Harry Potter slaví dvacet let, pojďme si připomenout, jak to celé začalo a zaplout do nostalgie

A jak starými se cítíte vy?

Když rodačka z malého britského městečka jménem Yate v roce 1997 dopisovala knihu o nebojácném mladém čarodějovi s jizvou ve tvaru blesku na jeho čele, nemohla ani tušit, jakým fenoménem se tato knižní sága stane. Ne dlouho po vydání čtvrté knihy začala série o Harrym Potterovi i svou filmovou pouť. Přesněji řečeno to bylo v listopadu 2001, kdy oficiálně spatřila světlo světa adaptace první z knih.

A tak vznikla, dnes již jedna z nejpopulárnějších knižních a filmových sérií vůbec. Mladí herci, kteří byli obsazeni do hlavních rolí, se proslavili téměř přes noc a fanoušci se stali světem Harryho Pottera téměř posedlí.

VÍTEJTE VE SVĚTĚ ČAR A KOUZEL

Na začátek se samozřejmě sluší připomenout o čem, že to celé vlastně bylo a je. Kdo by však neznal příběh chlapce, který přežil? Takových jedinců se pravděpodobně najde málo. I přes to se zde však sluší aspoň ve zkratce zmínit, že od této chvíle půjde o SPOILERY.

Vše tedy začíná rokem 1981, kdy je roční miminko jménem Harry přineseno ke své tetě a strýci, Petunii a Vernonovi Dursleyovým, kteří se o něj mají postarat po náhlé smrti jeho rodičů rukou Voldemorta, jehož útok Harry zázrakem přežil. Když je mu 11, dozvídá se od napůl obra Hagrida, že je čarodějem a v září má nastoupit na školu čar a kouzel v Bradavicích. A od této chvíle se celý jeho život obrací na ruby.

V Bradavicích potkává Harry své budoucí dva nejlepší kamarády, Rona a Hermionu. Spolu s nimi pak v každém ročníku úspěšně čelí novým nebezpečím a dobrodružstvím. Coby prvňáčci zvládnou například společně porazit trola, uspat tříhlavého psa či vyhrát obrovské kamenné šachy a zastavit svého zlého učitele obrany proti černé magii Quirinuse Quirrella, který nosí na svém zátylku zmrzačený obličej Voldemorta, jenž pomalu spřádá svůj návrat. V dalších ročnících pak třeba objeví tajemnou komnatu, zabijí baziliška, potkají se s vězněm z Azkabanu, Harry se nedobrovolně zúčastní turnaje tří kouzelníků a stane se svědkem Voldemortova zmrtvýchvstání, založí Brumbálovu armádu a spojí se s Fénixovým řádem při bitvě na ministerstvu čar a kouzel či objeví učebnici samozvaného Prince dvojí krve a začnou ničit viteály, do nichž si temný pán uložil části své duše, a pohřbí Cedrica, Siriuse Blacka, Brumbála a další blízké spolupracovníky.

Celá série pak končí honbou za zmíněnými viteály, které jsou klíčové ke zničení Voldemorta. Harry, Ron a Hermiona se kvůli tomu dokonce rozhodnou vynechat jeden školní rok. Vše však končí dobře, po velkolepé bitvě o Bradavice a Harryho oběti a následném zmrtvýchvstání je Voldemort poražen jednou provždy. V epilogu se pak dozvídáme, co se stalo s postavami dále, s kým založili rodiny a kolik měli dětí, které poslali studovat do Bradavic.

CHLAPEC, KTERÝ PŘEŽIL, TEN-JEHOŽ-JMÉNO-NESMÍME-VYSLOVIT A DALŠÍ

Samozřejmě na prvním místě je potřeba začít s titulním protagonistou, chlapcem, který přežil, jak je mu přezdíváno. Harry to měl vepsáno v kartách, že bude zkázou Voldemorta, už od svého narození. I proto Harry nosí na čele svou ikonickou jizvu ve tvaru blesku, jeho dalšími poznávacími znaky jsou pak kulaté brýle, talent v hraní Famfrpálu a schopnost mluvit s hady. Jeho rodiči jsou pak Lily a James Potterovi, po jejich smrti však vyrůstá u svých příbuzných (Petúnie, Vernon a Dudley Dursley) v pokojíku pod schody. Harryho ikonicky ztvárnil Daniel Radcliffe.

Jeho úhlavním nepřítelem je pak Voldemort, tedy pardon, ten-jehož-jméno-nesmíme vyslovit. Toho si pod děsivou maskou zahrál Ralph Fiennes. Voldemort se narodil jako Tom Rojvol Raddle a vyrůstal v sirotčincích, kde ho jednoho dne navštívil Albus Brumbál a prozradil mu, že je čarodějem. Tom je také posledním dědicem Salazara Zmijozela, jednoho ze čtyř zakladatelů Bradavic, a právě díky tomu má schopnost mluvit s hady. V pubertálním věku se stane posedlým hledáním nesmrtelnosti, což ho přivede k vytvoření viteálů. Slouží mu pak jeho armáda věrných pronásledovatelů, kteří si říkají Smrtijedi.

Harryho věrnými kamarády jsou už od prvního školního roku Ron Weasley a Hermiona Grangerová. Ron pochází z čarodějnické rodiny a má šest starších bratrů Billa, Charlieho, Percyho, Freda a George, a mladší sestru Ginny, která si později vezme Harryho a založí s ním vlastní rodinu. Jeho rodiči jsou Molly a Arthur. Ron se vyznačuje svou nešikovností a strachem z pavouků. Jeho dlouholetým parťákem, tedy až do událostí ve třetí knize, je jeho krysa Prašivka. Jenže ta se však nesnese s kocourem jeho budoucí manželky, Hermiony. Ta pochází z mudlovské rodiny, což znamená, že její rodiče nejsou čarodějové, naopak, jsou to jen prostí zubaři. To jí však nebrání v tom, být nejbystřejší žačkou svého ročníků a obrovskou šprtkou ve všech ohledech. V rolích Rona a Hermiony se proslavili Rupert Grint a Emma Watson.

Velmi významnou roli hraje i ředitel Bradavic Albus Brumbál,v originále Dumbledore, což je staré označení pro čmeláka, autorka J. K. Rowlingová ho tak nazvala, protože měl svým chováním údajně připomínat tento hmyz. Brumbál je jedním z nejmocnějších čarodějů na světě a je jediným, koho se Voldemort bojí. Ve filmech si ho zahráli dokonce tři herci, v prvních dvou dílech Richard Harris, po jeho smrti ho pak nahradil Michael Gambon, ve Fantastických zvířatech dále hraje jeho mladší verzi Jude Law.

Ikonická je pak Maggie Smith coby Minerva McGonagallová, třídní Nebelvíru a učitelka přeměňování, která je sama zvěromágem a dokáže se transformovat v kočku. Dále patří mezi významné pedagogy Severus Snape v podání Alana Rickmana, učitel lektvarů, který však chtěl vždy vyučovat obranu proti černé magii. Snape je také bývalým Smrtijedem a chová obrovskou zášť vůči Harrymu, na konci je však vysvětleno, že byl celou dobu dvojím agentem a pracoval pod Brumbálovými pokyny. V šesté knize ho pak na této pozici vystřídal Horacio Křiklan ztvárněný Jimem Broadbentem.

Zvláštní sekci v Bradavických vyučujících pak tvoří post učitele obrany proti černé magii. Ten kdysi mladý Tom Raddle proklel, a tak se na něm každý rok vystřídá někdo jiný. Za Harryho studia tento předmět přednáší Voldemortův poslíček Quirinus Quirrell, lhář Zlatoslav Lockhart, vlkodlak Remus Lupin, Barty Skrk ml. přestrojený za Alastora Moodyho, neoblíbená Dolores Umbridgeová, zmíněný Severus Snape a Smrtijed Amycus Carrow.

Mezi další významné bradavické postavy patří správce (a později učitel péče o kouzelné tvory) Hagrid či školník Filch a jeho věrná kočka paní Norrisová. Hagrid je napůl obr a velký milovník zvířat, skrze roky tak pečuje o mazlíčky jako je slintavý pes Chloupek, tříhlavý kerberos Tesák, obří pavouk Aragog či drak Norbert. Filch je pak moták, což znamená, že sice pochází z čarodějné rodiny, ale nemůže provádět kouzla.

K Harryho spojencům se pak řadí i statečný smolař Neville Longbottom, podivínka Lenka Láskorádová, Seamus Finnigan, Cho Changová, Dean Thomas a další. Na druhé straně pak stojí studenti Zmijozelu, ke kterým nejprominentněji patří Draco Malfoy v podání Toma Feltona. Jeho rodiče jsou slavní Smrtijedi Lucius a Narcissa Malfoyovi, a tak je i Draco donucen přidat se na stranu Voldemorta. Jeho poskoky jsou pak Crabb a Goyle, později Goyle a Blaise Zabini.  

K záporákům pak také významně patří Bellatrix Lestrange (Helena Bonham Carter) či Bárty Crouch ml. (David Tennant) a další. Rukou Bellatrix pak umírá Harryho kmotr a rodičovská postava Sirius Black, který je též považován za jednu z významnějších postav, ve filmech ho ztvárnil Gary Oldman. Mezi další protagonisty pak patři i Nymfadora Tonksová, manželka Lupina.

Za zmínku v neposlední řadě stojí i další, ne lidské postavy, kterými jsou například skřítci Dobby a Krátura, sova Hedvika, obr Dráp, hipogryf Klofan, had Nagini nebo třeba děsiví Mozkomoři a další.

HARRY POTTER V ČÍSLECH

Na potterovskou ságu se pak dá nahlížet i ze zajímavého číselného úhlu. V první řadě tu máme sedm knih a z nich vzniklých osm filmů, neboť poslední díl byl rozdělený na dva. Za zmínku pak stojí i prequelová pětidílná filmová série Fantastická zvířata a divadelní pokračování Harry Potter a prokleté dítě. Vzniklo také spoustu dodatečných knih rozšiřujících svět Harryho Pottera, jakou jsou Bajky barda Beedleho, Famfrpál v průběhu věků a Fantastická zvířata a kde je najít.

Dále tu pak máme sedm viteálů, do kterých Voldemort vložil části své duše. Těmito (nejen) předměty jsou deník Toma Raddla, had Nagini, prsten Rojvola Gaunta, Zmijozelův medailónek, pohár Helgy z Mrzimoru, diadém Roweny z Havraspáru a sám Harry Potter.

Poslední kniha se dále zabývá nejen viteály, ale i relikviemi smrti. Ty jsou tři a sama smrt je údajně kdysi darovala bratrům Peverellům, jak praví jedna z bajek barda Beedleho. Mocnými relikviemi smrti, které v jednu chvíli všechny tři vlastní Harry, jsou tedy Bezová hůlka, Neviditelný plášť a Kámen vzkříšení.  

I když už byli letmo zmíněni výše, sluší se připomenout i čtyři zakladatele Bradavic, kterými jsou Godrik Nebelvír, Salazar Zmijozel, Helga z Mrzimoru a Rowena z Havraspáru. Ti pak také podle sebe pojmenovali čtyři koleje, do kterých jsou žáci v prvních ročnících rozděleni Moudrým kloboukem.

Na tvorbě snímků se pak vystřídali i čtyři režiséři. První dva vznikly pod taktovkou Chrise Columbuse, třetí díl si vzal na starost Alfonso Cuarón,  čtyřky se ujal Mike Newell a zbylé díly pak dotočil David Yates, který se v současnosti podílí i na prequelové sérii Fantastická zvířata.

V poslední řadě by se pak neměli opomenout ani čtyři Pobertové, tvůrci Pobertova plánku. Těmi jsou čtyři kamarádi James Potter, Sirius Black, Peter Pettigrew a Remus Lupin přezdívaní Dvanácterák, Tichošlápek, Červíček a Náměsičník. První tři se naučili přeměňování, aby mohli dělat společnost Lupinovi, když se za úplňku měnil ve vlkodlaka. James přezdívaný Dvanácterák se měnil v jelena, Sirius v černého psa a Peter v krysu.

FANTASTICKÉ LOKACE A KDE JE NAJÍT

Příběhy o Harrym Potterovi se vyznačují i četnými magickými lokacemi, kde se jednotlivé události odehrávají. Nejvýznamnější jsou samozřejmě Bradavice. Ty samy o sobě skýtají spoustu možností a zajímavých míst. Nabízejí třeba spletité pohybující se schodiště, společné místnosti jednotlivých kolejí, Velkou síň, Brumbálovu kancelář ve věži, Vrbu mlátičku, Tajemnou komnatu, Komnatu nejvyšší potřeby, Hagridovu chýši, Zapovězený les nebo Famfrpálové hřiště. Kromě Bradavic pak ve světě čar a kouzel existují i další podobné školy, za zmínku stojí například německý Kruval, francouzské Krásnohůlky či americká Ilvermorny.

Dále se pak z Bradavic můžeme dostat do Prasinek, kde si žáci mohou koupit hromady sladkostí a zajímavých magických věcí, co jim hrdlo ráčí. Za zmínku také stojí Bradavický expres, který z nástupiště 9 a ¾ vozí každé září žáky do školy. Na Londýnském nádraží King’s Cross pak existuje replika tohoto místa, kde se mohou fanoušci vyfotit s košíkem kufrů trčícím ze zdi.

Skutečná je i Příčná ulice (či podle Harryho výslovnosti Příčnálice), tu mohou zájemci nalézt též v Londýně na místě zvaném Laedenhall Market. Harry se pak narodil v Godrikově Dolu a později vyrůstal u příbuzných v ikonické Zobí ulice. Když už jsme u obydlí, tak se sluší zmínit i Doupě, kde pobývají Weasleyovi či panství Malfoyů, které se později stane místem pro srazy mezi Voldemortem a jeho Smrtijedy. Protagonisté se pak po dlouhou dobu scházejí v domě Siriuse Blacka na Grimmauldově náměstí 12.

HRÁTKY ZA SCÉNAMI A JINÉ ZAJÍMAVOSTI

Na konec tu pak máme i pár zajímavostí z natáčení a také pár afér, kterými je tento magický svět obestřen. Zprvu se sluší zmínit J. K. Rowlingovou a její kontroverzní tweety ohledně transgender lidí. Celé to začalo již v červnu roku 2020, kdy se Rowlingová ohradila proti jednomu článku a strhla se proti ní vlna odporu a nenávisti. 

A aby toho nebylo málo, tak s vlastními problémy se potýkala i prequelová série Fantastická zvířata. V té musela být přeobsazena role záporáka Grindewalda, kvůli soudnímu sporu jeho představitele Johnnyho Deppa s jeho bývalou manželkou Amber Heard. Role se tak musel ujmout dánský rodák Mads Mikkelsen, který v ní debutuje již letos v dubnu.

Nyní však něco veselejšího. Představitel Voldemorta třeba v jednom rozhovoru zmínil, že když poprvé vylezl na plac ve své masce, rozplakal dítě někoho z produkce, což ho potěšilo, protože ho to utvrdilo v děsivosti jeho masky. V jiném interview zase prozradil, že pod svým hábitem nosil sexy podvazek, aby mu šat držel lépe.

Existuje i spousta nečekaných improvizací z natáčení. Věděli jste třeba, že ona ikonická drzá odpověď, kterou Harry opětuje jízlivý komentář Luciuse Malfoye na konci Tajemné komnaty, byla improvizací ze strany dvanáctiletého Daniela Radcliffa.

Zajímavostí dále také je, že o velkém twistu ohledně postavy Snapa věděl dlouho dobu jen jeho představitel Alan Rickman, kterému to řekla Rowlingová už na samém počátku.

Dále také v současnosti existuje muzeum, nebo spíše zábavní park ve studiích Warner Brother v londýnském Watfordu. Návštěvníci si zde mohou projít ikonické lokace, nakoupit autentické suvenýry a ochutnat místní potterovské dobroty. Kromě této londýnské lokace pak existuje i stránka Wizarding World (dříve Pottermore), kde si mohou fanoušci udělat test a zjistit třeba, do které z kolejí patří či co by byl jejich Patronus. Web pak také nabízí četné informace ze světa čar a kouzel a rozšiřuje znalosti získané z knih a filmů.

Závěrem se pak sluší ještě připomenout i speciál z produkce HBO, který vznikl k oslavě dvacátého výročí od vzniku prvního filmu. Ten je u nás dostupný na HBO Go od 1. ledna.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací