55. MFF Karlovy Vary je zahájen, Michael Caine převzal Křišťálový glóbus a první diváci viděli film Zátopek

A je to tady! Po roční, nedobrovolné, pauze konečně odstartoval Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.

Hotel Thermal nahodil tematický look 55. ročníku MFF Karlovy Vary, široké schody ozdobil červený koberec, kina otevřela své brány a hosté se sjeli ze široka daleka. Západočeské lázeňské město opět ožilo filmovým festivalem. Hned první den jsme se mohli na slavnostním zahájení potkat se vzácnými hosty v čele s hercem Michaelem Cainem a zhlédnout ve světové premiéře životopisné drama Zátopek.

I když jen chvíli před zahájením tradiční chůze po červeném koberci skropil natažený rudý běhoun prudký déšť, počasí organizátorům nakonec přeci jen přálo a slavnostně oděné dámy i pánové mohli nerušeně pózovat fotografům a zdravit se s diváky. Mezi prvními byli již tradičně prezident festivalu Jiří Bartoška s manželkou Andreou a moderátor Marek Eben. Z přijíždějících limuzín poté vystoupili například herečky Petra Nesvačilová, Hana Vagnerová, Klára Issová, Jitka Schneiderová, Zuzana Stivínová, Alena Mihulová, Jana Švandová, Barbora Poláková, Jitka Čvančarová s manželem Petrem Čadkem, herci Miroslav Donutil s manželkou, Bolek Polívka s rodinou, zpěvák Pavol Habera s manželkou Danielou Peštovou, modelka Hana Soukupová a mnoho dalších. Zvláštní pozornost byla věnována delegaci k filmu Zátopek, který festival otevřel. Před objektivy fotoaparátů a početné publikum zavítali herečka Martha Issová, herci Václav Neužil, James Frecheville, režisér David Ondříček, kameraman Štěpán Kučera a producent Kryštof Mucha.

Vše vyvrcholilo ve chvíli, kdy se na červeném koberci objevil britský herec Michael Caine s manželkou, bývalou herečkou a modelkou, Shakirou Caine. Držitel dvou Oscarů (Pravidla moštárny, Hana a její sestry) ve Velkém sále hotelu Thermal převzal z rukou Jiřího Bartošky Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii. „To je největší potlesk, co jsem kdy měl. A taky to je nejtěžší cena, na kterou jsem v životě narazil,“ pronesl bezprostředně po předávajícím aktu Caine.

Zahajovací ceremoniál se nesl v duchu vzpomínání. Pozvaným hostům bylo promítnuto několik legendárních znělek MFF KV. I show v choreografii bratří Cabanů, v pořadí již pětadvacátá, kombinovala letošní vizuál s retro odlehčenou atmosférou. Nechybělo ani představení poroty obou soutěžních sekcí.

Jak to na slavnostním zahájení 55. MFF Karlovy Vary vypadalo, se můžete podívat ve fotogalerii na našem FB profilu a krátkém videu na YouTube kanálu ČK LIVE.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací