Film Betlémské světlo, na kterém kromě Jana a Zdeňka Svěráka pracovali i další členové rodiny, byl slavnostně uveden do kin

„Vznikla z toho taková komedie, něco mezi Vratnými lahvemi a Akumulátorem 1.“

Betlémské světlo opět po pěti letech svedlo dohromady syna a otce, Jana a Zdeňka Svěráka. Snímek vznikl na základě oblíbených povídek Zdeňka Svěráka, který si ve filmu zahrál stárnoucího spisovatele Karla Šejnohu. Jeho manželku znovu ztvárnila Daniela Kolářová. Dalších rolí se chopili Vojtěch Kotek, Tereza Ramba, Jitka Čvančarová, Vladimír Javorský, Jan Budař, Alena Doláková či Lucie Polišenská. Se všemi jsme se mohli potkat i na pražské slavnostní premiéře.

„Je to film podle tatínkových povídek. Já jsem tátovi říkal, když vycházeli ty jeho knížky, že kdyby tě někdo žádal, ať mu dáš práva k natočení, tak já bych to chtěl dělat, ale nevím ještě jak. Pak přišla doba, kdy jsem dlouho netočil, táta byl nervózní a už chtěl pro mě začít něco psát, tak jsem si říkal, že je čas pustit se do těch povídek. Jsou tam tři povídky propletené dohromady a přidaná nová postava spisovatele, jejich tvůrce. Vznikla z toho taková komedie, něco mezi Vratnými lahvemi a Akumulátorem 1, protože to je plné fantazie, říkáme tomu magický realismus,“ přiblížil Betlémské světlo režisér a spoluautor scénáře Jan Svěrák.

Během rozhovoru na slavnostní premiéře zavzpomínal i na samotné natáčení. Mezi nejemotivnější okamžiky patřilo, když natáčel herec s Downovým syndromem Martin Polišenský. Jan Svěrák pracovní nasazení Polišenského velmi pochválil a dodal: „Ty dny, kdy tam byl, tak štáb se choval k němu i k sobě navzájem mnohem laskavěji.“ O rozruch na place se naopak postaral Vojta Kotek, který se díky dvojroli musel oholit. „Na natáčení přišlo něco strašného, co se tvářilo jako kobliha. Já jsem chtěl volat ochranku, ať ho odvedou, že je to nějaký čumil, že tam nemá co dělat. A to byl náš herec k nepoznání. Tak se na něho těšte,“ přiblížil se smíchem Jan Svěrák okamžiky, které se odehrály přímo na place.

V rozhovoru, který najdete na našem YouTube kanálu ČK LIVE, dále Jan Svěrák vypráví o obsazení, nových projektech, barvách ve filmu i dalších členek rodiny, kteří se na vzniku komedie podíleli. Jak to na slavnostní premiéře Betlémského světla vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací