo třeba Zlatonka. Pro kouzelnický svět Harryho Pottera se však najdou mnohé další zajímavé a významné rekvizity a artefakty z knih i filmů, které čtenářům a divákům dotvářely celý zážitek. A právě o tom, se rozpovídali členové fanouškovské skupiny Potterfan na sobotní virtuální přednášce pořádané v rámci Zlín Film Festivalu.

Na úplném začátku stál za vznikem filmových rekvizit Stuart Craig, který vše konzultoval s režiséry (David Yates, Chris Columbus, Mike Newell a Alfonso Cuarón) i samotnou autorkou knižní série J. K. Rowling. Moderátoři pak tyto artefakty, které podle nich měly často i další pro příběh podstatné účely, rozdělili do několika skupin.

Jako první představili tzv. dokumenty. Sem patří Harryho zvací dopis do Bradavic, který obdržel v prvním díle, hulák, dotazník Zlatoslava Lockharta, dopis od Romildy Vaneové (jejíž představitelka Anna Shaffer k nám loni zavítala v rámci Comic-Con Prague), průvodce na zkoušku N. K. Ú. (Náležité kouzelnické úrovně) nebo program na ples Yule Ball ze čtvrtého snímku.

Další skupinou pak byl majetek jednotlivých profesorů. Zde stojí za zmínku například placatka, hůl nebo truhla Pošuka Moodyho, Křiklanův kufr s lektvary, Snapeovi lahvičky s lektvary nebo Brumbálův zatemňovač (ten byl vůbec prvním kouzelnickým artefaktem, který se ve filmech objevil) nebo Myslánka. U zmíněných lektvarů je zajímavostí, že pro ně rekvizitáři vytvořili tisíce lahviček, a když některá z postav pila ve filmu lektvar, tak šlo ve skutečnosti o dýňovou nebo koriandrovou polévku. Opomíjet by se zde pak neměly i elegantní zelené přesýpací hodiny profesora Křiklana, které byly vytvořeny pouze pro filmy, v knihách se totiž vůbec nevyskytovaly.

Za třetí se pak organizátoři zaměřili na studentské věci, jako je obraceč času, krabičku Toma Raddla, rozplývavou skříň nebo Pobertův plánek. Moderátoři pak také prozradili, že vizuál Pobertova plánku vytvořili tvůrci klasickým způsobem, a to přetřením papíru kávou (konkrétně šlo údajně o Nescafé Gold).

Významnou součásti potterovského světa je pak i Famfrpál. Zde hrály nejdůležitější roli míče, se kterými hráči hráli. Jednalo se konkrétně o camrál, potlouky a Zlatonku. Ta před svým vznikem prošla mnoha proměnami, zvláště co se týkalo jejích křídel. V jedné chvíli prý vznikl i návrh s rybími ploutvemi místo křídel. Pro Famfrpál pak byla důležitá i košťata, každý si jistě pamatuje Nimbus 2000. Při výrobě košťat se pak použil střed z leteckého titanu a pruty ze stromů.

Bezesporu nejznámější a nejvíce ikonickou lokací z Harryho Pottera byly Bradavice. I ty s sebou nesly řadu rekvizit, mezi něž patřily například nádoby na body, portréty nebo bradavičtí rytíři, které v posledním díle kouzlem oživila profesorka McGonagallová (což si chtěla vždy vyzkoušet).

(Foto: Zlín Film Festival)

V další skupině se pak moderátoři věnovali samotnému prvnímu snímku, který byl klíčový pro vytvoření světa čar a kouzel. Zde jsou určitě památné především rekvizity použité při sestupu tří hrdinů do podzemí, kde pak našli profesora Quirrella s Lordem Voldemortem. Za zmínku stojí třeba létající klíče s křídly, obrovské pohyblivé šachy, zrcadlo z Erisedu nebo titulní Kámen mudrců, který prý bylo složité vytvořit tak, aby nepůsobil jako bonbon. Dalším dílem bohatým na nové věci byl Ohnivý pohár. Tam bylo klíčové vytvořit titulní pohár, přihlašovací lístečky se jmény, Pohár tří kouzelníků nebo zlaté vejce. V této době se také začaly poprvé tvořit odlitky herců pro různé účely, s čímž měl problém například David Thewlis představitel Lupina, který trpí klaustrofobií, a tak mu celý proces tvoření odlitků nebyl příjemný.

Samotnou kapitolou je pak magické jídlo. Zde je zajímavostí, že v prvních dílech se tvůrci snažili, aby jídlo při hostinách a podobně bylo vždy čerstvé, ale z praktických důvodu od toho v třetí části odstoupili.

V Harrym Potterovi pak prošly různými změnami i kouzelnické noviny, zejména pak Denní věštec a Jinotaj. Podobně na tom byly i knihy, z nichž nejpamátnější je Obludné obludárium nebo Mé kouzelné já Zlatoslava Lockharta.

Moderátoři následně také krátce zmínili i Kratochvilné kouzelnické kejkle, krámek Freda a George. Věci zde jsou krajně nevkusné, a to prý údajně pro to, že se to tak hodilo k postávám dvojčat Weasleyových, kteří obchod založili. Repliky tohoto krámku pak lze navštívit na několika místech, třeba v Londýně nebo Potterovských studiích.

Jako poslední si pak nechali organizátoři dvě nejdůležitější skupiny rekvizit, kterými jsou viteály a Relikvie smrti. Sedmi viteály byli Harry Potter, had Nagini (který byl vytvořen zcela počítačově), Salazarův medailónek, prsten s kamenem vzkříšení, deník Toma Raddla, diadém Roweny z Havraspáru a pohár Helgy z Mrzimoru. Ikonickými Relikviemi smrti jsou pak Neviditelný plášť, Kámen vzkříšení (prvně viděn již ve zmíněném prstenu) a Bezová hůlka.

Na závěr celé akce pak ještě moderátorská dvojice zodpověděla divácké dotazy. Zde například zaznělo, že herec Daniel Radcliffe spotřeboval za celé natáčení více než čtyřicet hůlek, neboť je neustále lámal, když s nimi mezi scénami bubnoval, nebo že herci museli skutečně pracovat se živými sovami, což bylo často dost nevyzpytatelné.

(Foto: Zlín Film Festival)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací