Geoffrey Rush, Eliška Křenková, Christine Vachon, Gábor Reisz a Sjón usednou v porotě Hlavní soutěže 58. MFF Karlovy Vary

Jaké filmy budou usilovat o přízeň porotců i diváků?

Přesně za měsíc, tedy 28. června, startuje již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Dnes, na tzv. Programové snídani, organizátoři odhalili filmy, které na nás čekají v Hlavní soutěži, soutěžní sekci Proxima a v exkluzivní nesoutěžní sekci Zvláštní uvedení. Nechybí ani členové poroty, mezi kterými kraluje jméno Geoffrey Rush.

Mezinárodně uznávaný́ australský herec Geoffrey Rush a držitel Oscara za film Záře se na MFF Karlovy Vary objevil poměrně nedávno, a to v roce 2022 kdy mu byl udělen Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Tentokrát bude součástí poroty Hlavní soutěže, a po jeho boku usednou americká producentka Christine Vachon, česká herečka Eliška Křenková, maďarský́ režisér, scenárista a hudební skladatel Gábor Reisz a islandský spisovatel a scenárista Sjón.

Filipínská producentka Bianca Balbuena, Wouter Jansen z Nizozemska, česká režisérka Adéla Komrzý, súdánský filmový režisér Mohamed Kordofani a mexická festivalová organizátorka Daniela Michel rozhodnou o vítězi sekce Proxima.

A na jaké filmy se můžeme těšit? V hlavní soutěži uvidíme Zákoutí lásky (režie Yukihiro Morigaki), Banzo (režie Margarida Cardoso), Na kordy (režie Nelicia Low), Host a ryba třetího dne (režie Peter Hoogendoorn), Až na věky (režie Lilja Ingolfsdottir), Eva a smrtihlav (režie Iveta Grófová), Mord (režie Adam Martinec), Panoptikon (režie George Sikharulidze), Oslava (režie Bruno Anković), Náhlý záblesk hlubších věcí (režie Mark Cousins), Světýlka (režie Beata Parkanová) a Xoftex (režie Noaz Deshe).

Proxima nabídne Bezvětří (režie Pavel G. Vesnakov), Cabo Negro (režie Abdellah Taïa), Chlorofyl (režie Ivana Gloria), Bez duše (režie Anja Kreis), Něco tady nesedí (režie Burak Çevik), Cizinec (režie Zhengfan Yang), Lapilli (režie Paula Ďurinová), Od marca do mája (režie Martin Pavol Repka), Druhá šance (režie Subhadra Mahajan), Trans memoria (režie Victoria Verseau), Tropicana (režie Omer Tobi) a Když přišla noc (režie Paolo Tizón).

Chybě nebude ani oblíbená sekce Zvláštní uvedení. Tento rok se můžeme těšit na Architektura ČSSR 58–89 (režie Jan Zajíček), V zemi našich bratrů (režie Alireza Ghasemi, Raha Amirfazli), Ještě nejsem, kým chci být (režie Klára Tasovská), Píseň těch druhých (režie Vadim Jendreyko), Real (režie Oleh Sentsov), Ta druhá (režie Marie-Magdalena Kochová), Tatabojs.doc (režie Marek Najbrt), Vlny (režie Jiří Mádl), Cesta na pokraj války (režie Antonin Peretjatko) a Zahradníkův rok (režie Jiří Havelka).

Jak již výčet filmů napovídá, Česká republika má v programu poměrně výraznou stopu. Kdo v soutěžních sekcí uspěje se dozvíme 6. července na závěrečném slavnostním ceremoniálu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací