36. Finále Plzeň zahájí dobové drama Úsvit s Eliškou Křenkovou v hlavní roli

Vybrané filmy a besedy doplní speciální titulky i překlad do znakového jazyka.

Již za měsíc v západočeské metropoli odstartuje 36. ročník festivalu Finále Plzeň, jenž přinese průřez aktuální českou audiovizuální tvorbou zahrnující celovečerní filmy, dokumenty, seriály, internetové projekty i krátké filmy mladých tvůrců. Některé z titulů budou uvedeny v exkluzivních premiérách či předpremiérách.

„Roky jsme přemýšleli, jak jednoduše vyjádřit, o čem festival je. Letos se nám to konečně podařilo. Film-iálový inter-kino-vizní festival. Jen na Finále totiž uvidíte průřez kompletní českou audiovizuální tvorbou – filmy a seriály, které jsou v kině, v televizi nebo na internetu,“ vysvětluje autor konceptu Jaroslav Mašek a dodává: „Kromě projekcí je festival i o lidech, atmosféře, zážitcích a emocích, které si každý návštěvník míchá do vlastních koktejlů. Koláž je tedy leitmotivem letošního roku, který se otiskne nejenom v reklamě, ale i v samotném festivalovém dění.“

Každý rok organizátoři pečlivě vybírají snímek, který aktuální ročník Finále Plzeň otevře. Letos se můžeme těšit na dobové drama Úsvit s Eliškou Křenkovou v hlavní roli. Dále ve festivalovém programu najdeme groteskně-alegorickou road-movie Citlivý člověk, animák Tonda, Slávka a kouzelné světlo režiséra Davida Pošivače, sci-fi Bod obnovy, psychologické drama Němá tajemství, drama Brutální vedro nebo krátký animovaný film vytvořený ve virtuální realitě Tmání.

Projekce českých nebo koprodukčních filmů doplní výběr nejzajímavějších titulů z Německa, sekce Zoom s festivalově úspěšnými snímky z Ukrajiny a další zajímavé tituly. Novinkou je speciální sekce pro neslyšící, kdy vybrané filmy budou opatřeny speciálními titulky a úvody i následné diskuze s tvůrci budou tlumočeny do znakového jazyka.

36. ročník filmiálového interkinovizního festivalu Finále Plzeň se uskuteční od 22. do 27. září 2023.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací