Festival Jeden svět nabídne téma Cesty svobody, 80 dokumentů a 6 snímků ve virtuální realitě

Speciálně přidané projekce podpoří filmaře a filmařky na Ukrajině.

Na přelomu března a února, od 21. března do 3. dubna 2022, proběhne 24. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Festival odstartuje v Praze a celkově se uskuteční ve 25 městech napříč Českou republikou. Během slavnostního zahájení převezme Mahienour El-Massry z Egypta cenu Homo Homini, kterou uděluje Člověk v tísni osobnostem a skupinám, jež se významně zasloužily o ochranu lidských práv a demokracie.

Jeden svět bude tento rok zahájen projekcí polského filmu režiséra Kacpera Lisowského Soudci pod tlakem. Snímek uvede delegace složená jak z tvůrců, tak i protagonistů dokumentu (např. soudce Igor Tuleya). Po zahajovací projekci pro veřejnost bude následovat debata s Igorem Tuleyou, režisérem Kacperem Lisowskim a producentkou Iwonou Harris. Debata bude tlumočena do českého znakového jazyka.

Na festival dále dorazí (osobně či on-line formou) dánský režisér a dokumentarista Simon Lereng Wilmont, polská režisérka a producentka Hanna Polak, finský režisér a scénárista Vesa Kuosmanen, nizozemský režisér Guido Hendrikx, íránsko-švédská dokumentaristka a režisérka Nahid Persson, americká režisérka a producentka Erika Cohn a mnoho dalších.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací