Snímky Gándhí a spol., Nový život, Olga, Zuza v zahradách a herec Karel Heřmánek obdrželi na závěrečném galavečeru Zlaté střevíčky

62. ročník ZFF odhalil vítěze, oceněné i čísla.

Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Zlín Film Festival byl tento rok ukončen tematicky, a to na Den dětí. Během sedmidenního maratonu čekal na kluky, holky i starší návštěvníky bohatý program složený ze stovek filmových projekcí, workshopů, autogramiád, koncertů, červených koberců, malování na chodník a mnoha dalších doprovodných akcí. Během závěrečného galavečera byli oceněny vítězné snímky 62. ročníku a herec Karel Heřmánek.

Odborné festivalové poroty zhlédly a zhodnotily 122 soutěžních snímků. Zlaté střevíčky získaly indický snímek Gándhí a spol. jako nejlepší celovečerní film pro děti, tuniský Nový život jako nejlepší celovečerní film pro dospívající, Olga jako nejlepší celovečerní film pro mládež a český animovaný film Zuza v zahradách. Cenu Karla Zemana a ocenění od dětské poroty si odnesla francouzská Dračí princezna. Letos poprvé byla udělena divácká Cena Patron dětí, ze které se, vedle Zlatého střevíčku, těší francouzsko-švýcarsko-ukrajinský film Olga.

Festival letos ocenil hned dva herce Zlatým střevíčkem. Po Pavlu Zedníčkovi si cenou trofej odnesl herec Karel Heřmánek. „Zlín mám rád hlavně díky úspěšnému hostování našeho Divadla Bez zábradlí. Je to krásné kulturní město s hlubokou tradicí. Po ocenění, které jsem zde převzal, ho budu mít ještě raději,“ řekl Karel Heřmánek. Ani letos nechyběla dražba Salonu filmových klapek. Již 25. ročník přinesl 123 umělecky ztvárněných klapek a částku 3 572 000 Kč, jenž podpoří mladé filmaře.

62. ZFF se těšil velké přízni diváků, profesionálů i hostů. „Na filmové projekce do kinosálů dorazilo 22 500 diváků, což znamená bezmála 90% obsazenost kin. Do doprovodného programu se pak po dobu festivalu zapojilo podle našich odhadů více než 100 tisíc návštěvníků. Uspořádali jsme také 87 workshopů, které navštívilo 1 688 dětí. Mezi festivalové lokace jsme nově zařadili zónu zámku Svobody s programem připraveným zejména pro teenagery. Zahrnoval virtuální realitu, e-sport, parkour, projekci filmů, besedy a další. Podle ohlasů soudíme, že jsme se do vkusu teenagerů trefili,“ uvedla výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová. 

I když setkání ve Zlíně máme za sebou, Zlín Film Festival ještě tak úplně nekončí. Vybrané projekce budou moci diváci vidět od 9. do 12. června v rámci Mikulovských ozvěn, nově poté bude ve spolupráci s Divadlem Spejbla a Hurvínka v Praze promítnuto od 25. do 26. června speciální pásmo animovaných filmů pro nejmenší děti pod názvem Animáky u Spejblů.

Fotogalerie z 62. ročníku Zlín Film Festivalu najdete na našem FB profilu (zahajovací den, sázení stromu, TK, červený koberec, Šíleně smutná princezna, červený koberec, autogramiáda). 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací