Brutální vedro, More Miko, Volha a Král Šumavy se pyšní oceněním Zlatý ledňáček z 36. Finále Plzeň

Udělena byla i dvě zvláštní ocenění.

36. ročník Finále Plzeň slavnostně odstartoval v pátek 22. září v plzeňské Měšťanské besedě. Slavnostní zakončení v prostoru DEPO2015, které proběhlo ve středu 27. září, se neslo především v duchu oceňování. O vítězích rozhodly mezinárodní a studentské poroty.

Během šesti dnů mohli diváci nejen zhlédnout více než 100 projekcí a 38 soutěžních audiovizuálních počinů, ale potkat se i s celou řadou hostů. Do Plzně zavítali Eliška Křenková, Andrea Mohylová, Marek Němec, Jana Plodková, Robert Hloz, Matěj Chlupáče, Eva Podzimková, Marek Adamczyk, Jan Nedbal, Peter Bebjak, Vít Klusák, Judit Pecháček, Marek Epstein, Tereza Hofová a mnoho dalších.

„Opět se nám podařilo představit návštěvníkům mnoho filmů v premiéře či předpremiéře, nejlepší projekty s minoritní českou koprodukcí, snímky, které se do běžné kinodistribuce nedostaly vůbec nebo jen okrajově, ale například i ochutnávku z české VR filmové produkce. Finále Plzeň je zkrátka bilancí české kinematografie v tom nejlepším smyslu slova,“ svěřila se ředitelka festivalu Eva Veruňková-Košařová.

Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film si odnesl neotřelý počin Brutální vedro a nejlepším dokumentem se stal snímek More Miko. O Zlaté ledňáčky bojovaly i televizní a internetové projekty. V kategorii film a minisérie uspěl první díl série Král Šumavy: Fantom temného kraje. Seriálovou tvorbu ovládl třetí díl Volhy. Nejlepším studentským kraťasem byla vyhlášena Electra. Porota udělila i zvláštní uznání televiznímu filmu Bezva zuby na zásnuby a krátkometrážnímu studentskému snímku Atestace.

Rozhodovaly i studentské poroty ZČU. Z jejich verdiktu se radovali tvůrci audio-vizuálního díla Přišla v noci, které zvítězilo v kategorii nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film. Oceněním nejlepší dokument se pyšní Velké nic. Nejlepším televizním a internetovým projektem v sekci seriálová tvorba se stal první díl seriálu Pět let. Kategorii film a minisérie si osvojil Král Šumavy: Fantom temného kraje a jeho první díl.

(Foto: Finále Plzeň)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací