Ukázka z filmu Němá tajemství, kdy jeden z hrdinů čelí po úrazu afázií

Snímek je propojen s chvályhodným projektem.

V první polovině roku 2023 zamíří do kin snímek Němá tajemství, ve kterém se jeden z hlavních hrdinů potýká po úrazu s afázií, s poruchou řeči, ke které dochází v důsledku mrtvice či těžkého úrazu hlavy. Ve filmu, který vznikl pod režisérskou taktovkou Tomáše Mašína, uvidíme Janu Plodkovou, Mariána Mitaše, Jiřího Havelku, Igora Chmelu, Milenu Steinmasslovou nebo Jana Révaie. Scénář napsala Alice Nellis. Jak bude snímek vypadat, naznačuje první ukázka.

Tvůrci se rozhodli téma afázie uchopit ze všech stran, pomoci druhým a podpořit vznik portálu v rámci crowdfundingové kampaně na HitHitu, jehož cílem je, aby se lidé o afázii dozvěděli víc, dřívější stanovení diagnózy a rychlejší zajištění terapie. Mezi odměny kampaně patří například sportovní podprsenka Jany Plodkové z filmu, originální scénář podepsaný režisérem a herci, projížďka na koních slavných hereček a mnoho dalšího.

„Pokud pacient nezačne léčbu do tří měsíců od vypuknutí afázie, šance, že jednou zase začne běžně komunikovat, se výrazně snižuje. Proto čas hraje opravdu zásadní roli. Pacient s afázií nebo blízký, který se o pacienta stará, však musí zvládnout mnoho věcí. Seznámit se se všemi informacemi o afázii, začít co nejdříve pracovat s logopedem, sehnat si pomůcky, často je potřeba vyhledat odbornou psychologickou pomoc. V tomto ohledu může být ucelený portál naprosto klíčovou věcí,“ vysvětlila logopedka a zakladatelka aplikace AfaSlovník Mgr. Lucie Macková.

Nad projektem převzal záštitu zpěvák Václav Neckář, který se s afázií též potýká. „Příběh toho, jak mě v roce 2002 postihla mozková mrtvice a já se musel znovu učit nejen texty svých písní, ale i slova potřebná k těm nejobyčejnějším činnostem, je asi už docela známý. Jiní lidé, které postihla afázie, se ale pořád potýkají s předsudky a já jsem rád za každý smysluplný projekt, který pomůže tomu, aby tito lidé byli lépe pochopeni, a který jim ulehčí jejich situaci,“ svěřil se Neckář.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací