Porota Mezinárodního festivalu středoevropského filmu 3KinoFest vyhlásila vítěze

Best film awar, Golden debut a Zvláštní cena poroty.

Již 9. ročník Mezinárodního festivalu středoevropského filmu 3KinoFest zná své vítěze. Tříčlenná porota letos vybírala z 18 soutěžních filmů z Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky. Výsledky vyhlásila předsedkyně poroty, filmová vědkyně, polonistka a animátorka Marlena Gabryszewska s českým divadelním kritikem, teoretikem a pedagogem Vladimírem Justem na slavnostním zakončení.

Hlavní cenu za nejlepší celovečerní hraný film tzv. Best film award si vysloužilo koprodukční drama 107 matek režiséra Petera Kerekese. Dle slov Vladimíra Justa byla kategorie Golden debut velmi silná a vybrat vítěze bylo opravdu optížné. Nakonec se porota shodla a Cenu za nejlepší celovečerní hraný debut si odnesl polský režisér Bartosz Blaschke za film Sonáta. Nechyběla ani Zvláštní cena poroty, kterou tento rok získal ekologicko-apokalyptický příběh Apokawixa režiséra Xawery Żuławského. Předsedkyně poroty Marlena Gabryszewska během vyhlašování vítězů vysekla poklonu návštěvníkům festivalu a navrhla, že by se v příštích ročnících mohla zavést i Divácká cena.

Nesoutěžní část festivalu 3KinoFest pokračuje. Kromě filmových projekcí v kinosále Ústřední knihovny v Praze v pondělí 14. a v úterý 15. listopadu je možné navštívit i 3KinoCentrálu v pasáži domu U Nováků. Festivalový doprovodný program tento prostor proměnil v „lynchovsko-kafkovském“ duchu a je zde k vidění výstava plakátů a multimediální projekce se symbolickým jménem Absurd 22. „Výstavu je možné si prohlédnout až do 18. listopadu. Avšak jedním z vrcholů byla určitě digitalizovaná premiéra filmu Pasáž, kterou v sobotu večer navštívila Herzova manželka Tereza Herz Pokorná a následně se s diváky podělila o autentické zážitky z natáčení,“ svěřil se ředitel 3KinoFest Vavřinec Menšl.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací