Filmové události #45/23: V Hollywoodu skončily stávky, Jean-Claude Van Damme navštívil Prahu

Je tu i spoustu trailerů.

Organizátoři odhalili první informace k pátému ročníku Comic-Con Prague. Blíží se letošní Týden ukrajinského filmu. Prahu navštívil Jean-Claude Van Damme. A do Česka přijede i Keanu Reeves. V Hollywoodu skončily stávky. HBO odhalilo své streamovací plány. Četné marvelovky se dočkají posunů. Na prvních fotografiích se představila nová řada seriálu Banda. Teaser pak má pokračování Pixarovky V hlavě. Krátký klip navnadil na sequel ze světa Krotitelů duchů. Muzikálový remake Protivných sprostých holek se také představil v traileru. I Netflixova hraná verze animáku Avatar: Legenda o Aangovi nabídla novu ukázku. Apple TV zveřejnil spot k pořadu Vládcové nebes. Klip má i druhá řada Amazonova seriálu Reacher. S fotkami se představilo i životopisné drama The Iron Claw. A chystá se i filmové zpracování oblíbené hry The Legend of Zelda.

#45/23

Začněme tentokráte něčím z domova. Organizátoři oblíbeného Comic-Con Prague uveřejnili první informace ohledně chystaného pátého ročníku, který uskuteční v příštím roce. Comic-Con Prague 2024 proběhne od 5. do 7. dubna již tradičně v pražském O2 universu. Dle zpráv organizátorů se fanoušci mohou těšit na nezapomenutelnou akci. Předprodej lístků začne již v úterý 14. listopadu.

Ve čtvrtek 16. listopadu pak odstartuje letošní Týden ukrajinského filmu. Šestý ročník slavnostně zahájí v kině Lucerna film režisérky Iryny Cilyk Já a Felix. Následně bude festivalovým snímkům patřit pražské kino Atlas a v prosinci pak brněnské kino Art. Celá akce potrvá do 21. listopadu a návštěvníci se mohou těšit na přehlídku nejaktuálnější hrané i dokumentární ukrajinské filmové tvorby.

Prahu pak v uplynulém týdnu poctila svou návštěvou hollywoodská akční hvězda Jean-Claude Van Damme. Belgický rodák zavítal do našeho hlavního města v rámci akce Noc s legendou, kdy se s ním mohli setkat jeho fanoušci. S Van Dammem také plánuje nový projekt český režisér Petr Jákl, jedná se o snímek Ripcord, který by se měl začít natáčet v příštím roce.

V rámci příštího ročníku hudebního festivalu Rock for People pak v roce 2024 zavítá do České republiky i další filmová legenda. Na festivalu vystoupí se svou rockovou kapelou Dogstar Keanu Reeves. Doplní tak lineup, který čítá hudebníky a kapely jako jsou Bring Me The Horizon, Avril Lavigne, Pendulum, Corey Taylor či Parkway Drive. Festival proběhne v první polovině června.

Největší novinkou uplynulého týdne je pak bezesporu konec hereckých stávek v Hollywoodu, které trvaly 118 dní. Odbor SAG-AFTRA se dohodl se studii na nových podmínkách a podepsání nové smlouvy s AMPTP. Původně požadovali zvýšení minimální mzdy, podíl na příjmech ze streamingu a ochranu před tím, aby byli nahrazeni „digitálními replikami“ vytvořenými AI. Konec stávky také znamená, že může opět začít produkce a natáčení filmů a seriálů, které byli díky tomu pozastaveny.

Díky tomu tak mohlo například HBO oznámit své streamovací plány na příští roky. Druhá řada pořadu Rod draka by měla být k vidění v létě 2024, naopak premiéry třetí řady Euforie a Bílého lotosu a prequelový seriál ze světa hororu To (Welcome to Derry) byly posunuty na rok 2025. Začátkem příštího roku by pak také mělo začít natáčení druhé sezóny The Last of Us, která by pak měla být k vidění také o rok později.

K posunu došlo i ve světě MCU. Premiéry téměř všech plánovaných marvelovek budou opět zpožděny, kromě třetího pokračování Deadpoola, který má naplánovaný vstup do kin v červenci 2024. Až v roce 2025 tak díky tomu uvidíme snímky Captain America: Nový svět, Fantastic Four, Thunderbolts a remake Blada.

Naopak trochu jiní superhrdinové z pořadu Banda se představili v prvních fotografiích ke své očekávané čtvrté řadě. K vidění jsou na nich Karl Urban jako Billy Butcher a Antony Starr coby Homelander. Nová sezóna má vstoupit na Amazon Prime Video v roce 2024, přesné datum zatím nebylo uveřejněno. Nedávno měl také premiéru spin-off z tohoto světa pojmenovaný Gen V.

Žádný týden se však neobejde bez trailerů. V prvním krátkém teaseru se představil sequel animáku studia Pixar V hlavě. V druhém díle se tak můžeme těšit na Riley v pubertě, což znamená i příchod nových emocí, jako třeba úzkost, kterou lze vidět ve zmíněném klipu. Snímek má vstoupit do kin v červnu 2024.

První trailer k animáku V hlavě 2 představuje novou emoci

Krátký videoklip také naladil na pokračování ze světa Krotitelů duchů. Film nesoucí podtitul Říše ledu má navazovat na snímek z roku 2021. Vrací se v něm tak herci jako Mckenna Grace, Finn Wolfhard, Paul Rudd, Carrie Coon, Ernie Hudson, Annie Potts, Dan Aykroyd nebo Bill Murray. Premiéru bude mít příští březen.

A byl to týden plná sequelů a remaků, neboť s trailerem přišla i nová muzikálová adaptace komedie Protivný sprostý holky. Scenáristicky i herecky se zde vrací Tina Fey, tvůrkyně původního filmu i broadwayského muzikálu. Film se opět zaměřuje na novou studentku Cady, která se musí potýkat nejen se školním životem, ale také skupinkou holek vedenou Reginou George. V hlavních rolích se zde objevují Angourie Rice, Renée Rapp či Auli’i Cravalho. K vidění bude snímek na začátku roku 2024.

V duchu sequelů, spin-offů a remaků se nese i Netflixova adaptace populárního animáku Avatar: Legenda o Aangovi. A stejnojmenný hraný seriál se představil v nové ukázce. Mělo být jít o přesnou adaptaci původního materiálu. Desetidílný seriál vstoupí na platformu 22. února.

Konkurenční Apple TV+ se pak pochlubil klipem k pořadu Vládcové nebes. Válečné drama z druhé světové války vzniklo v produkci Toma Hankse a Stevena Spielberga a je dalším z jejich podobně tematických projektů, které pro Apple TV+ vytvořili. V hlavních rolích mladých válečných pilotů se tu objeví Austin Butler, Callum Turner, Anthony Boyle, Nate Mann, Raff Law nebo Barry Keoghan.

Pozadu pak nezůstalo ani Amazon Prime Video, které zveřejnilo ukázku k druhé sezóně seriálu Reacher. Ten se inspiruje stejnojmennou knižní sérií Lee Childa o vysloužilém vojenském policistovi Jacku Reacherovi, který je znenadání zatčen za vraždu, kterou nespáchal. V titulní roli se vrátí Alan Ritchson, který se jí ujal po Tomu Cruisovi, jenž Jacka Reachera ztvárnil v jeho filmového adaptaci.

Novinky tu pak jsou i k životopisnému sportovnímu dramatu The Iron Claw, které se představilo v nových fotografiích vzniklých pro magazín Entertainment Weekly. Skutečný příběh se zaměřuje nerozlučné bratry Von Erichovi a to, jak se na počátku 80. let 20. století zapsali do historie profesionálního wrestlingu. Hlavních rolí se zde pak ujali Zac Efron, Lily James, Harris Dickinson a Jeremy Allen White. Premiéru má snímek naplánovanou na příští březen.

Na závěr pak něco veselého. Chystá se filmová adaptace slavné videohry The Legend of Zelda. Plány na její zfilmování oznámil sám její tvůrce Šigeru Mijamoto. Na projektu pak má úzce spolupracovat i s Nintendem. Více informací zatím nebylo odhaleno.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací