Herec Jan Šťastný klapl klapkou a zahájil 25. ročník Salonu filmových klapek Zlín Film Festivalu

120 filmových klapek opět podpoří začínající filmaře.

Ve foyer pražského Divadla Hybernia se objevily desítky umělecky ztvárněných klapek. Tento týden zde totiž byla slavnostně odstartována tzv. Klapka tour. Symbolického aktu se chopil herec Jan Štatsný, který klapl klapkou výtvarníka Jaroslava Nemečka. Ten se do projektu Salon filmových klapek zapojil již podesáté. Vernisáží provázela Dana Morávková.

Již pětadvacet let je součástí Zlín Film Festivalu projekt, který podporuje začínající filmaře. V rámci Salonu filmových klapek vybraní umělci umělecky ztvární filmové klapky, které jsou poté na festivalu vydraženy a výtěžek použit na podporu filmových projektů studentů filmových škol a dalších mladých tvůrců. „Důkazem, že se peníze vynakládají smysluplně, jsou úspěchy podpořených filmů nejen v České republice, ale i v zahraničí. Nejčerstvějším je Český lev za nejlepší krátký film a cena Magnesia za nejlepší studentský snímek – obě tato ocenění získal snímek Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyen,“ uvedla umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová.

Tento rok čítá kolekce 25. ročníku 120 klapek, které umělecky ztvárnili například Kristian Kodet, Iva Hüttnerová, Kateřina Miler, Jiří Slíva, Miroslav Göttlich, František Květoň, Ivan Baborák či Bára Fišerová. Zahájení výstavy si nenechali ujít nejen někteří autoři klapek, ale i vzácní hosté z řad herců a umělců, a to například Veronika Divišová, Zuzana Bubílková, Dagmar „Dasha“ Sobková a mnozí další. V Divadle Hybernia bude výstava k vidění do 20. 3. 2022, poté se Klapka tour vydá do dalších měst České republiky, jako jsou Olomouc, Mladá Boleslav, Liberec a Brno. Poslední zastávkou bude Zlín, kde proběhne i finální dražba. Jak to na vernisáži vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací