Festival Fresh Film Fest, X. ročník – první informace

[singlepic id=5117 w=120 h=120 float=left]Jste připraveni na filmový fanatismus?

 

Studenti filmu, debutující tvůrci, nebo prostě vycházející talenti kinematografie opět představí v Praze svá čerstvá díla, od „kraťasů“ až po celovečerní příspěvky. Desátý ročník festivalu Fresh Film Fest jim k tomu poskytne program rozdělený do devíti rozdílných sekcí a pěti dnů. Ve středu 28. 8. bude odstartována přehlídka filmařského umění, která se zastaví až v neděli 1. září. Jako vždy zasednou do poroty osobnosti z české i zahraniční filmové scény. Jako první z českých festivalů navázal nově Fresh Film Fest partnerství s globálním projektem Eye on Films.

[singlepic id=5120 w=220 h=200 float=right]Hlavní programová sekce bude tentokrát zkoumat fanatismus. Zatemnění mysli vznikající přehnaným nadšením může zabíjet, přispět k pokroku, ale také z vás mohou udělat přinejmenším podivína. Nejlépe to vyjádřil umělecký ředitel festivalu Jan Stehlík, když poukázal na to, že téma bude prezentováno „jak ve smyslu značící pozitivní umanutí a horlivost, tak i negativní posedlost nějakou myšlenkou.“

Jste tedy fanatik do internetových vyhledavačů a knih? Tak si představte největší knihovnu světa, jakou chce vybudovat společnost Google. Víc se o tom dozvíte v dokumentu od Bena Lewise Google and the World Brain. Slyšeli jste někdy o někom posedlým Měsícem? S takovými lidmi vás seznámí Lunarcy! v režii Simona Ennise.

[singlepic id=5118 w=160 h=200 float=left]Rozhodně však dojde i na zobrazení netolerance a bigotnosti. Staří „dobří“ neonacisté zde nemohou chybět a proto se mezi staršími kusy objeví například Kult hákového kříže (American History X), v němž Tony Kaye vypráví příběh mladíka Dereka (Edward Norton), jenž se stává zapáleným rasistou poté, co mu otce zabijí černošští drogoví dealeři. Ještě dřívějšího data výroby je britský snímek Made in Britain. V roce 1983 umožnil Alan Clarke tehdy šestnáctiletému Timu Rothovi, aby zde hrál skinheada Trevora. Ostatně Clarkova tvorba bude sloužit jako základ hlavní programové linie. V zámoří zachytily Rachel Grady a Heidi Ewing ukázku dnešního křesťanského fundamentalismu – Jesus Camp představuje tábor, v němž jsou děti připravovány na vytvoření budoucí americké teokracie.

Z dalších programových sekcí je nejzajímavější patrně Bright Future s filmy již oceněnými na zahraničních akcích. Syn slavného Davida Cronenberga, začínající kanadský režisér Brandon Cronenberg se vlastně ve svém příspěvku také věnuje fanatismu. V realitě sci-fi hororu Antiviral zašla posedlost celebritami tak daleko, že si lidé nechají vpravovat do těla mikroorganismy z těl svých oblíbenců. Hlavního hrdinu Syda Marche (Caleb Landry Jones) to, bohužel, začíná zabíjet. Přinutí ho to však zároveň zkoumat okolnosti, jež stály život předchozí hostitelku viru. Linie zprostředkuje i příběh s tématem nezaměstnanosti (Eat, sleep, die), technice a moderní společnosti (Flimmer) a další různorodé motivy.

[singlepic id=5121 w=200 h=200 float=right]Studentům bude kromě podsekce v rámci Fanatismu věnována soutěž Konfrontace (hrané a dokumentární filmy), Theatre Optique (animované a experimentální snímky) a Fresh Czech (mladí čeští tvůrci). Prestižní filmové školy budou reprezentovány v učebnách FAMU pod souhrnným označením School Display.

Fresh Generation proti sobě postaví první a druhé filmy svých autorů. Tvůrci šesti snímků vybraných pro tuto linii zde budou osobně představovat své umění. The Defloworing of Eva van End (Ztráta panenství Evy van End) Michiela ten Horna již svým názvem evokuje společné téma „konce dětství“.

Zkušenější filmaři skončí jako přispěvatelé tam, kde se porušují pravidla. Break Rules hledají nejlepší filmy, v nichž podle oficiální stránky „se příběh pomalu vytrácí či převrací, kde již není potřeba. Jde spíše o obrazy, zvuky, rytmus, a mnoho emocí. Hledání a objevování se neobejdou bez překračování pravidel.“ Setkáte se tak třeba s výmluvně nazvanou Drogovou válkou, kterou natočil hongkongský režisér Johnny To.

Nově přibyla do festivalu sekce Fresh Dox zaměřená na dokumenty o hudebním prostředí, které svého času umělo změnit svět. O vlivu na společnost toho hodně uslyšíme v historickém líčení Jamieho Kastnera The Secret Disco Revolution. Romi Alger a Holger Wick zase mapují historii berlínské hudební skupiny svým We are Modeselektor.

[singlepic id=3620 w=200 h=200 float=right]Pokud jste zatím neviděli například drama/komedii Spring Breakers, můžete ji společně s jinými méně seriózními snímky zhlédnout v rámci letního kina zdarma.

Festivalové projekce budou uskutečněny v Kině 35, Světozoru, Studiu Béla Maďarského kulturního institutu, Biu Ponrepo, učebnách FAMU a letním kině Riegrovy sady. Po dalších detailech můžete pátrat na oficiálních stránkách festivalu. Mnoho z vedlejšího programu bude možno vidět v Klubu Illusion.

Tak buďte uměřeně fanatičtí, ale hlavně zůstaňte čerství!

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací