Marie Terezie III: Výpravná historická minisérie míří do finále. Nový rok přinese pátý a poslední díl

Vrátí se Vojtěch Kotek jako František Štěpán, ale Marii Terezii si zahrála jiná herečka.

Děj pátého filmu z minisérie o Marii Terezii se odehrává patnáct let po konci čtvrtého dílu. Podíváme se tedy do let 1760 až 1780. Děj se točí kolem finančních problémů monarchie a úsilí Františka Štěpána tuto situaci řešit, sňatkové politiky Marie Terezie, a především Josefa II., kterého ztvárnil Aaron Friesz. Ten se musí vypořádat s konflikty s rodiči, s pochopením role svého otce a jeho smrtí či s nevydařeným manželstvím s Isabelou Parmskou a rezignovaným svazkem s Marií Josefou Bavorskou. 

V roli Františka Štěpána se vrací Vojtěch Kotek, na kterém se maskéři během natáčení posledního dílu pořádně vyřídili. To ovšem ani zdaleka nestačilo.To, že budu muset upravit postoj těla, rychlost chůze a podobně, mi bylo jasné. To se dá natrénovat před zrcadlem. Nejtěžší byl ale ten vnitřek. Představit si, že jsem ten život odžil a jaké všechny zkušenosti jsem nabral. Jak moc se to odrazí do emocí, které jsou v různých situacích projevené nebo naopak nejsou projevené. Musím se přiznat, že jsem myslel na tátu a dědu. Představoval jsem si sebe ve verzi jejich věku,“ přiblížil zrod Františka Štěpána v pokročilém věku Kotek.

Vedle Vojtěcha Kotka se v roli Marie Terezie vystřídaly hned tři herečky. Štafetu po Marii-Luise Stockinger a Steffi Reinsperger převzala Ursula Straussová. „Je mi ctí být součástí tohoto projektu a spolupracovat s talentovanými kolegy a schopným týmem. Ani jsem neměla pocit, že bych do toho byla nějak vhozena. Když jsem se přidala k produkci, nějak jsem nepřemýšlela, co se odehrálo předtím. Spolehla jsem se na fantastickou práci kolegů a plně jsem se soustředila jen na svou úlohu v pátém díle,“ svěřila se se svými pocity nová Marie Terezie. V dalších rolích uvidíme Táňu Pauhofovou, Davida Švehlíka, Stanislava Majere, Igora Bareše, Maroše Kramára a další.

Vzhledem k tomu, že série Marie Terezie dospěla svému konci, je možné, že se o slovo přihlásí i slzy, což naznačuje i režisér Robert Dornhelm: Byla to dlouhá cesta sledující naši hrdinku od raného dětství až na smrtelnou postel. Snažil jsem se vyprávět příběh s grácií. Tato poslední část se pravidelnými dávkami lehkosti vyhnula neúprosnému morbidnímu podtextu spojeného se smrtí našich protagonistů. Její královská výsost odejde ze scény majestátně a s nadhledem. Doufám, že nad jejím skonem budou diváci plakat podobně jako nad koncem tento série.“ Premiérové uvedení páté části Marie Terezie je naplánováno na Nový rok večer.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací