Tragikomická dokumentární roadmovie Zákon lásky Barbory Chalupové se zabývá manželstvím bez ohledu na sexuální orientaci

„Kdo má proti sňatku námitky, nechť promluví teď, nebo ať mlčí navždy.“

Barbora Chalupová, spolurežisérka dokumentu V síti, již za tři týdny představí svůj celovečerní debut Zákon lásky, který sleduje cestu zákona, jenž by měl ovlivnit životy statisíců lidí a umožnit jim manželství bez ohledu na jejich sexuální orientaci.

„Na přelomu roku 2017 a 2018 jsem se poprvé setkala s tématem rozdílu mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím. Záhy jsem zjistila, že registrace právně ani symbolicky v podstatě nic neznamená. To byl prvotní moment, kdy jsem se o téma začala hlouběji zajímat. Okolí se mě opatrně ptalo, zdali má vůbec smysl točit film o homosexuálech v roce 2018, tyto obavy se ovšem po prvních dnech natáčení rozplynuly, protože jsme nakonec po tři roky přihlíželi nesmírně vypjaté debatě. Nesporná aktuálnost tématu je ve filmu ještě znásobena faktem, že poslední klapka padla teprve před dvěma měsíci, kdy ve Sněmovně došlo po neuvěřitelných tisíci dnech k hlasování v prvním čtení o novele zákona. Dokument tedy sází nejen na sílu několikaletého časosběru, ale zároveň i na stále živou událost,“ přibližuje snímek režisérka Barbora Chalupová.

V hlavních rolích tragikomické dokumentární roadmovi uvidíme Poslaneckou sněmovnu České republiky a v těch vedlejších názorové protivníky Aliance pro rodinu a hnutí Jsme fér. Většina obyvatel ČR zákon podporuje.

Snímek doprovází i filmové plakáty, u kterých tvůrci zvolili odlehčený ráz. Původně jsme měli vidět silnou černobílou fotografii. Nakonec ale vyhrál klasický symbol, a to svatební dort. „Ten jsme pro naše potřeby rozřízli a opatřili postavičkami ženichů a nevěst, které krásně vymodeloval animátor Ondřej Slavík. Tím vznikl svěží plakát, který s určitou lehkostí poukazuje na velmi důležitý problém v naší společnosti,“ vysvětluje autor vizuálu Jan Poukar.

Premiéra filmu Zákon lásky je naplánovaná na 5. srpna 2021. Jak bude snímek vypadat naznačuje krátký trailer.

Plakáty:

(Foto: Bontonfilm)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací