Disney+ marvelovka The Falcon and The Winter Soldier představila svět po návratu poloviny obyvatelstva

A ukázala, jak to bude s novým Kapitánem Amerikou.

Po úspěšném debutu s WandaVision, si Marvel přichystal skrze streamovací platformu Disney+ další ze svých plánovaných seriálů. Druhým vysílaným pořadem ze světa MCU se stal Falcon and The Winter Soldier. Zde tvůrci představili v šesti epizodách příběh odehrávající se krátce po událostech Avengers: Endgame.

O ČEM TO TEDY CELÉ JE?

–SPOILER ALERT–

Děj se zaměřuje na dvě titulní postavy, které se potýkají se změnami, jež nastaly po Endgame. Celý svět se vzpamatovává z návratu druhé poloviny obyvatelstva planety Země, která byla po Thanosově lusknutí na konci Infinity War vymazána z povrchu zemského. Poté, co však Avengers po pěti letech napraví hříchy Thanose a vrátí zmizelé zpátky, nastává mírný chaos, jak se dá očekávat. Ve víru toho vzniká odbojové teroristické hnutí Flag Smashers, to se skládá ze supervojáků (pozřeli speciální sérům jako Kapitán Amerika nebo Bucky), jehož cílem je napravit vzniklou nerovnováhu. To však činí nekonvenčními způsoby a skrz násilí, čímž na sebe upoutají pozornost Sama a Buckyho, tedy Falcona a Winter Soldiera, kteří se je rozhodnou stůj, co stůj zastavit.

Druhá dějová linka pak řeší otázku: „Kdo bude nový Kapitán Amerika?“ Ten původní, Steve Rogers, totiž po událostech Endgame zmizel (usadil se v jedné z minulostí se svou milovanou Peggy) a tak se místo na jeho postu uvolnilo. Amerika i svět totiž tohoto hrdinu potřebuje, a tak začíná hledání nové tváře, která se tohoto velkého titulu ujme. Kapitán sice svůj štít přenechal Samovi, který by se tedy mohl jevit jako zřejmý kandidát, avšak ten se toho necítí hoden a předává tento symbol do muzea. Vláda si však za jeho zády zvolí nového Kapitána Ameriku, veterána Johna Walkera. Ten je na oko perfektní voják, má však to, co je potřeba, aby opravdový Kapitán měl? A neudělal Sam chybu, když se štítu vzdal? 

Na tyto a jiné otázky šestidílný seriál zodpovídá ve svém příběhu, ve kterém se prolíná problém náhle přelidněnosti a vznik extremistické teroristické skupiny, která ohrožuje lidstvo, s hledáním nové tváře Ameriky a superhrdinů.

(Foto: Disney+)

FALCON, WINTER SOLDIER A KDO DÁL?

Samozřejmě hlavními hrdiny jsou titulní Falcon a Winter Soldier. S Falconem, čili Samem Wilsonem, kterého ztvárňuje Anthony Mackie, jsme se poprvé setkali ve snímku Captain America: Návrat prvního Avengera. Zde se představil jako bývalý voják z letecké jednotky, který vedl terapeutické semináře pro veterány trpícími PTSD. Falcon však později obléká svá křídla a pomáhá Kapitánovi Amerika a Black Widow v boji proti zlověstné organizaci jménem Hydra. Tento aeronautický hrdina pak hraje roli i v Captaina America: Občanská válka, Avengers: Infinity War a Avengers: Endgame. A krátké (ale za to památné) cameo má i v Ant-Manovi.

Druhou titulní postavou je pak Winter Soldier, čili Bucky Barnes v podání Sebastiana Stana. S Buckym se poprvé seznamujeme ve snímku Captain America: První Avenger. Zde se představuje jako mladý voják bojující v druhé světové válce a později člen Kapitánova komanda. Při klíčové záchranné misi, však Bucky přichází o ruku, padá z vlaku a dostává se do spárů Hydry. Ta mu vytvořila novou kovovou ruku, dala super-sérum, vymyla mozek a vytvořila si z něj perfektního vojáka-zabijáka Winter Soldiera. V Captain America: Návrat prvního Avengera se však po letech střetává se Stevem a jeho paměť se mu pomalu vrací. V Občanské válce je pak opět středem událostí, neboť je inkriminován z činů, které na něj nafingoval záporák Zemo. Na konci filmu končí Bucky v kryospánku ve Wakandě, kde ho začnou léčit z jeho zabijáckého naprogramování Hydrou.

V Infinity War jsou Sam i Bucky jedněmi z obětí Thanosova lusknutí. Jako mnohé je však čeká šťastný návrat v Endgame. Na konci tohoto snímku Samovi, už zestárlý Kapitán, předává svůj štít a s tím zdánlivě i svůj titul. V seriálu se pak dozvídáme, že Bucky byl po těchto událostech vládou omilostněn a rehabilitován.

Dalším významnými navrátivšími postavami tu jsou dále Baron Zemo (Daniel Brühl) a Sharon Carter (Emily VanCamp). Zema zde nalézáme ve vězení, z nějž mu Bucky pomáhá utéct, neboť se Samem potřebují jeho pomoc se super-vojáky. Dozvídáme se také, že Zemo pochází z bohaté, téměř aristokratické rodiny, má svého vlastního sluhu, soukromé letadlo a dědičný titul Baron. Sharon Carter, vnučku slavné Peggy Carter, pak potkáváme ve fiktivním Madripooru, kde si po událostech z Občanské války (po nichž je tato bývalá tajná agentka na útěku) vybudovala impérium a stala se tzv. Power Brokerem.

Mezi nově představené pak patří John Walker (Wyatt Russell), který se stává novým Kapitánem Amerikou poté, co Sam daruje Kapitánův štít muzeu. Walker je jakožto skutečný bývalý vojenský kapitán skvělým vojákem, avšak ne všem se jako nový hrdina zamlouvá. V seriálu si projde strnitou cestou, rank kapitána i superhrdinský titul je mu nakonec odebrán a v posledních scénách pořadu se z něj stává U.S. Agent.

Jako hlavní záporáci (vedle pochybného Walkera) jsou zde pak představeni Flag Smashers a jejich nebojácná vůdkyně Karli Morgenthau. Flagsmashers jsou teroristickou organizací supervojáků, která vyžaduje navrácení sociální stability pro uprchlíky a lidí bez domova, kteří se do této situace dostali po návratu poloviny obyvatelstva v Endgame. Jenže za tyto své nároky bojují násilím, a to se ne každému líbí, navíc pozřeli super-sérum, které z nich činí nebezpečné silné super-vojáky, jako je Bucky. Mají také napojení na Power Brokera.

Mezi další vedlejší postavy, které se zde objevují, patří například nadporučík amerického letectva a Samův spolupracovník Joaquin Torres, Walkerův sidekick Lemar Hoskins, který si říká Battlestar, členka Wakandské armádní jednotky Dora Miraje Ayo, francouzský žoldák Georges Batroc (poprvé viděn v Návratu prvního Avengera), Samova sestra Sarah nebo tajemná Valentina Allegra de Fontaine.

(Foto: Disney+)

TISÍC A JEDEN EASTER EGG

Jednou z významných dějových linek je otázka, kdo bude novým Kapitánem Amerikou? Což je často omílané téma v komiksech, kde se tímto titulem pyšnilo hned několik postav. I když je Steve Rogers tím nejznámějším nositelem tohoto jména, tak ani zdaleka není jediným Kapitánem. Stejně jako v seriálu jim byl krátce i John Walker, ten si však později přivlastnil přízvisko US Agent (takový anti-Kapitán Amerika). Druhým častým adeptem na post Kapitána byl vždy Sam Wilson, který se jim nakonec i v závěrečné epizodě oficiálně stává a je tedy nyní novým Kapitánem Amerikou v MCU. Další významnou postavou, která na sebe vzala tento mantinel, byl i Bucky, a není vyloučeno, že ho třeba se štítem ještě v budoucnu neuvidíme. Tzv. Černý Kapitán Amerika byl Isiah Bradley, jakožto jeden ze stovek Afroameričanů, na kterých bylo testováno super-sérum. Bradley se taktéž objevuje v seriálu a o této své krátké kariéře emotivně vypráví.

Jistá zajímavost se pak váže i k teroristické skupině Flag Smashers. Její název se totiž inspiruje stejnojmenným marvelovským protinacionalistickým záporákem, jehož pravé jméno je Karl Morgenthau. To zde tvůrci z MCU převedli do dámské podoby a vytvořili z něj zmíněnou Karli Morgenthau.

V posledních dvou epizodách se tu pak krátce objevuje herečka Julia Louis-Dreyfus coby tajemná Valentina Allegra de Fontaine. Ta je v komiksech známá pod jménem Madame Hydra a v minulosti třeba dávala dohromady tým záporáků, kteří byli opaky Avengers. To se zdá, že dělá i v MCU, neboť na konci seriálu ji vidíme, jak rekrutuje Johna Walkera a vytváří z něj US Agenta. Její představení a příchod do pořadu však mohly být na první pohled poněkud matoucí a unáhlené, existuje proto však logické odůvodnění. Herečka se totiž má v této roli objevit i v chystaném snímku Black Widow, který měl původně vyjít před Falcon and The Winter Soldier, jenže kvůli pandemii bylo vše posunuto. A tak byla postava Valentiny poprvé viděna v tomto seriálu, i když řádně bude představena až v Black Widow.

A jak to také vypadá, tak MCU má nejen nového Kapitána, ale bude i zřejmě i nový Falcon. Když Sam po bitvě ponechává svá rozlámána křídla Torresovi se slovy „Klidně si je nech!“ je to jasná narážka na to, že v komiksech se Torres v jednu chvíli stává Falconem.

Novou přezdívku pak bude také nosit nejspíše Bucky, který se už oprostil od své minulosti s Winter Soldierem. V seriálu několikrát zaznělo jméno „White Wolf“, které je jedním z alter eg, jenž Bucky v komiksech využívá.

(Foto: Disney+)

ČESKÁ STOPA

Seriál Falcon and the Winter Soldier se také může pyšnit tím, že byl, ve spolupráci s Extrafilms a jinými českými organizacemi, z části natáčen v České republice, konkrétně nejvíce v Praze. Naše hlavní město hostilo superhrdiny do loňského března, pak však přišel covid-19 a natáčení muselo být přerušeno. Po zlepšení situace se filmaři vrátili a v omezených podmínkách zde dotočili zbytek scén. A tak se Praha a její okolí staly součástí MCU. Praha zde však nehraje sebe, zastupuje mnohé jiné zahraniční lokace jako například Švýcarsko, Lotyšsko, Litvu, Tunisko a další skutečné i fiktivní země.

Hned jedna z úvodních scén se odehrává na nádvoří Malé Strany, které zde zastupuje Tunisko. Živnobanka, kde se nám dostává prvního flashbacku s Winter Soldierem, má pak představovat Švýcarskou lokaci. Tou je pak i budova ministerstva kultury na Maltézském náměstí.  John Walker a Battlestar pak po střetu s Flag Smasher posbírají po cestě Sama s Buckym v okolí Berouna. Třetí a čtvrtá epizoda se zase odehrává v lotyšské Rize a litevském Vilniusu, zkušený český divák však pozná, že jde o české lokace, konkrétně Colloredo-Mansfeldský palác, ulici Karolíny Světlé, Olšanské hřbitovy nebo třeba komplex Gabriel Loci a mnohé další. Battlestar a John Walker jsou pak v jedné scéně viděni i v Pasáži Lucerna. Bucky pak v jednu chvíli skáče z venkovního balkónu Národního divadla. Walker pak má svůj osudný násilný výpad na Jungmannově náměstí. A příchod do fiktivního Madripooru pak zkrášluje moderní Trojský most. Najdeme zde samozřejmě ještě spoustu dalších českých lokacích, jejichž vyjmenování by vydalo na další samostatný článek.

(Foto: Disney+)

CO NÁS ČEKÁ DÁL?

Na závěr pak něco k tomu, co se týká budoucnosti tohoto seriálu i toho, co on sám znamená pro MCU. Nedlouho po odvysílání byl oznámen čtvrtý film z řady Captain America, tentokráte s Anthonym Mackiem v titulní roli. Co se pak týče druhé řady seriálu, její existence je téměř jistá.

Seriál také nahrál na budoucí chystané pořady MCU, které bude také vysílat Disney+. Krátké cameo Rhodey čili War Machine mělo navnadit na jeho seriál Armor Wars, který se bude zaměřovat na něj a další postavy s obleky podobnými tomu, které nosil Iron Man.

Záludná pak byla závěrečná scéna se Sharon Carter, která byla předtím odhalená jako zlomyslný obchodník se zbraněmi Power Broker. Její pletkaření, které nyní pravděpodobně povede i do zásob zbraní CIA a vlády může mít několik odůvodnění. Fanoušci se domnívají, že půjde buď o napojení na zmíněné Armor Wars, nebo může být její podivné chování ospravedlněno tím, že bude odhalena jako Skrull v rámci seriálu Secret Invasion.

Do budoucna se pak můžeme těšit i na Valentinu Allegru de Fontaine, která si najala Johna Walkera a začal tím její sběr anti-hrdinských verzí známých superhrdinů (US Agent, Red Hulk ad.). Skrze toto může dojit i k představení MCU verze skupiny jménem Thunderbolts. S tím se pojí i otázka toho, jak plánuje v budoucnosti MCU naložit s US Agentem.

Nejisté budoucnosti pak čelí i Zemo, který je na konci odveden do podmořského vězení The Rift, kde jsou vězněni jen ti nejhorší a nejnebezpečnější vězni. Co s ním tedy bude dál, zatím není známo, jisté však je, že jsme ho naposledy neviděli. Stejně tak, jako je otázka, zda jsme naposledy viděli Flag Smashers. Zemo je z vězení skrze svého komorníka na konci zabije, ale nevíme, zda někdo přežil, a co z toho může v budoucnosti vyvstat za problém.

Nyní si však mohou fanoušci užívat skrze Disney+ seriál Loki, který zde právě běží. Letos se pak ještě můžeme těšit na pořady Hawkeye, What if… nebo Ms. Marvel.

(Foto: Disney+)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací