Festival Týden ukrajinského filmu přinese výběr ukrajinské kinematografie posledních let

Vybrané snímky představí drsnou realitu, historii i nadhled.

Již tento pátek startuje pátý ročník festivalu Týden ukrajinského filmu, který v rámci programu nabídne nejnovější filmy i starší snímky, reflexe dlouhodobého konfliktu s Ruskem i běžný život z různých pohledů, historická dramata, literární adaptace, velké mezinárodní koprodukce i skromnější díla, poutavé dokumentární filmy či snímky pro děti.

Prvním promítaným filmem letošního ročníku je debut režiséra Maksyma Nakonečného Pohled motýla, který měl premiéru na festivalu v Cannes v sekci Un Certain Regard a letos byl uveden i na MFF Karlovy Vary. Týden ukrajinského filmu dále promítne například válečné drama Odraz a prorockou antiutopii Atlantida režiséra Valentyna Vasjanovyče, vánoční pohádku Pekelný prapor aneb Kozácké Vánoce, Průvodce režiséra Olese Sanina, koprodukční dokument režisérky Aliny Horové Z deště pod okap, komedii Divocí holubi Arkadije Nepytaljuka a další.

„Ukrajinská kinematografie dnes plní dvojí velmi důležitou roli. Jednak slouží jako emocionální a psychologická platforma, která válkou sužovanému ukrajinskému národu nabízí naději i reflexi, jednak je tou nejkomfortnější a nejsrozumitelnější formou informování o Ukrajině v zahraničí. Dnes více než jindy je potřeba seznamovat veřejnost s ukrajinskou kulturou, představovat kvalitní ukrajinské umění, které má mezinárodní renomé,“ vysvětluje dramaturgyně festivalu a ukrajinistika Lenka Víchová.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací