Recenze Noelin deník: Mladá dvojice hledá ztracenou cestu k rodině. Noelin deník je vánoční romantika, která boduje jednoduchostí a střídmostí

Jaká tajemství ukrývá starý deník? 

Příchod prosince znamená pro velké multižánrové streamovací platformy kromě jiného i boom romantických komedií s vánoční tematikou. V repertoáru těch netflixových se před nedávnem objevil i nový snímek amerického režiséra Charlese Shyera, jehož vánoční novinka nazvaná Noelin deník diváky zavede do zasněženého městečka, kde se mladý spisovatel Jacob snaží vyklidit dům po zesnulé matce. 

A nebude to jen tak. Matka, s níž na dlouhé roky přerušil kontakt, v domě nahromadila ohromnou spoustu věcí, a když se jimi Jacob probírá, vrací se i bolestné vzpomínky. Ze samotářského bloumání po opuštěném domě ho však brzo vyruší Rachel – žena pátrající po osudech své matky, která, jak později dvojice zjistí, kdysi v domě žila společně s Jacobovými rodiči. Jediné, co po ní zůstalo, je však starý, ručně psaný deník. A jak se dá u vánoční romantiky očekávat, samotářský spisovatel a temperamentní diva se v doprovodu roztomilého psa vydají pátrat po osudech ztracené matky, otevřou společně bolestivá životní témata a možná dojde i na štědrovečerní romantiku. 

Režisér Charles Shyer v našem prostředí nejvíce proslul jako tvůrce devadesátkových romantických komedií se Stevem Martinem (Hlava rodiny, Hlava rodiny 2), do povědomí diváků se dostal i snímkem Zlatíčko s Judem Lawem z roku 2004. Přestože se po uvedení Zlatíčka nadále věnoval filmové režii, ke scenáristice se po téměř dvacetileté pauze vrátil právě až s Noeliným deníkem. 

Postavy hlavních hrdinů, spisovatele Jacoba a cizinky Rachel, jsou napsané střídmě, uvěřitelně, a na rozdíl od jiných filmů ze stejného žánrového repertoáru neprožívají kaskádu bipolárních a neopodstatněných emocí.Ačkoliv je zápletka Noelina deníku, podobně jako u obdobné vánoční romantiky, předvídatelná, Shyerův nový film navzdory tomu přiměřeně pobaví i dojme. Postavy hlavních hrdinů, spisovatele Jacoba a cizinky Rachel, jsou napsané střídmě, uvěřitelně, a na rozdíl od jiných filmů ze stejného žánrového repertoáru neprožívají kaskádu bipolárních a neopodstatněných emocí.

Plusové body nahrává kupříkladu to, že vzájemné sympatie Jacoba a Rachel nepřijdou jako blesk z čistého nebe, ale vznikají postupně, a Shyer nám s očekávaným happy endem důmyslně zamotává hlavu až do samého konce. Podobně jako některé jeho předešlé filmy tohoto žánru, i Noelin deník je naplněn optimismem, láskou, vřelou dobrosrdečností, zároveň ale tvůrce jasně vytyčuje, že ne všechny rány se mohou zahojit a mrtví z hrobu nevstanou. Komornost a úspornost, s jakou k příběhu přistupuje, napomáhají střízlivosti filmu. A právě to je oproti afektovaným komediím s hloupými postavami jeho silnou stránkou. 

Je však třeba počítat s tím, že předvídatelnost, klišé romantických komedií, vánoční atmosféra a oku lahodící vizáž Justina Hartleyho a Barrett Doss tvoří na plátně tak či tak podívanou sladkou jako perníkové vánoční latte. Navíc doplněné o rozkošného a až nepřirozeně poslušného psa a pár podstatných dějových mezer. 

Jako každý druhá nová netflixová vánoční romantika, ani Noelin deník nepřináší divákům nic převratného. Přesto se však tvůrcům daří vystavět hřejivý, sympatický příběh, který příjemně potěší během potemnělého zimního podvečera. A pokud od něj člověk neočekává příliš, má šanci vykouzlit pár zasněných úsměvů. 

Spisovatel a cizinka chtějí rozklíčovat tajemství Noelina deníku. Ale pejskovi se dvakrát nechce. 

Noelin deník
(Foto: Netflix)

Mladý, nezadaný, bohatý a pohledný – ideální hrdina romantického filmu. 

Noelin deník
(Foto: Netflix)

Nezapomenout na pejska! 

Noelin deník
(Foto: Netflix)
70%
Awesome

Noelin deník / The Noel Diary

Jako každý druhá nová netflixová vánoční romantika, ani Noelin deník nepřináší divákům nic převratného. Přesto se však tvůrcům daří vystavět hřejivý, sympatický příběh, který příjemně potěší během potemnělého zimního podvečera. A pokud od něj člověk neočekává příliš, má šanci vykouzlit pár zasněných úsměvů. 

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací