Loki připlul na Disney+ a rozpoutal nevídanou bouři v MCU. Jak velký dopad bude mít tento seriál na zbytek marvelovek?

Cestování časem i hrátky s multiverse.

To vše přinesl Loki, letos již třetí seriál v řadě z produkce Disney+ a Marvelu. Na rozdíl od svých předchůdců, WandaVision a Falcon and The Winter Soldier, však bude mít značně větší dopad na zbytek MCU. Loki totiž nejen, že představil budoucího velkého padoucha pro tento filmový a nyní i televizní svět, ale otevřel také bránu do tzv. multiverse.

JAK TO TEDY CELÉ VLASTNĚ JE?

Vše začíná po událostech v Avengers: Endgame, kdy Iron Man, Kapitán Amerika, Hulk a Ant-Man cestují zpátky časem do roku 2012 a bitky o New York, která se odehrála v prvních Avengers. Zde se po nezdařilém pokusu dostává shodou nešťastných náhod Tesseract do rukou zajatého a poraženého Lokiho, ten se ho s radostí chopí (jak už to má ve zvyku) a teleportuje se s ním pryč do svého nového seriálu.

–SPOILER ALERT–

Jenže zde ho, konkrétně v poušti Gobi, odchytne organizace TVA, která zajišťuje správný chod času, aby byla zachována tzv. posvátná časová linie. A Loki se od této odklonil, když utekl s Tesseractem z New Yorku, čímž se stal něčím, čemu TVA říká Variant, tedy odchylkou. Tímto se rozpoutá Lokiho nové dobrodružství, na kterém musí zjistit, zač je toho loket a kdo vlastně stojí za celou TVA a ničí mnohým životy. Na cestě se také potkává s ženskou verzí sebe sama, která si říká Sylvie.

LOKI A TI DALŠÍ

Hlavním protagonistou je zde samozřejmě oblíbený titulní záporák, nebo spíše občas takový anti-hrdina, Loki, který má v oblibě umírání a kradení Tesseractu. Tom Hiddleston, který se mimochodem původně ucházel o roli Thora, coby Loki debutoval ve snímku Thor, kde započal svou kariéru jednoho z nejoblíbenějších marvelovských záporáků. Později se objevil ve snímcích Avengers, Thor: Temný svět, Thor: Ragnarok, Avengers: Infinity War a Avengers: Endgame. Zajímavostí pak může být, že Hela, která se v Ragnaroku představila jako hlavní padouch a starší sestra Thora a Lokiho, je v komiksech i norské mytologii Lokiho dcerou. Jeho osud je pak zdánlivě zpečetěn na začátku Avengers: Infinity War, kdy je po hrdinném činu zabit Thanosem. Loki se však v krátkém, ale slibném, cameu vrací v Avengers: Endgame, kde ho zastihnou Ant-Man, Iron Man a Kapitán Amerika, kteří se při cestování časem objeví v New Yorku za doby prvních Avengers. Po nešťastné náhodě se Tesseract dostává k Lokimu, který s ním rychle prchá do svého spin-offového seriálu. Zde se dostává do spárů tajemné TVA, spřátelí se s Mobiem, poprvé za svůj dlouhý život se zamiluje a potká řadu verzí sebe sama.

Druhou velmi významnou postavou v seriálu se ukáže být právě dámská verze Lokiho, která si říká Sylvie (zahrála si jí debutující hvězda Sophia Di Martino). Ta je zprvu představena jako záporačka, která zabijí agenty organizace TVA. Záhy se však ukáže, že jejím cílem je zničit TVA a krutovládu jejich tvůrců napříč časovou linií.  Ze Sylvie a Lokiho se brzy stává nerozlučná dvojice a nečekaný milostný pár. Zajímavostí pak mohou být dvě komiksové předlohy této postavy. Tou první je Lady Loki, tedy ženská verze Lokiho. Druhou je Sylvie Lushton, jenž v komiksech nese jméno Enchantress a její magické schopnosti jí byly uloženy Lokim. Seriálová Sylvie je pak zjevným mixem těchto dvou.

Objevuje se zde také velká spousta verzí Lokiho, vzhledem k názvu celého pořadu toto není úplně tak překvapivé, dalo by se říct. Jmenovitě to jsou např. Boastful Loki, Old/Classic Loki, Kid Loki, Alligator Loki, President Loki, Tour de France Loki, Troll Loki, Frost Giant Loki a mnozí další.

VE VEDLEJŠÍCH ROLÍCH…

Kromě Lokiů jsou zde však i jiné postavy. Důležitou roli v seriálu hraje třeba Mobius, kterého zde ztvárnil Owen Wilson. Celým jménem Mobius M. Mobius (prostřední M zastupuje také jméno Mobius) je vyšetřovatel v TVA. Mobius vznikl jako odkaz na komiksového editora Marka Gruenwalda, jenž se v marvelovských komiksech zabýval především časovou sousledností. A přesně to je účel i Mobia jakožto agenta tajemné TVA. V Lokim je pak hlavním popisem Mobiovy práce pochytat veškeré Lokiho Variants, které se kdy v historii objevily. A přesně tak se střetne s naším Lokim, se kterým si postupně vybuduje nečekané přátelství. Ve zvláštní oblibě pak má také 90. léta a vodní skútry.

Za jednoho z hlavních záporáků zde pak lze považovat soudkyni TVA Ravonnu Renslayer, kterou si tu zahrála Gugu Mbatha-Raw. Vedle ní je pak důležitým hráčem v TVA i Miss Minutes, miloučké, ale děsivé, animované hodiny s hlasem Tary Strong. Malou, ale výraznou roli, pak v příběhu hraje i Wunmi Mosaku coby lovkyně B-15, která jako jedna z prvních přijde na to, že veškeří zaměstnanci TVA jsou bývalé Variants.

KANG PŘICHÁZÍ

Jako velmi důležitá osoba se pak v závěru ukáže být Kang, celým jménem Kang the Conqueror. Odkrytí, že to on stojí za vším a za celou TVA je centrem velkolepého finále. Mnozí fanoušci tuto skutečnost odhadli už brzy zpočátku seriálu, v jehož průběhu pak byly představeny nejrůznější narážky odkazující na Kanga. Když se pak na obrazovce objevil Jonathan Majors, který byl pár měsíců předtím obsazen do této role pro snímek Ant-Man and the Wasp: Quantumania, bylo všem jasné, o co kráčí. Kang je v komiksech významným padouchem manipulujícím časem a paralelními světy, proto jeho zabití v Lokim vyvolalo chaos a otevření multiverse, což bude mít ještě velký dopad na zbytek tohoto filmového světa.

Kang má v komiksech mnoho verzí. Zde se setkáváme s tou z 31. století, což je narážka na Nathaniela Richardse, komiksového otce Reeda Richardse z Fantastické čtyřky. Jeho další alter-ega, o kterých slyšíme i v seriálu, jsou He Who Remains nebo Victor Timely. Je dost pravděpodobné, že s mnoha jeho podobami se v MCU ještě setkáme, neboť díky Lokimu byl stanoven jako další velký záporák pro marvelovské snímky po Thanosovi.

KRÁTKÁ HISTORIE TVA

Centrální roli pak v pořadu hraje samotná TVA (celým názvem Time Variance Authority). Tato organizace zajišťuje správný chod času a zachování tzv. posvátné časové linie. Když se v té objeví časová odchylka, které říkají Nexus Event, tak musí Minute Men (pracovníci TVA), ihned jednat, napravit tuto nesrovnalost a dostat pryč toho, kdo jí způsobil, tedy tzv. Variant. Tu buď vymažou z existence, nebo resetují zpátky do správné časové linie.

V komiksech jsou s TVA spojováni jak Time-Keepers (jejich falešné verze jsou k vidění i v Lokim), tak zmíněný Kang či Alioth, který tu slouží jako ochrana před vstupem do Kangova paláce na Konci Časů (End of Time).

(VELIKONOČNÍ) VAJÍČKA NA STOVKY ZPŮSOBŮ

Díky samotnému charakteru seriálu, který se točí kolem cestování časem a myšlenky tzv. multiverse, se v něm z podstaty věci objevuje opravdu velké množství odkazů na nejrůznější filmové i komiksové věci.

Hned zpočátku nás zastihne zábavná reference na D. B. Coopera, muže, který v roce 1971 unesl letadlo Boeing 727. Jeho identita nebyla nikdy odhalena a tajemný únosce nebyl chycen, média mu však dala pseudonym D. B. Cooper. Loki pak vysvětluje tuto historickou událost tak, že D. B. Cooper byl vlastně Loki v přestrojení, který prohrál sázku s Thorem a musel provést tento kousek jako trest.

Zajímavým odkazem je i jméno postavy Mobia. To vychází z tzv. Möbiovy pásky, což je objekt znázorňující efekty dvojrozměrné plochy do třetího rozměru, představuje v zásadě takovou časovou smyčku, která má navíc dvě strany, vnější a vnitřní (v Avengers: Endgame tento vynález pomohl Tonymu Starkovi k sestrojení stroje času). Vzhledem k Mobiově povolání je tak toto jeho jméno docela trefné.

Nečekané cameo pak mají hned na začátku seriálu i kameny nekonečna. Hned desítky jich můžeme spatřit v šuplíku Caseyho, který má na starosti uschování podobných artefaktů odebraných chyceným Variants. Je tu hned několik stejných kamenů nekonečna vedle sebe, žádných z nich však v prostředí TVA nemá své schopnosti, proto jej, podle slov Caseyho, mnoho zaměstnanců TVA používá jako těžítka.

Spoustu Easter Eggs pak najdeme, když se Loki ocitne v Prázdnotě (The Void), kde potká další Lokiovské Variants. Na tomto časovém smetišti můžeme spatřit např. žabí verzi Thora, jak skáče zavřený ve skleněné nádobě (jde o skutečnou iteraci Thora z komiksů a jeho skřehotání pro seriál dokonce přišel nadabovat představitel Thora Chris Hemsworth). Pak třeba Thanosovu helikoptéru, nesmyslný vynález komiksových tvůrců, který ve své době vyvolal četné ohlasy ze strany fanoušků. K vidění je zde i Qeng Tower, věž korporace Qeng, jejíž jméno (především výslovností) je odkazem na Kanga, který tuto společnost v komiksech vlastní. V Prázdnotě potkává Loki i příšeru jménem Alioth, která hlídá zámek, v němž sídlí hlavní velký záporák. Alioth má předlohu i v komiksech.

Sympatickou slovní narážkou je i Lokiho zvolání „Další!“ a rozbití skleničky, když dopije lahodný mok, což je přesně stejný manévr, který provede Thor, když ve svém prvním snímku na Zemi poprvé ochutná kávu.

Významné je nakonec i využití pojmu Nexus, se kterým se v pořadu četně pracuje. Zde je Nexus používán ve významu Nexus Event, což je vysvětleno jako nenadálá událost, která by se neměla stát a narušuje tak tok tzv. posvátné linie, protože vytváří linii paralelní. Výraz Nexus jsme však mohli v MCU slyšet několikrát, poprvé v Avengers: Age of Ultron, kde byl Nexus názvem internetového centra v Oslu, kam zamířil Tony Stark při hledání Ultrona. Do třetice pak zaznělo slovo Nexus i poměrně nedávno v seriálu WandaVision, kde bylo využito v jedné z reklam, která promovala tablety Nexus, jež měly Wandě pomoci s jejími psychickými problémy. Nexus zde byl zjevný odkaz na slovní spojení Nexus Being, což je osoba, která zůstává stejná skrz všechny paralelní světy, a právě jednou takovou postavou je v komiksech i Scarlet Witch, čili Wanda. Je tak jasné, že pro budoucnost MCU bude výraz Nexus hrát ještě důležitou roli.

A CO BUDE DÁL?

Loki se pak ukázal jako důležitý hráč pro zbytek celého MCU. V první řadě konečně představil multiverse, která se tímto oficiálně dostala do filmového světa Marvelu. To otevřelo neomezené možnosti pro budoucí snímky a jejich tvůrce, kteří díky tomu mohou do MCU vložit cokoliv se jim zachce.

Multiverse pak má hrát důležitou roli i v několika chystaných snímcích, především pak v Doctor Strange in the Multiverse of Madness a Spider-Man: No Way Home. Oba tyto filmy by pak měly být propojené, neboť ve třetím pokračování Spider-Mana, které by mělo být k vidění v kinech již letos v prosinci, se objeví i Doctor Strange. Ve druhém Strangeovi pak bude hrát roli i Wanda, a mnozí spekulují také o tom, že potitulková scéna WandaVision se odehrává ve chvíli, kdy je Lokim otevřena multiverse, a proto Wanda slyší kdesi v dálce hlasy svých synů.

Kromě pokračování k Doctoru Strangeovi a Spider-Manovi, pak Lokiho akce zasáhnou i do třetího snímku o Ant-Manovi. V Ant-Man and the Wasp: Quantumania se má totiž objevit Jonathan Majors jako Kang (čí spíše jedna z jeho verzí.), kterého jsme v této roli viděli již v Lokim. Je tak už nyní také patrné, že Quantumania bude mít také co dočinění s cestováním časem, vzhledem k zahrnutí Kanga i k samotnému názvu.

Z toho hlediska také Loki představil významného záporáka minimálně pro zbytek nové fáze MCU. Je už nyní jasné, že Kang bude nový hlavní padouch po Thanosovi, kterému se vyrovná jak svou silou, tak nebezpečností i významností.

Mimo to všechno je pak pro budoucnost také významné, že tvůrci již potvrdili druhou řadu Lokiho. Otevřený konec první sezóny s Lokim v paralelní dějové linii, zmateným Mobim, uprchlou Ravonnou, mrtvým Kangem, zničenou Sylvií a rozpáranou multiverse, svědčí o tom, že minimálně v druhé řadě toho ještě bude hodně co vyprávět. Avšak už to nebude pod vedením režisérky Kate Herron, která po první řadě od pořadu odchází.

Letos se pak ještě můžeme těšit na seriály What if…?, Hawkeye a Ms. Marvel. Za zmínku snad stojí ještě akorát to, že díky představení paralelních světů potvrdili tvůrci pořadu What if…?, který bude mít premiéru 11. srpna, že veškeré paralelní příběhy v něm budou oficiálně součástí MCU právě skrze MCU.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací