Filmové projekce 13. ročníku Dny Severu spojuje období druhé světové války

Festival severské kultury otevře beseda s novinářkami Matildou Voss Gustavsson a Lindou Bartošovou.

Poutavé filmové projekce a literární večery přinese již třináctý ročník festivalu severské kultury Dny Severu. Letošní program se bude opírat o stěžejní téma, a tím je Sever a svět. Organizátoři ze Skandinávského dobu slibují, že návštěvníci v Praze a Brně proniknou do událostí spojených se severskými zeměmi, které měly vliv na světové dění nebo naopak byly důsledkem toho, co se odehrávalo jinde, nahlédnou do osudů celých rodin i velkých postav severské historie.

Diváci mohou vybírat z celkem tří filmových projekcí, které propojuje období druhé světové války a boj proti hitlerovskému Německu či nacistické nadvládě. „Dánské drama Dobrý zrádce vzniklo na základě skutečných událostí a zachycuje osobnost dánského velvyslance v Americe Henrika Kauffmanna, který se za války prohlásil za jediného skutečného představitele svobodného Dánska. Film uvedeme v Praze i Brně. V Praze diváci mohou navštívit ještě švédské životopisné historické drama Poslední věta o nekompromisním odpůrci Adolfa Hitlera Torgnym Segerstedtovi a dramatický norský snímek Králův nesouhlas líčící pohnuté rozhodování krále Haakona VII., zda svou zemi uvrhne do války,“ přibližuje snímky Anežka Soukupová.

Zahájení aktuálního ročníku proběhne 2. listopadu besedou s novinářkami Matildou Voss Gustavsson a Lindou Bartošovou pod názvem Svědectví žen. V Praze i Brně se uskuteční ústřední festivalová beseda, a to s dánskou spisovatelkou a písničkářkou Annette Bjergfeldt a českou spisovatelkou Markétou Hejkalovou pojmenovaná Rodina ve víru dějin. „Během besedy se zaměříme na příběhy lidí, kteří na vlastní kůži zažili bouřlivé okamžiky dvacátého století v evropské perspektivě a také na odlišný přístup autorek k psaní rodinné ságy,“ uvádí Jitka Jindřišková z pořádajícího Skandinávského domu. Z dalších aktivit jmenujme uvedení knihy Paměti finského maršála. Představení obsáhlých memoárů se chopí překladatel Michal Švec a historik Tomáš Masař.

Dny Severu 2022 nabídnou šest večerů plných severské kultury v Praze a tři v Brně v období od 2. do 16. listopadu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací