Mladí porotci Young Film Festu 2022 vybrali tři nejzajímavější evropské filmy současnosti

Festival navštívil i dvouletý divák.

Již šestý ročník mezinárodního filmového festivalu Young Film Fest přivítal hosty z řad odborníků na audiovizuální výchovu z nejvýznamnějších evropských filmových festivalů, promítl 42 filmů a přinesl sérii poutavých workshopů. Mladí porotci ve třech věkových kategorií od 9 do 17 let vybrali nejzajímavější evropské filmy současnosti.

Young Film Fest cílí především na mladé diváky, které chce naučit dívat se na filmy a uvažovat o nich. Dle organizátorů program 6. ročníku zaujal především publikum od 9 do 17 let. Nejmladšímu divákovi ovšem byly 2 roky a nejstaršímu 79 let. Studenti v závěru festivalu předali ceny třem vybraným snímkům.

Porotci ve věku 9–11 let rozhodli o tom, že je nejvíce zaujal český krátkometrážní film Příběh hrůzostrašné Eliz režisérů Adama Struhaly a Elišky Kováříkové. Porotce ve věku 12–14 let nejvíce oslovil citlivý dokumentární film Gabi mezi osmým a třináctým rokem švédské režisérky Engeli Broberg. Ve věku 15–17 let vybrali porotci experimentální film Čas věčnosti od řeckého režiséra Aristotela Maragkose.

„Považuji festival za velmi podařený. V rámci diskusí s organizátory významných evropských festivalů pro mládež, kteří navštívili industry program, jsme se utvrdili v tom, že náš koncept porotcovských dnů je unikátní v celosvětovém měřítku. Studenti u nás uvidí plno filmů mimo klasickou distribuci, absolvují náročné inspirativní diskuse a řadu skvělých workshopů zaměřených na filmovou řeč. V červnu se chystáme rozšířit program do Bratislavy na Slovensku a v červenci proběhne příměstské soustředění v Kině Kavalírka s názvem Young Film Camp,“ ohodnotil proběhlý ročník ředitel festivalu Young Film Fest Filip Kršiak a prozradil plány do budoucna.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací